”Man måste ta för sig”
Oblyge Landeskog trivs i NHL
Inte ens 19 år fyllda och redan en etablerad NHL-spelare. Gabriel Landeskog har överträffat förväntningarna under sin första tid i Colorado Avalanche.
– Innan säsongen trodde jag väl inte att jag skulle få spela så här mycket, säger den svenske rookien till hockeysverige.se.
Det har gått snart fem månader sedan Colorado Avalanche gjorde Gabriel Landeskog till andravalet i NHL-draften. Sedan dess har stockholmaren uppfyllt flera av sina stora mål. Efter att ha skrivit kontrakt med Colorado i somras tog han en plats i laget under träningslägret och har därefter varit en av lagets nyckelforwards under säsongsinledningen.
På sina 18 första NHL-matcher har han snittat 17.44 minuters istid per match – mest av samtliga rookieforwards i ligan Inte illa för en kille som inte ens har fyllt 19 år.
– Det har gått rätt bra, säger Gabriel Landeskog och bjuder ödmjukt på en underdrift när hockeysverige.se når honom i St. Paul inför nattens bortamatch mot Minnesota Wild.
– Jag kom in bra i en kedja med Ryan O’Reilly och Daniel Winnik, två hårt jobbade spelare som jag passar bra ihop med. Vi har väldigt kul ihop och det är väl en av anledningarna till att det har gått så bra.
Hade du förväntat dig att du skulle få så här mycket förtroende? Du spelar ändå både i boxplay och powerplay vilket är ovanligt för en rookie.
– Jag vet inte om jag hade förväntat mig det, om jag är chockad, förvånad eller glad. Innan säsongen trodde jag väl inte att jag skulle få spela så här mycket, men det blir helt enkelt vad man gör det till. Det har alltid varit min inställning.
– Men visst är det roligt att få så mycket förtroende. Vår kedja har varit bra både offensivt och defensivt, det gör väl att coachen känner att han kan lita på oss i alla situationer.
Arbetar med Foppas gamla polare
Även om Gabriel Landeskog inte har haft några problem att hävda sig på isen medger han att omställningen att gå från juniorligan OHL till världens bästa liga har varit stor.
– Alla är större och starkare än i juniorhockey. I OHL var det givet att man skulle ta dig in på mål om man försökte, här är det tuffare och man måste verkligen ta för sig om man ska lyckas. Det är en utmaning och varje dag jobbar jag med vår forwardscoach Adam Deadmarsh för att bli bättre.
Adam Deadmarsh, ja. Den tidigare Coloradoforwarden, som tvingades sluta på grund av hjärnskakningsproblem redan som 28-åring, var på sin tid en powerforward precis som Gabriel Landeskog. Deadmarsh var även en av Peter Forsbergs alla kedjekamrater under den framgångsrika tiden i Colorado. Foppa som passande nog hyllades för sin tid i Denver inför mötet med Detroit Red Wings i Pepsi Center den 8 oktober – samma match som Gabriel Landeskog NHL-debuterade.
– Det är svårt att förklara vad som försiggick i huvudet. Dels på grund av ceremonin och dels på grund av att det var min första match. Det var otroligt häftigt och jag måste nog sätta mig efter säsongen och se om matchen för att greppa allt, säger Gabriel Landeskog.
– Innan matchen sa Milan Hejduk, som sitter bredvid mig i omklädningsrummet, att det var som vilken match som helst, men att jag skulle njuta så mycket som möjligt. Jag hade ju lyckas flyga hit hela min familj, det gjorde naturligtvis det hela ännu mer speciellt att jag fick uppleva och dela det här tillsammans med dem.
Har inte torskat i ”kreditkortsspelet”
Livet utanför isen är ganska likt det liv Gabriel Landeskog levde i Kitchener när han spelade juniorhockey. Precis som då har han flyttat in hos en så kallad ”billet family”, som tar hand om honom som om han vore en i familjen. Colorado gjorde samma sak med Ryan O’Reilly och Matt Duchene när de var rookies för två år sedan. Skillnaden då var att duon bodde inne hos de numera pensionerade veteranerna Darcy Tucker och Adam Foote.
– Nu har vi ett så pass ungt lag att de väl inte hittade någon som var lämpad eller ville det, men det har funkat bra ändå.
– Det var lagets val att det skulle bli så här. Det finns så många distraktioner utanför isen att det tycker att det var bra om jag fick vara inneboende någonstans. Att lira inför 18-19 000 åskådare per kväll är väl en nog så stor omställning, säger Gabbe som tog körkort innan han flyttade över till USA och har firat det med att köpa en egen bil.
– En Range Rover Suv. Den funkar bra på vintern också.
Vi får hoppas att den unge svensken inte har köpt bilen på avbetalning. Längre fram under säsongen väntar den fruktade rookiemiddagen, där han som nykomling förväntas bjuda sina lagkamrater på en brakmiddag. Eftersom Gabbe i dagsläget är ensam rookie i laget riskerar det att bli en dyr historia.
– Vi ska ha rookiemiddagen när vi är på bortaturné i Los Angeles efter nyår. Det är bara att ta fram kreditkortet och låta det svida, skrattar han.
– Jag har i alla fall inte torskat i kreditkortsspelet än, så vi får se. Alla får ju pröjsa någon gång.
Text: Uffe Bodin
Den här artikeln handlar om: