Gick in i en depression – efter landslagsnobben: ”Nu när OS är över kan jag äntligen andas ut”

Hon var en av de som hamnade i klinch med Leif Boork och sade tack och hej till spel i landslaget. Nu berättar storstjärnan Jenni Asserholt om den depression som följde.
–  Jag har mått väldigt dåligt över att jag tackade nej, säger hon till hockeysverige.se.

Är det kris i svensk damhockey? Tittar vi på OS-resultatet där Sverige slutade sjua så är svaret tveklöst ja. Men ser vi till SDHL så är den en av hockeyvärldens bästa ligor. En som spelat i Damkronorna under många år och varit en ledande spelare i SDHL är Jenni Asserholt. Till förra säsongen blev hon petad av Leif Boork i Damkronorna efter en konflikt. Den här säsongen har hon inte spelat hockey eftersom hon varit gravid och även nyligen fött en dotter.
– Vi, alla tre mår jättebra. Vi är i bebisbubblan och det känns helt fantastiskt och är fortfarande lite overkligt, berättar Jenni Asserholt som också följt Damkronornas utveckling under OS.
– Jag har följt Damkronornas alla matcher på tv:n förutom två perioder i natt mot Korea. Att sluta sjua i OS ser jag som ett misslyckande resultatmässigt. Sett till prestationen på isen ser jag ändå stundtals goda intentioner, men utan kontinuitet.

Vad tycks ha låst sig?
– Delar i försvarsspelet kuggar inte i rätt, utan det blir passivt. Liksom tidigare år har de även i denna turnering stött på problem i spelet med puck. Passningsspelet och snabbheten i tanken går för långsamt från tanke till handling mot lag som Schweiz och Finland.
– Generellt möts jag tyvärr inte av en varm känsla i TV-soffan som när spelare utstrålar självförtroende, energi och glädje. Tjejerna tappade något på vägen…

Laget har gjort bra prestationer under säsongen, handlar det om att alla tjejer kanske inte är nog förberedda?
– Jag tror och hoppas att alla var förberedda både fysikt och mentalt. Av erfarenhet vet jag att det är en enormt stor skillnad mellan en vanlig säsongsturnering eller VM-turnering mot ett OS. Olympiska spelen är det största man kan uppleva som damishockeyspelare och alla atleter som är där har förberett sig för maxprestation under fyra år.
– Jag håller med om att laget såg ut att vara på ”G” i början av säsongen samtidigt vet vi inte hur motståndarnas status var eller i vilken träningsfas de befann sig i. Ett OS handlar mycket om att vara bäst när det gäller och inkluderar många psykologiska och taktiska faktorer. På pappret pratades det en hel del hur många landskamper spelarna hade gjort men noterbart är att Sverige hade tolv OS debutanter med.

Sverige hade problem med att hänga med Japan. FOTO: BIldbyrån

Är Sverige idag en sämre nation än exempelvis Japan, eller handlar det mer om prestationen under OS?
– Att Japan varit bra senaste fem åren är inget nytt ,men att Sverige inte tagit kliv senaste fem åren (öppningsmatchen i OS 2014=vinst 1-0) och fortfarande spelar jämt och till och med förlorat två matcher mot Japan är mer noterbart.

Jenni Asserholt.

Varför tror du att vi tappat internationellt när SDHL håller yppersta världsklass?
– Spelet i SDHL och internationellt är fortfarande väldigt olika även om SDHL utvecklats och fler internationella stjärnor sökt sig till ligan.
– Jag tror att ledarfrågan och utbildning är jätteviktig i både landslag och klubblag samt att svenska spelare antar utmaningen om att tävla mot de internationella toppspelarna mer. Jag upplever miljön ibland att det är lätt att bli ”bekväm” i den roll man har.

Nya förbundskaptenen Ylva Martinsens mål är att nå topp fyra igen, vad krävs det om vi ska klara det till OS 2022?
– Ylva har en gedigen bakgrund som landslagsspelare och varit med och tävlat bland topp fyra nivån under många år. Hon har dessutom samlat på sig många års erfarenhet som ledare och coach och har en förståelse för hela processen om vad det innebär att tävla på absoluta topp-nivån.

Hur har det varit att stå vid sidan av Damkronorna under snart två säsonger?
– Jag är tacksam över att jag fått fin stöttning från familj, vänner och HV71. Det har varit en tuff period i livet och jag har mått väldigt dåligt över att jag tackade nej. Jag har varit deprimerad och haft ångest.
– Nu när OS är över kan jag äntligen andas ut, sluta älta och börja leva livet med familjen och vår två veckor gamla dotter.

Planerar du en comeback?
– Just nu är jag mamma på heltid. Om det blir någon comeback framöver återstår att se. Jag känner fortfarande en stor kärlek till sporten och ett driv, men samtidigt vill jag ta till vara på denna första tid i min dotters liv. Det återstår att se hur livspusslet kommer att se ut framöver.

Och om Ylva Martinsen ringer och frågar om du är intresserad av att ingå i satsningen till VM 2019, vad svarar du då?
– Det återstår att se…

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: