Efter Capitals vilda Stanley Cup-firande – nu kan reglerna ändras: ”Vi har bett snällt”

Få NHL-lag har nog firat så hämningslöst som Washington Capitals gjorde när ligatiteln säkrades mot Vegas Golden Knights i våras. Festen har sedan fortsatt sommaren igenom. Frågan är: har firandet blivit för mycket för stackars Lord Stanleys pokal?

När Capitals i våras erövrade sin första Stanley Cup någonsin blev man, föga förvånande, glada. Väldigt glada, till och med. Så pass glada att Alex Ovetjkin och vänner i ett inspirerat ögonblick bestämde sig för att göra så kallade ”keg stands” – huvudstående dryckesövningar som gjorts populära inom amerikansk studentkultur – ovanpå den 126 år gamla Stanley Cup. Traditionen, sedermera döpt till ”Cup stands”, har fortsatt sommaren igenom då Capsspelarna fått möjlighet att spendera en heldag med den klassiska bucklan.

Till och med Nicklas Bäckströms mamma passade på att pröva.

Nicklas Bäckström under firandet med Stanley Cup-pokalen som visas upp i Gavlerinken den 11 augusti 2018 i Gävle.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

”UNDVIKER HELST SKADOR”

Nu ser det dock ut att vara slut på det roliga, om inte annat för nästa lag som vinner Stanley Cup. I alla fall om man ska tro Philip Pritchard, mannen som innehaft titeln ”Keeper of the Cup” och således följt med på alla vinnarlags firanden de senaste trettio åren:
— Vi har bett dem snällt att inte göra just det, förklarade Pritchard för Washington Post.
— Vi försöker bevara historian bakom Stanley Cup. Vi undviker helst eventuella skador på den, eller på personerna som firar, om det skulle vara så att någon blir tappad eller trycker för hårt ner på bucklan.

Till saken hör att bucklan, enligt Pritchard, aldrig tidigare utsatts för den påfrestning som följer med upprepade cup stands. Han framhåller dock att Capitalsspelarna gjort alla ansträngningar för att behandla Cupen med respekt utöver dessa akrobatiska övningar.

Skulle reglerna ändras innebär det att Capitals redan innan man fått sina namn ingraverade – det sker under hösten – satt sin permanenta prägel på ishockeyns finaste ägodel.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: