Blågul navelskådning
NHL-svenskarna under luppen
Stolthet eller skam? För sjunde säsongen i följd utvärderar hockeysverige.ses Uffe Bodin de blågula insatserna i NHL under den gångna grundserien. Först ut att få sömmarna synade är målvakter och backar.
Att kritisera svenska NHL-proffs har sällan legat för svensk media. Det stryks oftast medhårs och därmed tenderar journalistiken att bli rätt lam.
Visst, vi gläds åt att våra landsman gör bra ifrån sig, men när man läser rubrikerna kan man ibland få intryck av att våra svenska NHL-proffs är gudar. Och när en eller annan av våra gudabenådade stjärnor hamnar i fjärdekedjan eller gubevars i AHL, då är det naturligtvis lagledningen som är inkompetent.
I två delar ska hockeysverige.se utvärdera de blågula insatserna under NHL:s grundserie. Förhoppningen är att göra det med en lite nyktrare inställning än i vanliga fall. Om vi lyckas kan bara du, kära läsare, avgöra.
För att betygsättas måste målvakten ha gjort minst tio och utespelaren minst 20 matcher i NHL den här säsongen. Betyget är inte bara satt utifrån insatserna på isen, utan även efter vilka förväntningar vi har haft på de enskilda spelarna, dels utifrån fjolårets insatser, dels utifrån status. Ju fler meriter och högre status, ju högre krav.
Betygsskala:
5 Allsmäktig
4 Mycket bra
3 Bra
2 Godkänd
1 Underkänd
0 En skam för Sverige
I dag inleder vi med att betygsätta svenska målvakter och backar
Målvakter:
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Jhonas Enroth, Buffalo Sabres
Matcher: 12
Målsnitt: 2,60
Räddningsprocent: 91,9
Betyg: 3
Jhonas Enroth kom in i säsongen med pressen på sig efter att inte ha vunnit några matcher på väldigt länge. Han fick liksom tidigare tillbringa en hel del tid i skuggan av Ryan Miller, men under senare halvan av säsongen, när det äntligen kom en seger, så lossnade det. Med Ryan Miller på väg bort från Buffalo blir det spännande att se om Sabres vågar satsa fullt ut på Enroth eller om han får fortsätta hålla i en andraspade.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Viktor Fasth, Anaheim Ducks
Matcher: 25
Målsnitt: 2,18
Räddningsprocent: 92,1
Betyg: 4
Viktor Fasth klev in i NHL som 30-åring och gjorde omedelbar dundersuccé genom att vinna sina åtta första starter mellan Anaheim Ducks stolpar. Han var fortsatt stabil genom grundserien, även om Ducks satsade mer på schweizaren Jonas Hiller under andra halvan av grundserien. Fasth förlängde tidigt sitt kontrakt med Ducks, ett bevis för att klubben tror på honom. Hiller blir unrestricted free agent efter nästa säsong, men det är inte omöjligt att han får lämna klubben ännu tidigare om Ducks beslutar sig för att satsa på Fasth fullt ut. Hur det stundande slutspelet utvecklar sig kan mycket väl avgöra den saken.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Johan Hedberg, New Jersey Devils
Matcher: 19
Målsnitt: 2,76
Räddningsprocent: 88,3
Betyg: 2
Johan Hedberg fick en bra start på säsongen och släppte bara in två mål på sina tre första starter. När Martin Brodeur gick sönder i mitten av februari och svensken tvingades axla ansvaret som förstekeeper gick det tyngre. Hedberg och Devils genomled sju raka förluster och laget föll som en sten genom tabellen. Det var ett bakslag som starkt bidrog till att det inte blev något slutspel för fjolårsfinalisten. Trots Devils starka defensiv – Hedberg hade bara fler än 30 skott emot sig vid ett tillfälle på hela säsongen – lyckades inte svensken kopiera det starka fjolåret. Det återstår fortfarande ett år på kontraktet. Blir det den snart 40-årige masens sista i NHL?
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Robin Lehner, Ottawa Senators
Matcher: 12
Målsnitt: 2,20
Räddningsprocent: 93,6
Betyg: 3
Till slut kunde Ottawa Senators inte hålla Robin Lehner borta från NHL längre. Svensken hade dominerat i AHL under hösten och när Craig Anderson gick sönder tidigt på säsongen fick han en permanent plats i NHL-truppen. Som statistiken indikerar har Lehner haft en väldigt bra första NHL-säsong, med den enda skönhetsfläcken att han inte har lyckats speciellt bra i straffläggningar. I de tre matcher som avgjordes på straffar blev det förluster efter att svensken haft en räddningsprocent på 40,0. Att Ottawa har stort förtroende för 21-åringen märktes in minst vid trading deadline då man släppte Ben Bishop till Tampa Bay Lightning för att ge plats åt Lehner. Sniffar på ett högre betyg, men tolv matcher är ett för litet urval. Kommer att vara Ottawas förstakeeper inom ett par säsonger.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Anders Lindbäck, Tampa Bay Lightning
Matcher: 24
Målsnitt: 2,90
Räddningsprocent: 90,2
Betyg: 2
Flytten från Nashville till Tampa Bay gav Anders Lindbäck ett utmärkt tillfälle att bli förstakeeper i NHL. Det var en chans han inte riktigt klarade av att ta. Dels för att spelet inte riktigt stämde från början, dels för att han drabbades av en elak fotledsskada just när han tycktes ha blivit varm i kläderna. Under hans frånvaro plockade Tampa in Ben Bishop från Ottawa, vilket innebär att konkurrensen blir betydligt tuffare inför nästa säsong. Lindbäck måste hålla en jämnare nivå om han ska koppla greppet om förstaspaden i Tampa.
Foto: Peter Sibner (Arkivbild)
|
Henrik Lundqvist, New York Rangers
Matcher: 43
Målsnitt: 2,05
Räddningsprocent: 92,6
Betyg: 4
Han kom kanske inte upp i samma klass som under fjolårets grundserie och han kommer troligtvis inte att vinna Vezina Trophy. Men Henrik Lundqvist var i slutändan ändå New York Rangers MVP och går in i slutspelet med massor av självförtroende. Att Rangers inte klarade av att axla favorittrycket och bli ett av topplagen i den östra konferensen hade ingenting med Lundqvist att göra. Det berodde helt och hållet på att lagets anfallsspel – trots alla tunga offensiva namn – var åt helskotta för svagt. Om Rangers börjar göra mål i den takt man har kapacitet att göra kan laget bli ett lag som utmanar om Stanley Cup.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Jacob Markström, Florida Panthers
Matcher: 23
Målsnitt: 3,22
Räddningsprocent: 90,1
Betyg: 3
Chansen kom till slut. Efter ett par års harvande i AHL fick Jacob Markström kliva ut på den stora scenen. Han kastades in i en svår situation i ligans sämsta lag och genomled en del problem, men visade också att hans högstanivå gör honom till en mycket kapabel NHL-målvakt. Hittar 23-åringen en större jämnhet i sitt spel samtidigt som utespelarna blir bättre framför honom kommer Markström att gå en fin NHL-karriär till mötes.
Backar
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Jonas Brodin, Minnesota Wild
Matcher: 45
Poäng: 11 (2+9)
Plus/minus: +3
Utvisningsminuter: 10
Betyg: 4
Jonas Brodin tycks aldrig sluta att imponera. Efter att ha missat i princip hela höstsäsongen med ett brutet nyckelben kom han tillbaka med besked i januari. Brodin lyckades inte bara ta en ordinarie tröja i Minnesota Wild – han var stundtals lagets bästa back och snittade över 23 minuters speltid per match. Mest av alla rookies i NHL. Hade 19-åringen bara producerat mer hade han antagligen varit en given vinnare av Calder Trophy som hela NHL:s bästa rookie. Att han går miste om en individuell utmärkelse är skit samma i det långa loppet. Brodin är på väg att ta rygg på Erik Karlsson och Oliver Ekman Larsson och bli en storback i NHL.
Foto: All Over Press (Arkivbild)
|
Alexander Edler, Vancouver Canucks
Matcher: 45
Poäng: 22 (8+14)
Plus/minus: -5
Utvisningsminuter: 37
Betyg: 2
Likt hela Vancouver Canucks har Alexander Edler varit synnerligen ojämn i sina insatser. Han inledde säsongen med att spela som Norris Trophy-kandidat de första veckorna. Sedan kom en svacka där han varken producerade eller spelade bra defensivt. Hur mycket han påverkats av sin krånglande rygg, som tvingade honom till rehab under stora delar av NHL-lockouten, ska låtas vara osagt. Förväntningarna var högt uppskruvade efter den fina fjolårssäsongen, men Edler klarade inte av att möta dem fullt ut under grundserien.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Oliver Ekman-Larsson, Phoenix Coyotes
Matcher: 48
Poäng: 24 (3+21)
Plus/minus: +5
Utvisningsminuter: 26
Betyg: 4
Det finns ett före och ett efter när det gäller Oliver Ekman Larssons säsong. För innan han skrev på sin sexåriga kontraktsförlängning den 15 mars hade Ekman Larsson spelat som en Norris Trophy-kandidat. Då hade han gjort 17 poäng (3+14) på 27 matcher och var +8. På de 21 matcherna efter kontraktsförlängningen gjorde han sju assist och var -3. Det var även under den andra halvan som Coyotes förlorade greppet om sin slutspelsplats, så Ekman Larssons tapp kan speglas lika mycket av det. På det hela taget blev det här ändå den unge svenskens stora genombrott. Han snittade över 25 minuters speltid per match och var involverad så väl offensivt som defensivt. Vid 21 års ålder visade smålänningen att han är redo att vara sitt lags ankare på blålinjen. Betyget hade antagligen blivit en femma om avslutningen på säsongen hade varit lika stark som inledningen.
Foto: All Over Press
|
Tobias Enström, Winnipeg Jets
Matcher: 22
Poäng: 15 (4+11)
Plus/minus: -8
Utvisningsminuter: 8
Betyg: 2
Det som började så lovande blev en besvikelse till säsong för Tobias Enström. Efter 13 poäng på sina tio första matcher kom olika skador att förstöra säsongen för den spelskicklige backen som missade mer än hälften av Winnipeg Jets matcher i slutändan. Enström har potential att gör 50+ poäng per säsong, men hans skadebenägenhet blir ett allt större problem. Efter att ha spelat samtliga NHL-matcher under sina tre första NHL-säsonger har Enström missat 56 matcher de tre senaste säsongerna. Ingen rolig utveckling för en av våra mest spelskickliga backar.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Jonathan Ericsson, Detroit Red Wings
Matcher: 45
Poäng: 13 (3+10)
Plus/minus: +6
Utvisningsminuter: 29
Betyg: 2
Jonathan Ericsson fortsätter att vara en stabil pjäs på Red Wings blålinje. Han är långt ifrån att vara en av fansens favoriter, men gör ett nyttigt jobb i det tysta utan att glänsa. Ericsson är som bäst när han fokuserar sig på det defensiva och inte försöker vara för konstruktiv i sitt spel eftersom det ofta är då han hamnar i trångmål. Hans highlight den här säsongen var onekligen det sena segermålet i mötet med Los Angeles Kings den 10 februari.
Foto: All Over Press
|
Tim Erixon, Columbus Blue Jackets
Matcher: 31
Poäng: 5 (0+5)
Plus/minus: +4
Utvisningsminuter: 14
Betyg: 2
Klubbytet från New York Rangers till Columbus Blue Jackets förra sommaren bidrog antagligen till att Tim Erixon fick mer speltid i NHL. Efter en fin höst i AHL med Springfield Falcons fick han stundtals bra förtroende av Blue Jackets efter att NHL-säsongen startat. Insatserna varierade, men känslan är att Erixon är på väg att etablera sig i NHL. Ett Columbus som andas framtidsoptimism efter några riktigt tunga år är en perfekt klubb att ta nästa steg i.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Nicklas Grossmann, Philadelphia Flyers
Matcher: 30
Poäng: 4 (1+3)
Plus/minus: -1
Utvisningsminuter: 21
Betyg: 2
En ny hjärnskakning förstörde andra halvan av en säsong som Nicklas Grossmann hade inlett väldigt stabilt. 28-åringen spelade inga matcher efter 18 mars och skapade ett stort hål i Flyers försvar där han hade varit den kanske enskilt bästa backen innan sin skada. Att Grossmann ännu gång drabbas av en hjärnskakning är oroväckande. I fjol däckades han av Jevgenij Malkin i slutspelet och drabbades av samma åkomma. Grossmann är en stor tillgång för Flyers – när han spelar.
Foto: All Over Press
|
Carl Gunnarsson, Toronto Maple Leafs
Matcher: 37
Poäng: 15 (1+14)
Plus/minus: +5
Utvisningsminuter: 14
Betyg: 3
Calle Gunnarsson fortsätter att vara en av de mest underskattade svenska spelarna i NHL. Det finns inget glamouröst över hans spel, men tack vare sin spelintelligens och fina skridskoåkning är han oftast på rätt ställe vid rätt tidpunkt och tar sig ut ur trängda situationer med pucken i behåll. Under säsongen har han haft problem med en krånglande höst och ljumske. Det har inte hindrat honom från att göra sin hittills bästa NHL-säsong. En laglojal spelare som sällan går bort sig.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Erik Gustafsson, Philadelphia Flyers
Matcher: 27
Poäng: 8 (3+5)
Plus/minus: -1
Utvisningsminuter: 2
Betyg: 2
Skadebesvär har hindrat Erik Gustafsson från att bli en fullfjädrad NHL-back. Liksom många andra av Flyers backar missade 24-åringen delar av säsongen på grund av olika åkommor, inte minst då en fotledsskada som kom olägligt ett par veckor innan NHL-starten. Desto mer positivt var att Gustafsson fick ett bra slut på säsongen och visade att han kunde hantera mycket speltid. Ett viktigt besked nu när det ska förhandlas om nytt kontrakt.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
Matcher: 44
Poäng: 20 (4+16)
Plus/minus: +1
Utvisningsminuter: 31
Betyg: 3
Tampa Bay Lightning hade ingen bra säsong, men Victor Hedman visade i alla fall prov på framsteg i sitt spel. 22-åringen är redan uppe i fyra NHL-säsonger och över 250 matcher och det förefaller som om han håller på att bli redo att fylla rollen som toppback i Tampa. Han är fortfarande inne på lite för många mål bakåt (63 totalt på 44 matcher), men visar en större mognad i sitt spel än tidigare. Produktionen blir också allt bättre och det är ingen omöjlighet att Hedman på sikt blir en spelare som kan bidra med 40-50 poäng per säsong.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks
Matcher: 46
Poäng: 10 (2+8)
Plus/minus: +15
Utvisningsminuter: 22
Betyg: 4
Niklas Hjalmarsson var inte en av dem som fick de stora rubrikerna under Chicago Blackhawks briljanta säsong. Men i skuggan av stjärnorna Seabrook och Keith gjorde han och Johnny Oduya ett exemplariskt städjobb. På sina 46 matcher var Hjalmarsson bara inne på 35 mål bakåt och då är även alla boxplay-mål inräknade. Offrar sin kropp helt besinningslöst och tillhör de bättre i ligan på att täcka skott.
Foto: Bildbyrån (Arkivbild)
|
Niklas Kronwall, Detroit Red Wings
Matcher: 48
Poäng: 29 (5+24)
Plus/minus: -5
Utvisningsminuter: 44
Betyg: 3
Niklas Kronwall kom in i säsongen med ett helt omöjligt uppdrag framför sig – att ta över Nicklas Lidströms roll som toppback i Detroit. Han har skött sig mycket bra i det offensiva spelet och är fortsatt en stort tillgång i powerplay. Likaså har han i Lidas frånvaro fått en större roll som ledargestalt för de yngre backarna, en roll han också har skött bra. Kronwalls akilleshäl fortsätter att vara det defensiva spelet. Han kommer ofta på mellanhand och försätter sig i situationer en spelare med hans erfarenhet ska kunna undvika. Det drar ned betyget en aning.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Adam Larsson, New Jersey Devils
Matcher: 37
Poäng: 6 (0+6)
Plus/minus: +4
Utvisningsminuter: 12
Betyg: 2
Efter att ha suttit på läktaren under stora delar av fjolårets slutspel tycktes det här vara säsongen när Adam Larsson skulle få ett genombrott i New Jersey. Inledningen på NHL-säsongen var bra, men lyftet uteblev och vad det led placerade coachen Peter DeBoer svensken på läktaren med jämna mellanrum eftersom han tyckte att det skulle vara bra för Larsson att få en överblick av NHL-spelet. Huruvida den typen av pedagogik är rätt väg att gå återstår att se. Det som är mest förbluffande med Devils syn på Larsson är att det förefaller som om klubben använder honom i en ganska renodlat defensiv roll trots att han besitter goda offensiva egenskaper. Det påminner lite om hur man gick till väga med Scott Niedermayer en gång i tiden, så än är det tidigt att beklaga sig över detta faktum.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Douglas Murray, Pittsburgh Penguins
Matcher: 43
Poäng: 6 (1+5)
Plus/minus: -9
Utvisningsminuter: 35
Betyg: 2
Säsongsinledningen var, trots Sharks framgångar, riktigt tam från Douglas Murrays sida. Hans speltid sjönk också jämfört med tidigare år och det tycktes som om veteranbacken var på väg mot en av sina sämre NHL-säsonger. Trejden som tog honom till Pittsburgh Penguins blev den spark i ändan som Murray behövde för att vända på säsongen. Chansen att vinna Stanley Cup ökade radikalt i och med flytten, ökade gjorde även hans istid och inspirationsnivå. Sista månaden har varit riktigt hygglig.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Johnny Oduya, Chicago Blackhawks
Matcher: 48
Poäng: 12 (3+9)
Plus/minus: +12
Utvisningsminuter: 10
Betyg: 4
”NHL:s mest underskattade spelare”, kallade USA Todays hockeyguru Kevin Allen Johnny Oduya för tidigt på säsongen. För de som har följt Oduyas hockeyresa genom karriären är det en rätt häftig utveckling. Han har alltså gått från att vara busen som kallades ”Johnny Odåga” under tiden i Djurgården, till en stabil och respekterad tvåvägsback i NHL. Den här säsongen är sannolikt den bästa han har svarat för sedan han kom till Nordamerika. Oduya har bara varit inne på 34 baklängesmål (boxplay inräknat) under sina 48 matcher och varit en enorm tillgång i det defensiva spelet för ett Chicago Blackhawks som går in i Stanley Cup-slutspelet som en av de större favoriterna.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Anton Strålman, N Y Rangers
Matcher: 48
Poäng: 7 (4+3)
Plus/minus: +14
Utvisningsminuter: 16
Betyg. 3
Säsongerna under John Tortorellas ledning i New York har verkligen gjort Anton Strålman gott. Han gör kanske inte längre lika många poäng som under sin tid i Columbus Blue Jackets, men han är å andra sidan en mycket mer komplett back. Strålmans defensiva spel har förbättrats avsevärt och det är antagligen något som kommer att kunna förlänga hans NHL-karriär med ett par år. Den här säsongen har han inte direkt badat i istid, men heller inte fått nöta bänk. Rollen som fjärde- till femteback passar honom bra.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
|
Henrik Tallinder, New Jersey Devils
Matcher: 25
Poäng: 4 (1+3)
Plus/minus: 0
Utvisningsminuter: 10
Betyg: 2
Följetongen med de återkommande petningarna av Henrik Tallinder var något av ett mysterium under NHL-säsongen. Veteranbacken hade långt ifrån sin bästa säsong i ligan, men det kändes ändå som ett brant steg att gå därifrån till att göra honom till en syndabock för lagets tillkortakommanden som coachen Peter DeBoer gjorde. Tallinder, som även missade matcher med en underkroppsskada, nådde aldrig några högre höjder, men att underkänna hans säsong skulle kännas fel. Med tanke på alla petningar under säsongen är det ändå relevant att undra om han kommer att bli utköpt från den återstående säsongen på sitt kontrakt.
Ej betygsatta på grund av för få matcher:
Jonas Gustavsson, Detroit Red Wings
Cristopher Nilstorp, Dallas Stars
Erik Karlsson, Ottawa Senators
David Rundblad, Phoenix Coyotes
Andreas Lilja, Philadelphia Flyers
Mattias Ekholm, Nashville Predators
Alexander Urbom, New Jersey Devils
Text: Uffe Bodin
Den här artikeln handlar om: