Nu har ”Fjärilsbarnet” somnat in – blev 17 år: ”En hjälte i ordets alla bemärkelser”
Jonathan Pitre har somnat in. Hockeyälskaren med den fruktansvärda sjukdomen epidermolysis bullosa avled i onsdags, 17 år ung. Han blev uppmärksammad efter en dokumentär av TSN:s hockeyankare James Duthie.
För nästan på dagen tre år sedan blev ”The Butterfly Child”, Jonathan Pitre, känd såväl i hockeysfären som utanför densamma. Då valde TSN:s hockeyankare James Duthie att uppmärksamma Pitre med en dokumentär. Den då 14-årige pojken berättade bland annat om sin dröm att spela hockey. Det fanns bara ett problem.
Jonathan Pitre föddes med den fruktansvärda sjukdomen epidermolysis bullosa. En obotlig sjukdom som gör att hans hud är så känslig att den går sönder av minsta beröring. Det gör att han och andra med samma sjukdom kallas ”The Butterfly Children” eftersom deras hud är lika känslig som fjärilens vingar.
”KAN INTE FÖRESTÄLLA MIG ETT LIV UTAN HONOM”
I onsdags somnade han in, bata 17 år gammal.
– Nu lider han inte längre och det är vad han ville. Det är vad jag ville, säger hans mamma Tina Boileau till Ottawa Citizen.
– Jag kan inte föreställa mig ett liv utan honom.
Efter TSN:s dokumentär blev Jonathan Pitre omåttligt populär för sin drivkraft och sitt närmast ständigt positiva humör. Efter TSN:s dokumentär valde exempelvis den dåvarande Ottawamålvakten Andrew Hammond att ha ”Fjärilsbarnets” initialer på sin målvaktsmask.
– Jag tror att Senators fans blev tagna av Jonathans historia eftersom den lär oss en lektion, det är en påminnelse om att vi bara får en chans i livet och att vi måste njuta av ögonblicken vi har här, sade Hammond då till Ottawa Citizen.
HYLLAS AV PREMIÄRMINISTERN
Hans död har uppmärksammats stort i Kanada. Bland annat skrev premiärminister Justin Trudeau ett känslosamt twitterinlägg om Pitre.
”Jonathan Pitre var en hjälte i alla ordets bemärkelser. En modig och beslutsam kämpe som tog sig an varje utmaning och som inspirerade så många. Mina djupaste kondoleanser går till hans mamma Tina, vänner och familj”.
Se den tårfyllda och känslomässiga dokumentären. På egen risk.
Den här artikeln handlar om: