RÖNNKVIST: Är det Vancouvers tur?

Är det till slut Vancouver Canucks tur att lyfta Stanley Cup?
Trots påstådd konflikt mellan Elias Pettersson och JT Miller, är svaret från hockeysveriges Ronnie Rönnkvist…

JT Miller och Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån/Bob Frid.

Vancouver Canucks inledde sin resa i NHL säsongen 1970/71. För övrigt samma säsong som Buffalo Sabers klev in i samma liga. Hal Layoce var coach och lagets stora stjärnor var André Boudrias och Wayne Maki som båda hade hämtats från St. Louis. Lagets lite tuffare spelare var då Rosaire ”Ross” Paiement. Om ni känner igen efternamnet beror det på att hans bror var hockeyvedhuggaren, Wilf Paiement, som försökte så allt och alla sönder och samman vid VM 1977 i Wien.

Varför skriver jag ens om Vancouver Canucks en vintrig dag i början av januari 2025? Jo, Jonathan Lekkerimäki gjorde mål i natt igen, men framför allt är jag imponerad över den rad svenskar som satt sina avtryck i organisationen utan att vinna Stanley Cup.

Sverige har haft 34 utespelare i Vancouver och fem målvakter. Thomas Gradin, Lasse Lindgren, Roland Eriksson och Lasse Zetterström spelade alla säsongen 1978/79 och blev lite av pionjärer. Senast in är nämnde Lekkerimäki och Erik Brännström som båda debuterade förra säsongen. Johan Hedberg kom för övrigt att bli första svenska målvakt i Canucks.

Daniel Sedin, Markus Näslund och Henrik Sedin 2003. Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren.

Flest poäng genom alla tider har Henrik Sedin gjort. Under säsongerna 2000 till 2018 svarade han för 1070 poäng på 1330 matcher. Det är 29 poäng fler än storebrorsan Daniel. Bröderna från Järved är tillsammans med en ytterligare från samma ”förort till Örnsköldsvik”, Markus Näslund, de tre bästa poängmaskinerna genom alla tider i Canucks. Alltså inte bara bland svenskar.

Daniel Sedin, Henrik Sedin och Markus Näslund har dessutom fått sina tröjor hissade till taket i Rogers Arena i Vancouver.

Mellan 2000 och 2008 var Markus Näslund lagets kapten. 2010 till 2018 kom lagkaptenen att heta Henrik Sedin. Dessutom har Elias Pettersson, Oliver Ekman-Larsson, Alexander Edler, Daniel Sedin och Mattias Öhlund varit assisterande kaptener. Lagets första kapten var för övrigt Orlando Kurtenbach som dessutom coachade laget under två säsonger på 1970-talet.

”När är det dags för Canucks att äntligen få klä sig i diamantringar”

Idag är Elias Pettersson Canucks stora stjärna, men efter en mindre lyckad inledning av säsongen har trejdrykten börjar cirkulera kring honom. Förutom Pettersson har även Nils Åman, Nils Höglander, Erik Brännström och Linus Karlsson spelat i laget under den här säsongen. Lägg där till att Patrik Allvin nu är inne på sin fjärde säsong som General Manager.

Med tanke på alla stora svenska och övriga stjärnor laget kunnat stoltsera med kan i alla fall jag tycka att det borde hänga några Stanley Cup-ringar på en del grålätta farbröder kring sydvästra delarna av Kanada och i ”Ö-viks-trakten”, men icke. Säsongen 1993/94 var man i final, men förlorade mot Mark Messier och hans New York Rangers. Ett Vancouver helt utan svenskar i laget. Säsongen 2010/11 hade Canucks chansen igen, men då vann Boston med 4-3 i matcher. Här var Alexander Edler och bröderna Sedin med.

Jonathan Lekkerimäki och Elias Pettersson. Foto: Ronnie Rönnkvist.

När är det dags för Canucks att äntligen få klä sig i diamantringar och åka kortege i downtown Vancouver? Den här säsongen? Visserligen bygger leksandsbördige Allvin ett nytt Canucks, men torsk i natt efter overtime mot Montréal Canadiens. Just nu är Canucks 13:e i lag i ligan och visst ska man ta sig till slutspel. Men coachen, tidigare storspelaren, Rick Tocchet, har inte bara spelet att brottas med. Det påstås även blossat upp en konflikt mellan lagets två stjärnor, Elias Pettersson och JT Miller. Något som sägs påverka omklädningsrummet. Nu ska man såklart ta sådana rykten med en nypa vägsalt, men även ryktena gör att det skapas en turbulens både i och utanför laget.

Åter till frågeställningen – när.

Kanske är det ändå så att, om Tocchet lyckas slå ner ryktet om Pettersson v/s Miller, det är Canucks tur i år (jo, det är 2025 nu). Vad måste till då? Egentligen bara att det spelarmaterial Patrik Allvin serverat till Tocchet börjar leverera. Med Sedinarna, Markus Näslund, Thomas Gradin, Mats Sundin, Patrik Sundström, Lasse Lindgren, Mattias Öhlund, Eddie Läck, Jacob Markström och så vidare, har Vancouvers Canucks alltid setts som ”ett lag” med väldigt få problem inom gruppen även om det kickats coacher då och då. Få ihop laget så tror jag att vi får se ett kanadensiskt lag vinna Stanley Cup 2025 och det är inte Edmonton, Calgary, Toronto, Montréal, Ottawa eller Winnipeg. För visst vore det kul att få se Stanley Cup-bucklan på torget i lilla Ånge – igen. Senast var den på besök tillsammans med Samuel Påhlsson 2012.

Stan Smyl, Thomas Gradin och Darcy Rota. Arkivbild.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: