Skellefteå AIK 100 år – här är deras All-Star Team genom tiderna

Den 1 juli 1921 bildades Skellefteå AIK på Café Norden i Skellefteå. På dagen 100 år senare firar hockeysverige.se:s Ronnie Rönnkvist jubileet med att ta ut tidernas All-Star Team i klubben.  

Hockeysektionen startades förvisso inte förrän 1943, men Skellefteå AIK som idrottsklubb såg dagens ljus för precis 100 år sedan i dag. Den 1 juli 1921 samlades en grupp av utbrytarmedlemmar från Skellefteå IF för att starta en bandysektion. De beslöt sig för att bilda en ny förening som från början skulle heta IFK, men när IFK:s paraplyorganisation krävde betalning för att hjälpa dem att starta upp verksamheten valde man att starta en AIK-förening i stället.

I dag är jubilaren – och hela Skellefteå – förknippat med ishockey. Genom åren har det byggts upp stor hockeykultur på orten, vilket också lett till stora framgångar. Dels den fina eran på 1950- och 60-talen med bland annat ”Myggkedjan” som bestod av Eilert “Garvis” MäättäAnders “Acka” Andersson och Karl-Sören Hedlund. Säsongen 1977/78 vann Skellefteå sitt första SM-guld. Stor härförare då var Hardy Nilsson. Sedan har vi klubbens senaste framgångsresa som innehållit två SM-guld (2013 och 2014) och ytterligare fem SM-finaler. Där har storheter som Jimmie Ericsson och Joakim Lindström varit lagets drivande spelare.

Att plocka ut ett All-Star Team genom alla tider från en förening med så många storhetstider är nästan omöjligt. Det har varit en och annan spelare, kan man väl säga, som åkt upp och ner på mitt kollegieblock. När jag var klar visade sig att spelare som bland andra ”Garvis” Määttä, Peter Helander, Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg, Martin Karlsson, Roland Stoltz, Janne ”X-et” Erixon, Markus Svensson, Joacim Eriksson, Pierre-Édouard Bellemare, Bud Holloway, Adam Larsson, Viktor Arvidsson eller David Rundblad fick plats. 

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Skellefteå, med en runner-up på varje position, ska se ut enligt följande:

MÅLVAKT

Hardy Åström

Lyckades missa Skellefteås SM-guld 1978 eftersom han var för bra. Lite så var det faktiskt. Hardy Åström visade både i Canada Cup 1976 och VM 1977 att han var en målvakt som när han presterade på topp var en världsmålvakt. Säsongen 1977/78 kom han, tillsammans med Göran Högosta, att bli första svenska målvakten i NHL (vem som spelade första matchen av de båda tycks oklart). Men det var framförallt under sin tid i Skellefteå han fick sitt genombrott. Hade en ”skön” målvaktsstil som passade i alla miljöer. Kom ursprungligen från Luleå AIK och gjorde fyra säsonger i Skellefteå. Vann SM-guld med Södertälje 1985.

Runner-up: Lennart "Klimpen" Häggroth

Hardy Åström.Hardy Åström.Foto: Bildbyrån

BACKAR

Göran Lindblom

Debuterade sin moderklubb Skellefteå säsongen 1972/73. Var sedan klubben trogen fram till och med säsongen 1987/88. Han har tidigare berättat om debutmatchen mot Södertälje i Scaniarinken: ”Jag hämtade pucken i ett hörn. Det blev en situation där jag tvärbromsade. Sedan kom det en spelare som for rätt in i sargen efter det att han försökt tackla mig. Sedan vände han sig om och sa: ”Du ska nog se upp nästa gång”. Det var ”Stisse” (Stig-Göran Johansson)”. Göran Lindblom var med om att vinna det klassiska guldet 1978, men var även med och spelade i tre VM-turneringar och ett OS.

Hans Svedberg

Det finns historiskt några spelare som betytt enormt mycket för att klubben är vad den är idag. Med Hasse Svedberg reser vi tillbaka till mitten av 1950-talet då han kom till Skellefteå från Piteå. Han var den stabila, lugna, trygga personen både på och vid sidan av isen. I vissa matcher kunde han spela 56 av 60 minuter. Dom andra fyra minuterna sägs det att han utvisad. Hasse Svedberg spelade i Skellefteå mellan 1955 och 1965. Han var även med om att vinna det nu klassiska VM-guldet i Moskva 1957. Hans Svedberg gick ur tiden 2012 vid en ålder av 80 år.

Runner-Up: Thomas Åhlén

Göran Lindblom.Göran Lindblom.Foto: Bengt Lundholm

FORWARDS

Jimmie Ericsson

Gjorde faktiskt sin seniordebut i Södertälje där han gick på gymnasiet, men moderklubb är Vita Hästen. Hans pappa, Sven, var under många år en av Norrköpingsklubbens bästa spelare. Idag ser många, med all rätt, Jimmie Ericsson som kanske Skellefteås största profil genom alla tider. Givetvis är han en skicklig spelare, men han har även betytt väldigt mycket för klubben vid sidan av isen. Totalt har han spelat 15 säsonger i Skellefteå, vunnit två SM-guld, ett VM-guld och mästerskapet i Ryssland en gång.


Hardy Nilsson

”Hårde Hardy” var tillsammans med tränaren Anders Rönnblom den som drev det Skellefteå som vann SM-guld 1978. Det är sällan en spelare har betytt så mycket för att lag som Nilsson gjorde under delar av 1970-talet. Samtidigt ska vi inte glömma bort att omgivningens lojalitet mot Nilsson betydde väldigt mycket för honom. Debuterade i A-laget 1965 som 17-åring och blev kvar i Skellefteå till och med guldet 1978. Efter det spelade han en säsong i Köln innan han avslutade med tre säsonger i Örebro där han tillhörde den klassiska "Miljonkedjan". Var svensk förbundskapten under fem säsonger.

Anders "Acka" Andersson

Utan ”Acka” hade inte Skellefteå varit vad det är idag. Alltså, precis som Hasse Svedberg, tillhör han en av klubbens historiskt viktiga spelare. Dessutom var han under flera år en av Sveriges bästa spelare med vinst av Guldpucken två gånger som ett bevis på det. ”Acka” hade Skellefteå som moderklubb och spelade där till och med säsongen 1968/69 förutom en säsong då han var spelande tränare i Färjestad. ”Acka” vann VM-guld både 1957 och 1962. Han var inte bara en av Skellefteås viktigaste spelare under sin karriär utan även Tre Kronors där han spelade mellan 1956 och 1965. Tillhörde klassiska ”Myggkedjan” tillsammans med ”Garvis” Määttä och Karl-Sören Hedlund. Anders Andersson avled 1989 endast 52 år gammal.

Runner-up: Joakim Lindström

Hardy Nilsson efter SM-guldet 1978.Hardy Nilsson efter SM-guldet 1978.Foto: Bildbyrån


TV: Analys av Skellefteå AIK:s säsong 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: