Förutspår: Sex svenskar i första rundan av NHL-draften 2026

Tre svenskar valdes i första rundan av NHL-draften 2025. Hur många kan det blir nästa år? Ska man tror Steven Ellis supertidiga ranking av kommande säsongs draftkull kan det bli många. Han har inte mindre än sex svenskar bland de 32 första.

Så många som sex svenskar kan väljas i första rundan av NHL-draften 2026, tror Steven Ellis. Foto: Bildbyrån & Imagn Images

Den här texten publicerades ursprungligen på DailyFaceoff.com och har översatts från engelska till svenska.

Nu är det Gavin McKenna-show!

NHL-draften 2025 är avklarad, och nu är det full fart mot draften 2026. I sommar får vi se flera internationella turneringar, med Hlinka Gretzky Cup i augusti som höjdpunkt. De europeiska lagen drar igång igen senare i augusti och resten av hockeyvärlden följer efter i september.

Det är fortfarande alldeles för tidigt att dra några definitiva slutsatser om 2026 års draftklass. Den som säger att den är MYCKET djupare än 2025 går händelserna i förväg. Men toppen av klassen ser riktigt vass ut – inte minst tack vare WHL-superstjärnan Gavin McKenna. De flesta räknar med att han spelar i NCAA säsongen 2025–26, där han lär få utnyttja sin spets mot äldre motstånd. Du lär också lägga märke till ett stort inflöde av svenska talanger – bli inte förvånad om flera går topp fem.

Här är en mycket tidig genomgång av draftklassen 2026, baserat på samtal med scouter och egna observationer under de senaste månaderna:

Gavin McKenna är den givna ettan i NHL-draften 2026. Foto: Steven Ellis/DailyFaceoff.com

1. Gavin McKenna, vänsterforward – Medicine Hat Tigers (WHL)

När det gäller rå talang är Gavin McKenna det bästa löftet sedan Connor Bedard 2023. Det finns inga tekniska svagheter i hans spel – han är en otrolig skridskoåkare, en lysande passningsspelare, en fantastisk skytt och lika snabb som någon annan. Ingen är mer tävlingsinriktad, smart eller skicklig än den kanadensiske ytterforwarden. Han ligger i topp i nästan varje viktig kategori och efter att ha krossat WHL med 129 poäng på 56 matcher blir det spännande att se vad han kan göra härnäst.


Keaton Verhoeff tar steget till college kommande säsong. Foto: Steven Ellis/The Nation Network

2. Keaton Verhoeff, högerback – University of North Dakota (NCAA)

Verhoeff tog en ovanlig väg till backpositionen – det var inte länge sedan han var målvakt. Men hans atletiska förmåga gjorde honom till en dominant försvarare med realistisk chans att gå tvåa totalt. Han gjorde 21 mål och 45 poäng som rookie i Victoria Royals, och var en av de bästa backarna i både U17 World Challenge och U18-VM. Nu väntar collegehockey i North Dakota för den 193 cm långe backen – och han är mer än redo.


Ivar Stenberg. Foto: Bildbyrån

3. Ivar Stenberg, högerforward – Frölunda

Det såg först ut som att Viggo Björck skulle bli förste svensk i draften – och det kan han fortfarande bli – men många scouter föredrar Ivar Stenbergs spel. Han hade en framträdande roll i U18-landslaget och verkar tänka spelet på en nivå få andra i hans ålder når upp till. Lägg till ren skicklighet och förmåga att slå sin motståndare gång på gång – och han är redo för en full SHL-säsong efter att ha dominerat J20-nivån.


4. Ryan Roobroeck, center – Niagara IceDogs (OHL)

Som sent född 2007 har Roobroeck ett års utvecklingsförsprång på många andra i klassen. Han gjorde 41 mål och 87 poäng den gångna säsongen och lade till nio poäng i U18-VM. Den 193 cm långe centern har ett mäktigt skott men kan även fylla andra roller. Han trivs nära målet och har utvecklat sitt tvåvägsspel avsevärt de senaste åren.


Viggo Björck vann poängligan i J20 Nationell – som U17-spelare. Foto: Bildbyrån

5. Viggo Björck, center – Djurgården

Viggo Björck är möjligen den näst mest skickliga forwarden i klassen, efter McKenna. Han slog poängrekord i J20 Nationell för en 16-åring – en liga där det annars är 19-åringar som dominerar. Han öste in poäng i både U18- och U20-spel, men hans 175 cm korta längd är det enda frågetecknet. Skickligheten är dock odiskutabel.


6. Mathis Preston, högerforward – Spokane Chiefs (WHL)

Preston är mycket skicklig med pucken och spelar i hög fart – något som många motståndare har svårt att hantera. Han gjorde 45 poäng i grundserien men tog stora kliv i slutspelet, där han stod för 16 poäng på 20 matcher. Nästa säsong väntas han få en ännu större roll när Andrew Cristall tar steget till proffslivet.


7. Ethan Belchetz, vänsterforward – Windsor Spitfires (OHL)

Det gick inte att missa Belchetz under hans första säsong i juniorhockeyn. Med sina 196 cm och 103 kilo använder han sin fysik varje kväll. Han är en stor powerforward som älskar att komma in på kroppen på motståndarna och har dessutom ett vasst skott. Gjorde 17 mål och 38 poäng som rookie och lär ta ett stort kliv nästa säsong.


8. Ryan Lin, högerback – Vancouver Giants (WHL)

Lin är liten till växten (180 cm) men en del av den nya generationens puckskickliga backar. Han gjorde 53 poäng som rookie i WHL och deltog i U18-VM. Trots en mindre framträdande roll där visade han stor spelintelligens och puckkontroll. En rörlig back med toppbeslut redan nu.


9. Tynan Lawrence, center – Muskegon Lumberjacks (USHL)

Lawrence snittade nästan en poäng per match i USHL – en av de bästa noteringarna för en U17-spelare i ligans historia. Den Boston University-bundne centern är en dynamisk målskytt som kombinerar skicklighet med tuffhet. Hans tvåvägsspel är starkt utan att det påverkar hans offensiv.


10. Daxon Rudolph, högerback – Prince Albert Raiders (WHL)

Rudolph är en 186 cm lång, fysisk back som verkligen kan göra livet surt för motståndarna. Han är en stark skridskoåkare, bra 1-mot-1 och tänker spelet väl. Efter en trevande inledning i WHL tog han stora kliv under andra halvan. Med växande självförtroende kan han bli riktigt dominant.


11. Xavier Villeneuve, vänsterback – Blainville-Boisbriand Armada (QMJHL)

Med sina 178 cm har Villeneuve en utmanande säsong framför sig – särskilt efter att inga backar under 183 cm valdes i draften 2025. Men när det gäller ren skicklighet har han allt. Han gjorde 62 poäng på 61 matcher, den fjärde bästa noteringen av en U18-back i QMJHL sedan 2000 – och den bästa av en Draft-1-spelare. Han avslutade säsongen med åtta poäng på sju matcher i U18-VM, där han hjälpte Kanada till guld trots begränsad speltid. Frågan är om skickligheten räcker.


12. Braidy Wassilyn, vänsterforward – Niagara IceDogs (OHL)

Wassilyn var en av de största stjärnorna i GTHL säsongen 2023–24, så förväntningarna var höga inför OHL-debuten. Han landade precis under 40 poäng men visade sin klass som speluppläggare. En av de mest begåvade spelarna i hela draftklassen – men kommer jämnheten och intensiteten? Den Boston College-bundne forwarden blir spännande att följa.


13. Adam Novotny, vänsterforward – Mountfield (Tjeckien)

Novotný hade en händelserik säsong: JVM-spel, silver i Hlinka Gretzky Cup och en av få ljuspunkter i Tjeckiens lag under U18-VM. Han spelade också hela året mot seniorer i tjeckiska ligan. En fysisk tvåvägsforward med muskelmassa som klarar tuffa tag. Produktionen i Mountfield uteblev, men ett steg till OHL och Peterborough Petes nästa säsong kan vara rätt väg för utvecklingen.


14. Tomas Chrenko, center – HK Nitra (Slovakien)

Chrenko var ett utropstecken i U18-VM. Slovakien hade svårt att skapa något utan honom på isen och han förtjänade mer uppmärksamhet i all-star-diskussionerna. En spelare som genererar mycket skott, krossade motståndet i slovakiska U20-ligan och stod sig även bra mot seniorer i landets högstaligor.


15. Chase Reid, högerback – Soo Greyhounds (OHL)

Reid fick knappt speltid i NAHL i början av säsongen, men när han kom till OHL spelade han ibland halva matcher. Den 188 cm långe, kraftfulla backen är rörlig och skridskostark. Med sin offensiva verktygslåda kan han snabbt klättra i rankingen för lag som söker en allround-back.


Elton Hermansson
Elton Hermansson. Foto: Aron Broman / BILDBYRÅN

16. Elton Hermansson, högerforward – Örebro

Elton Hermansson får saker att hända med pucken. En av Europas bästa i U17-VM med fem mål på fyra matcher. Han fortsatte leverera under året i internationella matcher och var en av de mest produktiva U17-spelarna i Sverige. Nådde inte upp till Björcks nivå i J20, men svenska scouter gillar vad de ser – frågan är om han kan bygga vidare på det.


Marcus Nordmark
Marcus Nordmark. Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström.

17. Marcus Nordmark, vänsterforward – Djurgården

Marcus Nordmark var produktiv i stort sett överallt där han spelade den här säsongen. Det gällde särskilt på U17-nivå med landslaget, där hans 30 poäng gjorde honom till den mest produktiva spelaren i 2025 års draftkull. Han stod även för fina siffror i den svenska J20-ligan och visade vad han kan som lika skicklig målskytt som spelfördelare.


18. Tobias Tomik, vänsterforward (Trencin, Slovakien)

Tomik är en skicklig forward som älskar att driva tempot i spelet. Jag gillade verkligen hans insatser i de två senaste U18-VM-turneringarna, där det ofta kändes som att han trollade i offensiv zon. Han är en kraftfull skridskoåkare som jobbar hårt och spelar med en viss tuffhet. Det ser ut att bli ett bra år för slovakiska spelare, och Tomik är en av de främsta.


19. Mikey Berchild, vänsterforward (USNTDP)

Berchild är liten – men farlig. Denver-committen missade en del tid i början av säsongen på grund av skada, men lyckades ändå producera bra i både U17- och U18-laget. Berchild har den skicklighet som krävs för att gå topp 10 – men kommer hans längd på 175 cm att påverka honom negativt? Det gjorde det definitivt inte i U18-VM. Om han kan lägga på sig lite muskler under säsongen kan han kanske spela bort tvivlen kring storleken.


20. Carson Carels, vänsterback (Prince George Cougars, WHL)

Carels gjorde en bra första säsong i QMJHL och avslutade året med att vinna U18-VM med Kanada. Den 185 cm långe backen är en utmärkt skridskoåkare som använder det för att transportera puck och skapa egna lägen. Carels spelar inte särskilt flashigt och föredrar att hålla spelet enkelt med pucken. Men de flesta av hans uppspel är smarta, och han är bra på att undvika misstag. Nästa steg blir att lägga till lite mer ren skicklighet.


21. Lars Steiner, center (Rouyn-Noranda Huskies, QMJHL)

Steiner kommer från en spännande säsong där han stod för 60 poäng i QMJHL och även representerade Schweiz i JVM. Den 178 cm långe forwarden är en skicklig spelfördelare som dessutom har ett utmärkt handledsskott. Steiner läser spelet bra – han är väldigt smart och gör sällan misstag när det gäller att fördela pucken. Schweiz fick bara två spelare draftade 2025, men Steiner kan gå relativt tidigt 2026.


Niklas Aaram Olsen. Foto: Steven Ellis/DailyFaceoff

22. Niklas Aaram-Olsen, vänsterforward (Örebro, Sverige U20)

Jag blev mycket imponerad av ”NAO” under U18-VM, där han kändes som en av de mest engagerade spelarna i laget. Han hade otroliga siffror under sin första säsong i U16-serien i Sverige och visade att han inte hade några problem att mäta sig med motståndare på U18-nivå heller. Förra året spelade han en hel säsong i den svenska J20-ligan och var mycket bra, och han hade också en stor säsong med Norges juniorlandslag. Håll utkik efter Aaram-Olsen som en viktig del av Norges lovande nästa generation hockeyspelare.


23. Pierce Mbuyi, vänsterforward (Owen Sound Attack, OHL)

Mbuyi är en mindre forward som utmärker sig i offensiven. Han ledde alla rookies i OHL med 29 mål och 52 poäng, vilket gav honom priset som årets nykomling. Han verkar alltid befinna sig i mållägen och läser spelet i högt tempo. Han behöver växa fysiskt för att få fler scouter att förälska sig i hans spel, men Penn State-committen har mycket som talar för honom redan nu.


24. Alessandro Di Iorio, högerforward (Sarnia Sting, OHL)

Di Iorio gjorde ett starkt intryck i säsongsavslutande U18-VM, trots att han inte fick så mycket speltid. Han visade att han kunde användas i alla typer av situationer, inklusive andrakedjan i powerplay. Han älskar att skjuta pucken, men är också en väldigt bra passningsspelare. Nästa steg för honom blir att hitta jämnare nivå, men jag tror att Sting har något bra på gång här.


25. Viktor Fjodorov, center (Nizjnij Novgorod, MHL)

Fjodorov är hittills den främsta ryske spelaren i draftklassen. Han hade en stark säsong i det internationella spelet med Rysslands U17-landslag och har dragit till sig mycket uppmärksamhet tack vare sin skicklighet. Han är en bra spelfördelare, men har också ett tungt skott. Fjodorov är inte storväxt, men han har både snabbheten och tekniken för att kunna dominera. Lite fysisk utveckling skulle inte skada.


26. Olivers Mūrnieks, center (Sioux City Musketeers, USHL)

Endast en lettisk spelare har någonsin gått i första rundan – Zemgus Girgensons 2012. Vi fick inte se en enda lett drafter i Los Angeles heller. Men Mūrnieks kan vara en av de mest hajpade lettiska talangerna någonsin – och potentiellt en förstaval. Den 2008-födde forwarden är skicklig, dynamisk och redan ledande i Lettlands U20-landslag. Mūrnieks är väldigt stark genom mittzonen och använder sin solida och kraftfulla kropp för att ta sig till mållägen utan större problem. Håll ett extra öga på honom.


William Håkansson
William Håkansson. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

27. William Håkansson, vänsterback (Luleå, SHL)

William Håkansson kommer inte få beröm för sitt spel med pucken. Men han är en rörlig back som kan hålla ställningarna defensivt, och hans massiva kropp på 193 cm är också ett användbart verktyg. Han spelade tre matcher i SHL och även om han bara snittade omkring tio minuters istid såg han lovande ut. Nästa säsong lär han få chansen att spela en hel säsong, och det ska bli intressant att se hur fysiskt mogen han är jämfört med sina jämnåriga.


Oscar Holmertz
Oscar Holmertz. Foto: Aron Broman / BILDBYRÅN

28. Oscar Holmertz, center (Linköping, Sverige U20)

Oscar Holmertz spel bygger på att kombinera fart och spelsinne. Han hade ett starkt år i den svenska U20-ligan och visade upp ett mer kompetent skott än tidigare. Han är också en rejäl spelfördelare som kan göra snabba dragningar i högt tempo. Jag skulle inte bli förvånad om han klättrar i rankingen, särskilt om han fortsätter visa upp sig internationellt.


29. JP Hurlbert, vänsterforward (USNTDP)

Hurlbert var en av USNTDP:s mest talangfulla forwards i år. Han producerade inte riktigt så mycket som många hade hoppats, men det kändes som att han växte under säsongens gång. Han är en fantastisk puckhanterare med ett fint handledsskott, bra näsa för mål och stark i båda riktningarna på isen. Få amerikanska spelare har lika mycket rå skicklighet som han.


30. Šimon Katolický, vänsterforward (Tappara, Finland U20)

Statistiken ser bra ut, han är 193 cm lång, och han spelar med stor självförtroende – det finns mycket att gilla med Katolický. Han stod för elva poäng på sju matcher med Tjeckiens U17-landslag i år och ligger femma i den finska U18-ligans poängliga. Att skapa offensiv är helt klart inget problem för den målfarlige ytterforwarden, och jag tror hans powerforward-stil kommer att fungera utmärkt på mindre rinkar.


31. Colin Fitzgerald, center (Peterborough Petes, OHL)

Fitzgerald blev en tidig favorit för mig redan vid Kanadas U17-läger, och det höll i sig under hela säsongen. Den 188 cm långe powerforwarden hade visserligen en mer dämpad offensiv säsong, men han var ändå en spelare som ofta påverkade matchbilden för Petes. Laget missade slutspelet, men Fitzgerald spelar en typ av hockey som passar i stora matcher – han tacklas, kämpar och har ett vasst skott. Med tanke på hur många lag som sökte fysisk tyngd i år, lär Fitzgerald bli ett populärt namn.


Vladimir Dravecky. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

32. Vladimir Dravecký, högerback (Rögle, Sverige U20)

Dravecký har varit något av en globetrotter – född i USA och med landslagsspel för både Slovakien och Tjeckien. Under året spelade han i den svenska U20-ligan och visade potential i spelet med pucken. Han åker skridskor bra, rör pucken under press utan problem och har ett utmärkt hockeysinne. Om han kan bygga på sin fysik lite, kan det öppna nya karriärvägar för honom.


Övriga att hålla ögonen på:
* Maddox Dagenais, center (Quebec Remparts, QMJHL)
* Casey Mutryn, center (USNTDP)
* Luke Schairer, högerback (USNTDP)
* Adam Valentini, center
* Joe Iginla, center
* Malte Gustafsson, back, (HV71)
* Adam Nemec, vänsterforward (Nitra, Slovakien)
* Beckham Edwards, center (Sarnia Sting, OHL)

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: