Mock Draft: Så kan svenskarna väljas i NHL-draften
Vilken spelare väljs som nummer ett i NHL-draften 2025? Juniorexperten Steven Ellis tittar närmare på årets kull av spelare efter att New York Islanders vunnit nattens draftlotteri. Han finner plats för inte mindre än fyra svenskar i första rundan av sin mock draft.

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN
Den här texten är tidigare publicerad på DailyFaceoff.com och har översatts från engelska till svenska.
De senaste två NHL-drafterna hade självklara förstaval.
2023 vann Chicago Blackhawks dragkampen om Connor Bedard. Förra året lät San Jose Sharks general manager Mike Grier hela världen veta att han tänkte välja Macklin Celebrini som nummer ett bara minuter efter att han vunnit lotteriet. I natt var det samma två lag som hade högst odds att knipa förstavalet 2025 – men det blev New York Islanders som drog vinstlotten.
Skillnaden i år är att det inte finns en självklar etta.
NHL-draften 2025 ser ut att bli en spännande historia, med flera olika alternativ att välja mellan i toppen. U18-VM avslutades i helgen, vilket gav scouterna en sista chans att se över 100 talanger på samma plats innan säsongen stängdes. Det återstår fortfarande lite hockey – inte minst CHL-finalerna – men för de flesta spelare som är tillgängliga 2025 är säsongen över. Nästa steg: NHL Scouting Combine som genomförs i Buffalo i juni.
Det här är inte en draft-ranking – om du vill ha en längre lista kan du kolla vår senaste topp 75. Men för dig som undrar vem ditt lag kan tänkas välja, här är en uppdaterad mockdraft efter måndagens draftlottning:
New York Islanders
1. Matthew Schaefer, VB (Erie Otters, OHL)
Wow. Vilket ögonblick för Islanders. Det får mig att fundera på om de skulle kunna tänka sig att ta Long Island-födde James Hagens, men de måste välja den bästa tillgängliga spelaren. Isles har en av de svagaste talangpoolerna i ligan och de skulle verkligen må bra av en blivande toppback. Schaefer skulle omedelbart bli lagets främsta backtalang. Han återvände aldrig efter sin skada under JVM, vilket begränsade honom till endast 26 matcher totalt i OHL, JVM, Hlinka Gretzky Cup och CHL USA Prospects Challenge. Men han betraktas fortfarande som en av de högst rankade spelarna i draften. Han är otroligt smart, skicklig, och har levererat resultat på nästan varje nivå han spelat på. Schaefer är en speciell talang och kommer att bli en förstaback i NHL förr snarare än senare.

San Jose Sharks
2. Michael Misa, C/VF (Saginaw Spirit, OHL)
Sharks hade ett större behov på backsidan, men de får istället den bästa forwarden i årets draft. Misa är en skicklig forward med storlek och ett fenomenalt skott. Allvarligt talat – kan du föreställa dig honom tillsammans med Macklin Celebrini, särskilt i powerplay? Misa är en av de bästa målskyttarna i hela CHL och är på väg att göra en av de mest imponerande målproduktionerna vi sett i OHL på länge. Det som sticker ut mest är hans förmåga att ta över ett byte – Misa är en spelare som verkligen kan göra skillnad.
Chicago Blackhawks
3. Porter Martone, HF (Brampton Steelheads, OHL)
Martone vore ett perfekt val för Blackhawks. Laget har inte många offensiva kraftpaket, och han skulle kunna bli en framtida topp-sex-ytter. Han har en utmärkt kombination av skicklighet, storlek och styrka, och han är lika farlig som målskytt som passningsspelare. Han är inte en klassisk powerforward – han kan slå sin motståndare med ren skicklighet. James Hagens vore ett strålande val också, men tanken på att Martone skulle kunna skapa kaos bredvid Chicagos stjärnspelare är lockande. Hagens är ett bra val, men Martone känns perfekt här.
Utah Hockey Club
4. James Hagens, C (Boston College, NCAA)
Hagens var den tredje bästa forwarden i sin egen kedja, men det känns som att många glömmer bort vilken stjärna han är i Boston College. Han är en fantastisk skridskoåkare och håller jämna steg med vem som helst i denna draft när det gäller skicklighet. Utah får en spelare som varit en ledare var han än spelat och som slagit mängder av rekord internationellt. Jag ser en potentiell förstakedje-forward här – även om den stora frågan är om han blir en förstacenter eller passar bättre som ytter. Hur som helst är han närapå underskattad till orimlighet.
Nashville Predators
5. Anton Frondell, C/HF (Djurgården, Allsvenskan)
Frondell kommer från en av de mest produktiva säsongerna någonsin för en U18-spelare i HockeyAllsvenskan. Han hjälpte dessutom Djurgården att ta sig upp i SHL. Frondell har erfarenhet både som center och ytter, vilket gör honom extra intressant. Han har ett fantastiskt skott och blir allt bättre på att attackera puckar. Han har fått ta igen förlorad tid, men har satt sig själv i position att väljas så här högt. Jag är inte helt övertygad om att han blir en förstacenter, men Frondell har enorm potential. Om de inte tar honom vore Jake O’Brien eller Brady Martin utmärkta alternativ.

Philadelphia Flyers
6. Caleb Desnoyers, C (Moncton Wildcats, QMJHL)
Flyers har tre val i förstarundan, och det blir intressant att se om de använder alla. Det här är uppenbart det viktigaste – och jag gillar tanken på att de tar Desnoyers. De valde centern Jett Luchanko i första rundan förra året, men jag ser honom mer som en middle-six-spelare. Desnoyers är ett säkert kort som tvåvägsspelare i topp sex. Jag gillar hans fysiska spel även om han inte är jättestor. Han är en skicklig speluppläggare och en av de smartaste centrarna i årets draft. Desnoyers är en spelare du kan vinna med – han har redan gjort det i flera internationella turneringar. Hans lugn och höga nivå under press borde göra Flyers-fansen entusiastiska.
Boston Bruins
7. Brady Martin, C (Soo Greyhounds, OHL)
Om vi pratar om att chansa högt – vad sägs om Martin? Han vore en perfekt match för ett Bruins som älskar hårt arbetande forwards (och många scouter håller med om det). Martin har varit grovt underskattad av folk utanför scoutvärlden eftersom han inte haft några monstertal och inte är särskilt stor. Men oj, vilken favorit han är – en riktig publikfavorit bara för sin arbetsinsats. Han tacklar allt i sin väg, vinner närkamper och har dessutom näsa för mål. Hans spel i U18-VM öppnade verkligen ögonen på många.
Seattle Kraken
8. Jackson Smith, VB (Tri-City Americans, WHL)
Jag är väldigt imponerad av Smith. Man kan aldrig få för många puckskickliga backar med storlek. Hans spel i U18-VM visade att det finns några brister – han kan bli lite stressad bakom egen kasse. Men han är tävlingsinriktad, har bra offensiva instinkter och skulle kunna bli den bästa backen Kraken någonsin draftat. Jag gillar honom och tycker att han borde vara den andra backen som går i draften.
Buffalo Sabres
9. Victor Eklund, HF (Djurgården, HockeyAllsvenskan)
Sabres skulle kunna behöva mer målproduktion (eller en back – men här väljer jag bästa spelaren som finns tillgänglig), och jag tror att Eklund kan vara NHL-redo om två år. Han gör saker med pucken som väldigt få andra kan, och han har dessutom ett utmärkt skott. Jag älskade hans spel i JVM – det kändes som att han alltid var involverad i spelet. Han är kanske inte stor (180 cm), men han är ändå ganska stark. Defensivt finns det en del att jobba på, men det borde inte hindra honom från att spela högt upp i en kedja. Man ska satsa högt på skicklighet, kom ihåg det.

Anaheim Ducks
10. Jake O’Brien, C (Brantford Bulldogs, OHL)
O’Brien vore ett jättelyft för Anaheim, som skulle må bra av mer centersdjup. Hans spel utan puck är mycket bra, och han överlistar ofta sina motståndare. O’Brien slutade precis under 100 poäng (98), men han blev bara bättre ju längre säsongen gick. Han kommer aldrig att blända någon med ren skicklighet, men hans arbetsmoral och förmåga att vara effektiv i alla tre zoner talar för en stabil NHL-karriär.
Pittsburgh Penguins
11. Kashawn Aitcheson, VB (Barrie Colts, OHL)
På tal om personliga favoriter – Aitcheson är en riktigt tuff spelare att hantera över hela isen. Han har potential att bli en skrämmande kraft i NHL – en som inte ger motståndarna något utrymme. Hans fysik är hans största styrka – han backar inte för någon. Penguins-fansen skulle älska honom. Han smäller på, tar pucken och går raka vägen och gör mål. Hans offensiva spel kanske inte översätts helt till NHL, men han har alla verktyg för att bli en långvarig NHL-back.
New York Rangers
12. Radm Mrtka, HB (Seattle Thunderbirds, WHL)
Mrtkas U18-VM var lite av en blandad kompott, men det borde inte påverka honom alltför mycket på draftdagen. Han är något av en raritet i denna draft – 198 cm lång, högerfattad och dessutom rörlig. Han gjorde bra med poäng i Seattle och var Tjeckiens bästa back i alla turneringar han deltog i. Detta vore ett utmärkt val för Rangers, som verkligen skulle ha nytta av Mrtkas storlek och skridskoåkning.
Detroit Red Wings
13. Carter Bear, C/VF (Everett Silvertips, WHL)
Bear var en av CHL:s farligaste forwards under första halvan av säsongen, men en skada satte stopp för resten av året. Han är jobbig att möta, och hans atletiska förmåga är på toppnivå. Den stora frågan för scouterna är vilken typ av spelare han blir på nästa nivå, men de gillar hans förmåga att prestera i ett topplag i WHL – något som inte alltid är givet för draftkandidater. Jag gillar verkligen hans potential om han fortsätter på den inslagna vägen, och Red Wings skulle må bra av att få in en målskytt i systemet.
Columbus Blue Jackets
14. Logan Hensler, HB (University of Wisconsin, NCAA)
Jag gillar tanken på att Columbus får in en potentiell topp-4-back som ersättare för David Jiricek. Hensler är 188 cm lång, rörlig, har bra räckvidd och spelar tufft i egen zon. Man ska inte blanda ihop honom med en offensiv back som driver pucken framåt, men han har bra chanser att bli en stabil andraparsback med stark defensiv.

Vancouver Canucks
15. Roger McQueen, C (Brandon Wheat Kings, WHL)
Det här är ett val med hög risk och hög potential – men ett som kan visa sig bli ett riktigt kap. McQueen missade en stor del av säsongen med ryggproblem och kunde inte återfinna sin form från säsongsinledningen. Trots det finns det enorm potential hos den 196 cm långe centern med högerfattning. Det handlar bara om huruvida ett lag tror att han är fullt återställd – det kommer avgöra hur högt han går. Han har faktisk topp-5-potential, så bli inte förvånad om han går tidigare än så här.
Montreal Canadiens (via Calgary Flames)
16. Cole Reschny, C (Victoria Royals, WHL)
Canadiens har alltid varit villiga att satsa på mindre forwards, och Reschny vore ett riktigt starkt val. Den 178 cm långe centern kommer från ett imponerande U18-VM och var en av CHL:s mest produktiva spelare i år. Han är en fantastisk playmaker som ser isen bättre än de flesta, men i U18-VM tog han en större roll som målskytt. Det här känns som ett val som verkligen kan slå väl ut för Canadiens – de har inte valt en center med sitt första val sedan Jesperi Kotkaniemi 2018.
Montreal Canadiens
17. Justin Carbonneau, HF (Blainville-Boisbriand Armada, QMJHL)
Det här vore ett populärt val i Montreal – dels för att han är fransktalande, men också för att han ser ut att bli en framtida, energisk målskytt i middle-six. Carbonneau älskar att försöka sig på spektakulära, tekniska dragningar – och lyckas ofta. Han älskar att skjuta, och även om han skulle må bra av att involvera sina kedjekamrater mer, tror jag att hans driv att skapa offensiv kommer att löna sig i NHL.
Calgary Flames (via New Jersey Devils)
18. Benjamin Kindel, HF (Calgary Hitmen, WHL)
Flames behöver centersdjup, men jag gillar inte alternativen här på plats 18. Kindel däremot – honom tror jag fansen kommer att älska. För det första spelar han i Calgary redan. Men framför allt var han en av WHL:s mest spännande spelare i år. Han är lika skicklig som målskytt som speluppläggare och är navet i Calgarys offensiv. Kindel är duktig på att hitta öppna ytor och utnyttja dem, och han kan skjuta från nästan var som helst. Jag hoppas han förbättrar sin skridskoåkning, men det kommer proffstränarna kunna slipa på.
St. Louis Blues
19. Cameron Reid, VB (Kitchener Rangers, OHL)
Blues har byggt upp sin backsida de senaste två åren, men jag gillar Reids potential. Han kan lite av varje – hans spel över hela isen är riktigt bra, och han har den spelintelligens som krävs för att vinna 1-mot-1-dueller. Jag gillade hans spel i OHL-slutspelet och tror verkligen att han är på väg att bli en topp-4-back av betydelse.
Columbus Blue Jackets (via Minnesota Wild)
20. Joshua Ravensbergen, MV (Prince George Cougars, WHL)
Blue Jackets har några lovande målvakter i systemet, men Ravensbergen är bättre än alla. Det är ovanligt att se en 18-årig målvakt som burit sitt lag på det sätt han gjort – och än mer ovanligt att han har så mycket rutin redan. Han är dessutom 196 cm lång, vilket inte skadar. Han är den självklara förstavalet bland målvakter i årets draft och kommer inte behöva vänta länge på att få höra sitt namn.

Ottawa Senators
21. Lynden Lakovic, VF (Moose Jaw Warriors, WHL)
Sens gillar att drafta stort, och Lakovic är 193 cm lång. Han läser spelet mycket bra och har ett utmärkt skott. Det händer alltid något när han har pucken i fart, och han skapar mängder av farliga omställningar tack vare sin snabba acceleration. Jag skulle inte vilja matchas mot honom i mitten av laguppställningen. Jag undrar dock om de skulle välja Malcolm Spence istället.
Calgary Flames
22. Braeden Cootes, C (Seattle Thunderbirds, WHL)
Cootes fortsatte att etablera sig som en kraft att räkna med under U18-VM. För den som inte sett honom visade han stor kyla och spelintelligens i öppna ytor. Den hårdföre forwarden vann nästan varje kamp i offensiv zon och såg bekväm ut oavsett kedjekamrater. Flames-fansen kommer att älska hans arbetsmoral och förmåga att läsa spelet.
Carolina Hurricanes
23. Cullen Potter, C (Arizona State Univ., NCAA)
Hurricanes gillar att chansa på skicklighet, och Potter har gott om det. Han är kanske inte stor, men har mycket att bygga på. Potter är en utmärkt skridskoåkare och använder sin fart för att ta sig in i farliga lägen. Han har också förbättrat sitt defensiva spel betydligt jämfört med förra säsongen – ett bevis på utvecklingen på ASU.
Philadelphia Flyers
24. Jack Nesbitt, C (Windsor Spitfires, OHL)
Nesbitts 193 cm långa kropp gör honom till ett attraktivt centeralternativ – han skulle lätt kunna gå topp 15. Han är tävlingsinriktad, gjorde en stark säsong i Windsor och jag tyckte att han imponerade längre ner i Kanadas JVM-trupp. En jobbig spelare att möta, och han kan bli en nedstängande forward om det krävs. Behöver bli lite snabbare, men det finns mycket rå talang här. Jag tror på hans NHL-framtid.
Philadelphia Flyers
25. Sascha Boumedienne, VB (Boston Univ., NCAA)
Jag var tveksam till Boumedienne i början av säsongen – han stod för många pucktapp. Men han växte under säsongens gång. Än viktigare: han sparade sin bästa hockey till NCAA-slutspelet och satte poängrekord på U18-VM. Han är en skicklig pucktransportör, stark i powerplay och gillar att bidra i båda riktningarna. En fin värvning för Flyers, även om de också skulle kunna satsa på fysisk kraft framåt – som Malcolm Spence.

Nashville Predators
26. Blake Fiddler, HB (Edmonton Oil Kings, WHL)
Efter att ha valt en center i början av draften går Preds tillbaka och väljer en spelare med lokal koppling. Blake är son till tidigare Predator-spelaren Vern Fiddler – en stor, 193 cm back med bra rörlighet och defensiva instinkter. Han är inte särskilt flashig offensivt men har ett bra skott när han använder det. I kontrast till offensivt lagde Tanner Molendyk gillar jag Fiddlers potential som topp-4-back i Nashvilles system.
Los Angeles Kings
27. Malcolm Spence, VF (Erie Otters, OHL)
Spence är en kompromisslös ytter som blandar skicklighet och fysik till ett riktigt hot. Han är svår att möta, tacklar hårt och trivs under press. Spence har stuckit ut i flera turneringar de senaste åren och kan spela med vem som helst. Han kommer nog inte att bli en poängmaskin, men han är mångsidig och bidrar var han än placeras i laguppställningen.
San Jose Sharks
28. Cameron Schmidt, HF (Vancouver Giants, WHL)
Schmidt är bara 173 cm lång, men han kompenserar det med sin arbetsinsats. Han började säsongen som en av WHL:s mest produktiva forwards. Poängen avtog något under slutet, men hans puckkontroll och speluppfattning syntes varje match. Försvarsspelet tog också kliv framåt. Schmidt är en renodlad offensiv forward med hög fart och gillar att vara nära målet. I powerplay är han livsfarlig. Frågan är bara om hans spelstil kan överföras till NHL.
Chicago Blackhawks
29. Bill Zonnon, VF (Rouyn-Noranda Huskies, QMJHL)
Jag gillar Zonnon. Han är energisk, en fantastisk framspelare och har börjat känna sig tryggare som avslutare. Han är fysisk, smart och en skicklig passare som kan göra farliga saker med pucken. Med pucken skapar han farliga lägen i öppna ytor – utan den öppnar han upp för sina lagkamrater och tar sig själv till målområdet. Hans förmåga att spela i högt tempo borde locka klubbar i den här delen av draften.
Nashville Predators
30. Ivan Riabkin, C (Muskegon Lumberjacks, USHL)
Det här är en chansning med hög uppsida. Riabkin rasade på rankingarna i början av säsongen och kanske inte ens håller sig kvar i första rundan. Men eftersom Predators har många tidiga val är detta en chans värd att ta. Flytten till Muskegon gjorde susen – han låg i 40-målstempo över en hel säsong. Han har också utvecklat sin fysik och spelfördelning, och hans spelsinne är en av hans främsta tillgångar. Självförtroendet i USHL har verkligen hjälpt honom att hitta tillbaka.
Washington Capitals
31. Milton Gästrin, C (MoDo J20)
Jag älskar Gästrins spel. Jag tycker att han är ett självklart val i första rundan. Han är smart, har fin puckkontroll och jobbar stenhårt. Lägg till bra skridskoåkning och stark defensiv medvetenhet – och jag ser en spelare som påminner om David Edstrom. Jag har inga tvivel om att Gästrin kommer att bli NHL-spelare – han tänker och agerar på en väldigt hög nivå.

Winnipeg Jets
32. Haoxi ”Simon” Wang, VB (Oshawa Generals, OHL)
Det här kan bli en chansning – eller ett riktigt kap för Jets. Wang flyttade från junior A till OHL den här säsongen, och även om det tog lite tid att anpassa sig så utvecklades han hela tiden. En del är inte ens säkra på att han är en topp 50-talangen. Men jag gillar den råa potentialen i en 198 cm lång, rörlig back som tagit tydliga steg det senaste året. Jets behöver förstärka defensiven – därför gillar jag det här valet.
Den här artikeln handlar om: