Brorsan imponerade i VM – nu vill Fanny Rask ta tillbaka landslagsplatsen: ”Är en morot varje dag”
Flyttlasset går från Stockholm till Jönköping för spel med Riksserienykomlingen HV71. Där hoppas Fanny Rask kunna ta tillbaka sin plats i Damkronorna.
– Givetvis vill man visa att man platsar i landslaget, säger hon till hockeysverige.se.
LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Fanny Rask är en av Riksseriens mest etablerade spelare. Senaste säsongen spelade hon SM-final med AIK mot Linköping. Innan det har hon representerat både Linköping och Leksand i den högsta serien. Inför kommande säsong flyttar hon tillsammans med bland andra Jennica Haikarainen från Modo och Jenni Asserholt från Linköping till nykomlingen HV71.
– Jag kände att jag behövde komma någonstans där föreningen står bakom laget och där man har bra förutsättningar. Sedan flyttar jag också för att jag ska slippa åkandet som blir när man bor och spelar i Stockholm. Där tar det lång tid att ta sig till träningar, jobb och så vidare där. Då kändes HV71 som ett bra alternativ, säger Fanny Rask till hockeysverige.se då vi träffar henne för enpratstund i hennes hemby, Leksand.
Vad är det som lockar med HV71 förutom att du slipper tunnelbanan och buss mellan Hässelby och Solna?
– HV71 har haft en väldigt klar bild över vad man vill då man har kontaktat oss. Alltså haft en klar plan för vad man vill uträtta och även visat att man verkligen vill satsa på det här. Då behövs det också lite folk som har rutin och kan hjälpa klubben att komma dit man vill.- Man får en ganska bra känsla när man pratar med dom. Klubben vill verkligen att damhockeyn ska utvecklas och att damlaget ska få ta plats i HV 71. Sedan har klubben bra förutsättningar med hallar, istider, gym och andra anläggningar.
Jag antar att du inte blir miljonär på att flytta ner till HV 71…
– Nej, det blir jag inte, skrattar Rask
… vad ska du syssla med vid sidan av hockeyn i Jönköping?
– Jag vet inte riktigt ännu, men vi får se vad det blir. Det är svårt för oss att få jobb som passar våra tider och så vidare. Klubben har lovar att hjälpa mig med det så jag hoppas att det också kommer att lösa sig.
Ett stort problem som damhockeyn i Sverige har är ekonomin. Medan herrspelarna i högsta serierna är heltidsanställda så måste tjejerna förlita sig på att ha en inkomst vid sidan av för att få ihop till sitt uppehälle.
– Det där är en svår fråga att lösa. Vi drar inte in så mycket själva eftersom vi inte har några direkta publiksiffror att prata om. Allting hänger ihop, men för att vi ska få in mer pengar så måste vi börja med att få upp intresset för damhockeyn. Sedan handlar om att få in sponsorer som tycker att det är viktigt med jämlikheten. Sponsrar man ett herrlag så kanske man tycker att det är viktigt att sponsra ett damlag också.
Under VM var det väldigt många som följde damkronorna på TV, men hur ska vi få folket till arenorna för att se på matcherna i Riksserien?
– Det är svårt att locka någon till någonting som dom redan har förutfattade meningar om. Det är många som aldrig har sett en dammatch men ändå har synpunkter om damhockeyn. Sedan tror jag att det är viktigt att vi som spelare försöker dra vårt strå till stacken och göra vårt bästa för att damhockeyn ska bli bättre och mer underhållande att titta på.
– Det finns olika syn på det här med att vi inte får tacklas. Jag är för att vi ska få tacklas, vilket jag också sagt tidigare, och det tror jag skulle göra att damhockeyn blir mer attraktiv. Sedan vet jag inte om bara det skulle generera så jättemycket mer publik.
– Annars tycker jag att man nog ska sluta jämföra damerna med herrhockeyn. Det är visserligen samma sport, men som flera har sagt i andra intervjuer så är det ingen som jämför Charlotte Kalla med Marcus Hellner. Trots det kollar folk på Kalla.
– Man får ta damhockeyn för vad det är och när man väl kommer in i det så kan den vara väldigt underhållande.
Senaste säsongen tränades Fanny Rask av Ylva Lindberg (tillsammans med Stefan af Bjur) som nu gått vidare till att bli förbundskapten för det yngre juniorlandslaget.
– Jag skulle nog säga att Ylva är den bästa coachen som jag har haft under mina år som
hockeyspelare. Hon har gjort det riktigt bra och det är riktigt kul för henne att hon fått ta över juniorlandslaget. Ylva är en fantastisk ledare och får en att tro på sig själv.
Madeleine Östling har tillsammans med Nanna Jansson har tagit över Brynäs, men förutom dem är det snålt med damer bland tränarna i Riksserien. Men Fanny Rask tycker att det är kompetensen som ska avgöra om man ska träna ett lag i en högsta serie och inte om man är tjej eller kille.
– Jag tror att det är som på vilken annan arbetsplats som helst, att det behövs båda delarna. Man ska inte ha damtränare bara för att man ska ha damtränare. Det viktigaste är att man har någonting att komma med. Samma sak gäller det herrtränare, alltså att man ska ha någonting att komma med.
Fanny Rask har genom åren varit en trogen gäst i Damkronorna och trots att hon inte kom med till hemma-VM tidigare i år så har hon inte stängt några landslagsdörrar framöver.
– Det är klart att man strävar efter att ta en landslagsplats. Det är en morot man har varje dag som man tränar. Givetvis vill man visa att man platsar i landslaget, men sedan är det så i landslaget att det är en tränare som tar ut en trupp med spelare som han tror på. Själv kan du inte göra så mycket mer än ditt bästa.
Har Damkronorna förändrats under Leif Boorks ledning?
– Ja, det tycker jag. Idag är det en mer klar bild över vad laget ska utföra och vad varje spelare har för uppgift.
Har det även blivit en annan inställning bland tjejerna i laget då det gäller vad som krävs för att nå hela vägen?
– Det där är nog från person till person. Vissa har säkert steppat upp, tagit mer ansvar och så vidare. Sedan har vissa av oss alltid haft en egen strävan att försöka bli bättre. På så vis är det säkert lite blandat.
Hur jobbar du för att bli ännu bättre förberedd inför din första säsong med HV71?
– Jag har ett fys-program som jag har kört tre säsonger. Jag känner mig trygg i det och att
jag utvecklas hela tiden. Det blir mycket träning under sommaren, men jag är fortfarande mycket motiverad så det är inget problem.
Tränar du med din bror Victor under sommaren?
– Ibland. Det blir inte så ofta eftersom jag jobbar och han tränar oftast när jag jobbar, avslutar Fanny Rask.
Den här artikeln handlar om: