”Coolt att säga att man bröt näsan i första fajten”
Klingberg om stjärnsmällen och AHL-livet
Det blev ett blodigt första slagsmål för Carl Klingberg. I helgen kastade han handskarna för första gången sedan han flyttade till Nordamerika. Resultatet: ett brutet näsbenet.
– Det är ju rätt coolt att säga att man bröt näsan i sin första fajt, skrattar 21-åringen när hockeysverige.se når rookiesvensken på Newfoundland där han numera representerar St. John’s Icecaps i AHL.
Det var halvvägs in i St. John’s möte med Norfolk Admirals i helgen som det small. Efter en målvaktsblockering framför Norfolks mål fick Carl Klingberg en crosschecking i ryggen av motståndarbacken Jeff Dimmen. Svensken reagerade och innan han visste ordet av var handskarna kastade. Dimmen, som är mer erfaren när det gäller hockeyvåld, avslutade fajten med att få loss sin högerarm och träffa Klingberg – rätt på snoken.
– Den satt ganska bra där, säger Carl Klingberg till hockeysverige.se.
– Jag blev lite chockad för jag försökte hålla undan armarna när han plötsligt kom loss och träffade mig. Vissa påstod efteråt att det var fel av domaren att inte ingripa, men jag vet inte… Den som är med i leken får leken tåla.
– Det är ju rätt coolt att säga att man bröt näsan i sin första fajt, tillägger han med ett garv.
Den brutna näsan som Dimmens knock resulterade i är inte det största bekymmer just nu. Lagkamraterna ger honom gliringar av en annan anledning.
– Efter smällen har jag varit tvungen att jag spela med galler och då får man ju höra att man är en gallerskalle, skrockar han.
– Men det är det å andra sidan inte så länge sedan jag var, så det kan jag nog leva med.
”Snodde pucken av Chára”
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Carl Klingberg. |
Han tvingades bryta matchen mot Norfolk men var tillbaka på isen redan nästkommande dag och svarade för två assist när Hershey Bears besegrades med 3-2. Över lag är Klingberg skapligt nöjd med sin första säsong i Nordamerika, där han har svarat för 15 mål och 37 poäng på 59 matcher i AHL och även provat på NHL-spel med Winnipeg Jets vid sex tillfällen.
– Helt nöjd blir jag väl aldrig, men det har gått helt okej, säger han om säsongen.
– Jag började starkt och sprutade in poäng. Sedan har det varit lite fram och tillbaka med poänggörandet, men tränarna har varit nöjda med många saker vid sidan av poängen: min forechecking, mitt arbete utan puck och jobbet jag gör framför motståndarnas mål i powerplay. Kan man bidra med saker även utan att göra poäng är det så klart bra, men jag blir faktiskt lite besviken när målen inte kommer.
De sex matcherna han gjorde med Winnipeg i december var en sporre. Carl Klingberg fick en bild av vad som krävs för att spela i NHL på regelbunden basis – samtidigt som han kände att han klarade av att mäta sig med de bästa.
– En gång snodde jag pucken av Zdeno Chára och fick ett halvt friläge mot Boston. Nu hade han en lång klubba och lyckades ta tillbaka pucken, men det var ändå en skön känsla att känna att man kunde spela där, säger Lerumsonen.
– Jag känner att NHL inte är så långt borta. Det gäller att vara redo och ta chansen när den kommer.
”Inte tackat nej till pengarna i NHL”
Även om NHL är det naturliga målet inser han att det inte är helt fel att få sin nordamerikanska hockeyutbildning i AHL. Han får mycket speltid, spelar i både numerära över- och underlägen och i slutet av täta matcher.
– Hade jag varit uppe i Winnipeg och spelat 20 matcher med den speltiden jag hade när jag var uppe (runt fem minuter per match reds. anm.) så vette sjutton om jag inte hade bett dem att skicka ned mig. Man behöver speltid för att bli en bättre spelare och får jag det i AHL kommer jag att utvecklas.
– Sedan hade jag såklart inte tackat nej till de stora pengarna i NHL, lägger han till med ett skratt.
Foto: skärmklipp/maps.google.com
St. John’s är den östligaste staden i Nordamerika. |
Utanför isen har Carl Klingberg och flickvännen Therese funnit sig till rätta i St. John’s, som ligger så långt österut som man kan komma i Nordamerika. Staden är belägen på ön och provinsen Newfoundland och kallas i folkmun för ”The Rock” på grund av den klippiga kusten.
– Det är en gammal fiskestad med många äldre, små byggnader. Det är lite slitet, men naturen runt omkring staden är fantastiskt vacker, öppet hav och mäktiga klippor, säger han om sin nya hemstad.
– Människorna här är väldigt trevliga och måna om sitt hockeylag. Vi har alltid fullsatt på alla hemmamatcher. Det är ju inte bara Winnipeg som har fått tillbaka sitt hockeylag. St. John’s har också det.
Befolkningen i St. John’s har fått valuta för sin vänlighet. Icecaps har redan säkrat förstaplatsen i Atlantic Division och kommer som sämst att vara rankat trea i Eastern Conference när slutspelet startar i mitten av april. Carl Klingberg tror att laget har kapacitet att gå hela vägen och vinna Calder Cup.
– Absolut, nu har vi väldigt många viktiga spelare på skadelistan, men kan vi få tillbaka dem och fortsätta att spela bra är det inte alls omöjligt. Vi är ett lag utan stora stjärnor, men har massor med karaktär och kliver alltid fram i de viktiga matcherna.
– Vi kan absolut gå hela vägen.
Text: Uffe Bodin
Den här artikeln handlar om: