TV: ”Väldigt få SHL-klubbar som kan svära sig fria”

”Utanför sargen måste vi tagga ner” säger Svenska Ishockeyförbundets Mike Helber i TV4.
I ett utdrag ur hockeysverige.se’s podcast Framtidens stjärnor ger Flemingsbergs Fredrik Strandfeldt här en inblick i talanghetsen.
– Det är inte att det är en klubb som erbjuder, vi pratar om att det är tio, säger sportchefen.

Mike Helber och Fredrik Strandfeldt.

Lyssna på hela avsnittet med Flemingsbergs Fredrik Strandfeldt och J18-tränare Robert Johansson här.

– Hur mår svensk hockey? Innanför sargen mår vi faktiskt ganska bra. Vi har väldigt bra ligor. Vi har många i NHL. Vi är otroligt skickliga på att utveckla spelare. Utanför sargen måste vi, som många idrotter, tagga ner, lugna ner oss och se till att vi utvecklar våra ungdomar över en längre period. Innanför sargen mår vi bra. Utanför sargen, mycket jobb att göra.

Så lät det när förbundets Mike Helber gästade TV4:s studio inför lördagens SHL-omgång för att prata om svensk ishockeys talangutveckling och stressen som idag beskrivs som extrem.

När Flemingsbergs sportchef Fredrik Strandfeldt gästade hockeysveriges podcast Framtidens stjärnor i förra veckan beskrevs talanghetsen på ett tydligt sätt.

– Tendensen är ju att NIU-intagen ramlar ner i åldrar. Jag har hört om 12:or som hamnar på deras listor och som blir kontaktade. 10:orna ska vi inte prata om…

– Utan att nämna några namn är det en 10:a som är ganska högt rankad i kullen, topp tre säkert. Han har fått erbjudande som att flytta på rot med betald lägenhet, allt material. Då pratar vi en 14-åring. Det är inte att det är en klubb som erbjuder, vi pratar om att det är tio. Det är väldigt få av SHL-klubbarna som kan svära sig fria kring det här. Sen skylls det på varandra och så blir det som kalla kriget.

”Anmält tio gånger – händer inte ett ’jack shit'”

Enligt förbundets regler för hockeygymnasium får ingen kontakt ske med spelare innan vårterminen i 8:an, men som Strandfelt är inne på ovan är detta något som inte efterföljs. Åtgärder för att förhindra det tas inte heller.

– Jag har anmält tio gånger till stockholms ishockeyförbund. Det händer inte ett ”jack shit”. De största föreningarna måste någonstans vara mest rumsrena. Annars kommer det sippra ner så att det blir en sämre miljö inom hockeyn, säger Fredrik Strandfedt.

Se hela klippet i videospelaren ovan.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: