Möt den första svensken i Las Vegas NHL-satsning: ”Smickrad att man ringer upp en gammal gubbe”

I natt avslöjar Las Vegas vad deras blivande NHL-lag kommer att heta och hur deras logga kommer att se ut. Men redan den första september blev den första svensken klar för klubben. Den tidigare storspelaren Dan Labraaten ska som scout hjälpa den nya NHL-klubben att komma på fötter.
– Jag blev lite smickrad av att man ringer upp en gammal gubbe som jag, att dom ville använda sig av min erfarenhet, säger 65-åringen till hockeysverige.se. 

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Från och med nästa säsong kommer Las Vegas ha ett hockeylag i NHL. I natt svensk tid kommer organisationen presentera sitt namn och även presentera sin logotyp. Vad många kanske inte vet är att en svensk redan jobbar i organisationen, Dan Labraaten, 65.

Värmlänningen, som flyttade till Dalarna och Leksand redan 1969, var europascout i New Jersey Devils organisationen under 28 år, men från och med den här säsongen har han samma syssla i Las Vegas.
– Efter 27 år bytte Devis general manager, scoutchef och en del andra i ledningen som jag har jobbat med under alla år. Det kom in nytt folk och det verkade fungera bra även det 28:e året. Men när vi skulle förhandla om mitt kontrakt var det lite problematiskt, säger Dan Labraaten när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Tegera Arena strax innan Leksands J20-lag ska ta sig an Brynäs.
– Jag fick inte igenom det jag hade tänkt mig samtidigt som jag var i den åldern där jag kunde tänka mig att lägga av eftersom jag jobbat med det här så pass länge. Det där pågick några veckor och Devils organisation ville väl inte det där riktigt, men vi kom aldrig fram till någon lösning. Då blev det så att jag packade ihop och pensionerade mig.
– Efter det gick det inte mer än ett par, tre veckor så ringde Las Vegas. Då var det flera av dom som kom in i den gruppen som var bekanta med mig. En del mer än andra. Bland annat blev min scoutchef (David Conte) i Devils anställd där. Nu kommer inte han jobba i den positionen som han gjorde i Devils utan som pro scout.

Las Vegas kommer även att styras av en bekant till Dan Labraaten, vilket också påverkade hans val av att ännu inte pensionera sig.
– Han som nu blir General Manager, George McPhee, jobbade under 17 år i den rollen i Washington Capitals och som jag dessutom känner lite grann.

Tog du jobbet i Las Vegas mycket tack vare relationer parallellt med att organisationen ville ha din kompetens?
– Lite så, alltså jag såg vilka organisationen plockade in vilket det gjorde allt ganska intressant. Plus, vilket jag får erkänna, att jag blev lite smickrad av att man ringer upp en gammal gubbe som jag, att dom ville använda sig av min erfarenhet. Första september skrev jag på för Vegas.


George McPhee, general manager, och Bill Foley, ägare.
Foto: Tom Donoghue/Polaris Images

”TITTAR ÄVEN PÅ FÄRDIGA SPELARE”

Dan Labraaten kände dock en del tveksamheter innan han tackade ja till jobbet.
– Ja, av det jag har förstått efteråt förvånade klubben lite grann. Det var så att jag hade pratat med familjen och dom och jag var inställda på att jag skulle ta det lugnt, så att säga. Jag var ute i svampskogarna och trivdes ganska bra där.
– Dessutom vet jag vad som krävs i det här jobbet och det är svårt att göra det på halvtid, vilket kanske hade varit bättre för mig i det här läget. Jag tog full tjänst den här säsongen i alla fall sedan får vi se. Jag har skrivit på ett plus ett år så tills vidare.

Finns det en utmaning i det hela med tanke på att du kommer till ett lag som ännu inte existerar?
– Det innebär inget annorlunda i mitt jobb utan jag jobbar på samma vis som att vi skulle ha ett lag. Jag ska hitta spelare, men inte på något annat sätt.

Är det ändå inte triggande att få vara med och bygga upp någonting nytt från grunden?
– Jo, absolut. Helt klart är det så.

Hur bemöts du ute i hallarna när du snackar med olika spelare och andra scouter då du jobbar för en så pass färsk organisation, ”jag har inget lag men vill du spela här”?
– (Skratt) Jag har inte pratat med några spelare på det viset. Samtidigt pratar jag inte med spelarna den här tiden på säsongen. Jag tror att dom flesta unga grabbar i dag är väldigt pålästa. Dom vet väldigt mycket om sådant här, vilket jag märker. Scoutkollegorna tycker, som det verkar, att det är ganska kul och kommer fram och gratulerar mig till jobbet och så vidare.

Till sommaren kommer NHL att anordna en expansionsdraft. Där får Las Vegas välja en spelare ur varje annat NHL-lag. Varje lag får skydda ett antal spelare som den nya klubben inte får plocka till sig.
– Jag är involverad i det där på så vis att jag alltid även har tittat på färdiga spelare. Om det finns någon i Europa som jag tycker är bra gör jag rapporter och följer honom, så är det. I ärlighetens namn är det inte så jättemånga.
– Nu får klubben ta en spelare från varje lag och det gör att det bör bli ett hyfsat lag om vi gör rätt. Det är mycket pro scouterna där borta som är involverade i det. Sedan har vi en pro scout i Finland (Peter Ahola) som kör Europa. Jag hjälper till lite på den sidan eftersom gjort det tidigare, alltså spelare som jag har sett tidigare och som jag tror har möjligheten att gå in i NHL. Exempelvis rekommenderade jag Brian Rafalski och Johnny Oduya vilka båda var färdiga spelare och som gick in i Devils och tog plats där.


Foto: Ronnie Rönnkvist

KLARA NHL-SPELARE I SHL? ”DET ÄR INTE JÄTTEMÅNGA…”

Du säger att det inte finns så mycket på den europeiska marknaden då det gäller redan färdiga spelare, kan du utveckla det?
– Det finns säkert några i KHL, men då ska man komma ihåg att i KHL finns det en del som tjänar ganska bra. Då blir det lite för och emot på det viset. Allt beror på hur dom ligger lönemässigt.

Och i SHL, finns det många spelare i vår liga som idag håller måttet för att kliva rakt in i NHL?
– Det kan finnas någon, men det är inte jättemånga…

Jag antar att jag inte kan be dig namnge någon?
– Nej, det går inte, säger Dan Labraaten med ett leende.

Vilka intryck har du fått kring att starta ett hockeyintresse i Las Vegas?
– Jag har, om jag ska vara ärlig, ingen aning. Jag har inte ens varit där. Av det jag har hört så ska det finnas ett ganska bra intresse. Bland annat kommer många från Kanada som bosätter sig i Las Vegas när dom är lite äldre.
– Det är nog ingen omöjlighet att skapa ett stort intresse vilket nog NHL också ser. Framför allt tror ägaren (Bill) Foley stenhårt på det här så det blir nog säkert bra.

När du själv spelade borta i NHL pratades hockey och Las Vegas i samma mening då?
– Nej, aldrig. När jag spelade med Calgary och spelade mot (Los Angeles) Kings flög vi efter matchen till Vegas och bodde där i två dygn och kopplade av innan vi hade en ny match mot Vancouver. Jag tror det var 1981 eller något, skrattar Labraaten.

När kommer du åka över och besöka organisationen första gången?
– Om jag fortsätter så möjligen till lägret nästa höst. Jag tackade nej att åka över till första mötet i september. Vi hade ett möte den sjätte och jag skrev på den första. Jag frågade om jag fick slippa det mötet eftersom det inte är jätteviktigt. Sedan har jag tagit bort en resa och det är till Junior-VM i Montréal och Toronto. Förra säsongen var jag över fyra gånger och det tar faktiskt en del på en.

Med dina 28 år i det här yrket, vilken scouting känner du dig mest nöjd med?
– Jag måste nog ändå säga Brian Rafalski. Egentligen var han för liten (178 cm) och blev heller aldrig draftad, så han kom inte till Devils på det viset.
– Jag hade sett honom i det amerikanska juniorlandslaget och såg precis som alla andra att han var för liten men en väldigt bra spelare. Efter Brynäs flyttade han till HPK i Finland men jag gjorde faktiskt inga rapporter på honom där heller. Sedan kom han till IFK Helsingfors och den säsongen var jag tvungen att börja skriva om honom eftersom jag tyckte att han spelade så fantastiskt bra.
– Tidigt på hösten året därpå träffade jag hans agent på ett hotell och frågade honom om jag fick prata med Rafalski efter matchen. Agenten fixade med klubben så att det gick bra. Jag följde honom den säsongen fram till februari. Då kom min chef och vi pratade mer om det. Han sa ”du vet att det är svårt med spelare som är så pass små”. Då sa jag att jag inte visste någon i Europa som är bättre. Jag kanske spädde på lite, men så kände jag. Han kom till oss säsongen 1999/2000 så han fick vara med om att vinna första säsongen han var med och spela. Han bidrog direkt faktiskt, avslutar Dan Labraaten samtidigt som Fredrik Jax i Leksands sportråd slår sig ner tillsammans med Las Vegas–scouten för att följa J20-matchen.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: