Efter #MeToo – kvinnliga domaren berättar om sina upplevelser: ”Det var uppförsbacke”

#MeToo-kampanjen har svept över stora delar av världen som en storm. Hockeydomaren och tidigare landslagsspelaren Katarina Timglas applåderar initiativet och berättar själv om vilka utmaningar hon ställts inför som kvinnlig domare i en idrott styrd av män.
– Det var såklart en uppförsbacke direkt för att jag var tjej och jag fick höra mycket, berättar hon för hockeysverige.se om den första tuffa tiden i de lägre divisionerna och juniorserierna. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
#Metoo-kampanjen har fått många tjejer världen över att kliva fram och berätta om sexuella övergrepp, trakasserier och maktspel. Härom dagen var det många kvinnliga idrottare som gick samman under hashtaggen #timeout och berättade om obehagliga upplevelser de varit med i olika idrottsliga sammanhang. Bland annat gick friidrottaren Moa Hjelmer ut på Instagram och berättade öppet om hur hon våldtagits av en annan friidrottare efter Finnkampen när hon var 21 år gammal.

Ett yrke där många är utsatta oavsett kön är domaryrket. En av Sveriges absolut främsta domare är Katarina Timglas. Som spelare han hon meriter från två OS-turneringar och en rad VM. Som domare har hon dömt en VM-turnering och är högaktuell för att döma OS i Sydkorea i februari.

Timglas berättar att hon mestadels behandlats väl och att respekten för henne antagligen varit större på grund av hennes bakgrund som meriterad spelare. Samtidigt var det något av en chock i början när hon dömde män och pojkar i framför allt lägre divisioner och juniorserier.
– Där var det inte kul. Där sa jag också tidigt att jag inte var där för att uppfostra dom. Där var det såklart en uppförsbacke direkt för att jag var tjej och jag fick höra mycket, säger Katarina Timglas när vi slår oss ner på hennes arbetsplats i centrala Stockholm timmarna innan hon ska med flyget upp till Örnsköldsvik för att döma Modo mot Leksand i kväll.
– Det kunde vara ”din jävla hora” eller ”din jävla fitta”. Det är sådana ord som används och självklart är det matchstraff. Sedan får jag skicka rapport och gå vidare med det på så vis.

”INOM DAMHOCKEYN ANVÄNDS DET MINDRE KÖNSORD”

– Det är aldrig okej att använda dom orden. Om det sedan är till en tjej eller kille spelar ingen roll. Det ska bort inom all idrott, fortsätter Timglas som har bättre erfarenhet av att döma kvinnor.
– Inom damhockeyn tycker jag inte att det har spelat någon roll om jag dömt division 1 eller SDHL. Där används det mindre könsord än vad det gör i dom lägre killserierna.

Har du känt att man har sett ner på dig som kvinnlig domare?
– Inte inom idrotten, inte på det sättet. När jag spelade hockey med killar så hade jag alltid min tvillingbror i laget. Samtidigt har jag spelat med samma killar till i stort sett J18. Stommen var kvar och det var samma föräldrar.
– Det är hemskt att säga så, men jag tror att jag fick mycket gratis genom att jag hade brorsan i laget. Det var ingen som ifrågasatte någonting även om det kom pikar ”varför ska hon spela som är tjej när inte min son får spela”? Inget annat direkt nedvärderande. Klart att det är nedvärderande att inte få spela för att jag är tjej, men jag tror det mer handlade om att jag inte skulle spela med killar hur länge som helst. Det tar slut för mig någonstans medan deras son kan fortsätta upp till landslaget.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”ALLA VISSTE VEM JAG VAR DÅ JAG KLEV UT PÅ ISEN”

Hon har mest positiva bilder av att vara en kvinnlig domare även om hon både sett och hört hur det kan gå till på isen, i omklädningsrummet eller på läktaren.
– Det här är min sjätte säsong som jag dömer så det har gått snabbt framåt, säger Katarina Timglas.
– Jag har alltid haft en tanke och känsla när jag själv spelade att få in fler domare som har en spelarbakgrund. Att jag valde att bli domare kom ändå hyfsat naturligt även om det kom som en chock för vissa eftersom jag hade en ganska tuff spelstil. Samtidigt är det spelare som jag som reflekterar mycket över domarna. Tankarna gick lite ”hur svårt kan det vara”, så jag ville testa på. Klart att det inte alls var så enkelt som jag trodde. Jag tror ändå att den här bakgrunden har hjälpt mig och jag har nog halverat min resa tack vara den.

Det är väldigt få tjejer som börjar döma ishockey, hur bemöttes du inledningsvis?
– Bra, skulle jag ändå säga. Än en gång antagligen tack vare min bakgrund som spelare och mina meriter. Alla visste vem jag var då jag klev ut på isen.
– Samma sak var det i killmatcherna som jag dömt. Även där var det bra. Jag har fått ett bra bemötande. Någonstans har jag samtidigt förtjänat den respekten, men min bakgrund har hjälpt mig mycket för att bli bemött på ett bra sätt.

Även om Katarina Timglas klarat sig ganska bra genom åren från nedvärderande kommentarer har hon fått höra mindre trevliga historier från andra kvinnliga spelare.
– Många av oss byter om bland killar och det tittas, snackas, pillas och man ska gärna leka lekar där man ska ta på varandra. Vi duschar inte med killarna, men det händer att det springer in och ut killar i duschen för att dom vill visa upp sig nakna.
– När tjejerna duschar händer det att killarna kommer in för att hämta någonting eller att dom tar någon tjejs handduk så man står där naken…
– Det här är saker jag fått höra förekommer, men jag har som tur är själv inte varit med om det överhuvudtaget. Jag tror att det beror på att jag har haft min bror där hela tiden och stått upp för mig.

HYLLAR #MeeToo-KAMPANJEN

Katarina Timglas har följt med i #Metoo-kampanjen och tycker det är bra att dom här olika oacceptabla beteendena kommer upp till ytan. Hon hyllar också tjejerna som gått ut och berättat om övergrepp, maktutövning och sexuella trakasserier.
– Jag tycker det är fräckt, om man nu kan säga så, att det kommit fram och att framför allt folk vågar att berätta. I många fall är det en skam tjejerna levt med väldigt länge. Det är ingenting som säger att man ska berätta bara för att det kommit en kampanj, men det hjälper nog folk att gå vidare från det som har hänt.
– Det är fräckt att man tar det här inom idrotten också, vågar ställa sig bakom kampanjen och berättar vad som hänt. Man ser också att personer som har gjort dom här övergreppen har fått ett straff. Även om dom inte har blivit dömda så har dom blivit bortplockade.
– Jag tycker definitivt att det ska fortsätta promotas att det här finns, men det är synd att det ska behövas en kampanj för att det ska komma upp till ytan. Det är kanske så det ser ut idag, att vi måste ha lite pushning. Framför allt då samhället ser så här ut idag med kvinnligt och manligt, att det kan vara svårt att berätta vad som hänt eftersom det kanske inte är någon som tar dig på allvar utan i stället viftar man bort det lite.
– Dom som står upp och berättar ska ha all cred vilket gjort att det nu kommer ännu fler vågar berätta. Till dom som startade det, ni ska ha många klappar på era axlar.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Nu har vi fått höra exempel på exempel, det ena vidrigare än det andra, på övergrepp. Hur ska vi framåt kunna hindra att sådana här saker händer?
– Genom att man framför allt vågar säga nej. Om man märker att det är på väg åt det hållet, oavsett och det händer på en arbetsplats eller inom idrotten, vågar gå till ledaren och berätta att nu har det här hänt. Och att man då som ledare eller kompis vet hur man ska bemöta det.
– Många föreningar och förbund kommer nog sätta många riktlinjer på hur man i framtiden ska bemöta saker som hänt. Var ringer jag då jag ser tendenserna till att det ska hända så att jag vet att om någon gör något mot mig så kan jag ringa någon som kan lyssna och hjälpa mig? Det måste bli mer tydligt var man kan vända sig redan innan det händer.

Vad säger du till en ung tjej som dag vill börja som domare eller spelare inom ishockeyn?
– Det här är ingenting som ska behöva hindra dig från att börja spela med killar, tjejer eller börja döma. Se till att hamna i en bra förening med bra folk omkring dig. Inom dömningen är vi på rätt väg och gör rätt jobb för att det ska bli en bättre stämning. Vi får bort det dåliga beteendet mer och mer samtidigt som vi jobbar med att inte vara så ensamma där ute. Det ska finnas kontakter att vända sig till om man haft en tuff match. Vi försöker jobba mycket i team vi också.
– Inom hockeyn finns det mycket flickverksamheter om du inte vill börja spela med killar. Men framför allt ska du börja spela. Det ska du aldrig behöva tveka om.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: