Slovakiens succé – vinner mot USA

USA har fått en tuff start på Hockey-VM i Tjeckien.
Inte nog med att de förlorade mot Sverige och har tappat förstemålvakten Alex Lyon – i dag förlorade USA också mot Slovakien och hoppet om gruppsegern släcks därmed.

Både Slovakien och USA inledde VM med förlust – USA mot Sverige och Slovakien mot Tyskland – men revanscherade sig sedan med vinst i sin andra match. Nu möttes lagen i vad som mycket väl kan vara en kamp om andraplatsen i grupp B.

Då stod Slovakien för en imponerande insats och vann med 5-4 efter förlängning för att ta två viktiga poäng.

Slovakien, med ett enormt stöd på läktarna, kom ut oerhört starkt i början av matchen och satte tonen direkt från start. Redan efter drygt tre minuters spel kom då även ledningsmålet för slovakerna.

AHL-forwarden Milos Kelemen, som har gjort 24 NHL-matcher för Arizona Coyotes, gav Slovakien ledningen med en backhand. Senare i perioden kom även 2-0 för Slovakien som sköljde över USA. Stjärnan och lagkaptenen Tomas Tatar åkte in med pucken och den gick sedan bak till tidigare SHL-forwarden Libor Hudacek som nätade för tredje matchen i rad.

USA bytte målvakt

I den andra perioden kom USA ut bättre i starten och såg ut att komma tillbaka in i matchen då Matthew Boldy reducerade. Men ett par drömminuter för Slovakien såg till att de kunde dra ifrån.

Slovakien fick spela powerplay men gjorde inget mål i numerärt överläge utan i stället så kom målet precis efter att utvisningen löpt ut. Det var då den store backtalangen Simon Nemec som skickade in 3-1 efter passning av Sverigebekantingen och NHL-backen Martin Fehérváry

Mindre än två minuter senare kom även 4-1 till Slovakien där AHL-backen Patrik Koch blev målskytt. USA bytte då målvakt. Alex Nedeljkovic, som inledde turneringen på läktaren, fick förtroendet i målet mot Slovakien men blev nu utbytt efter fyra insläppta mål på 16 skott emot sig. 19-årige talangen Trey Augustine fick då hoppa in mellan stolparna.

Sedan tidigare har USA också fått skicka hem sin förstamålvakt Alex Lyon efter en skada i senaste matchen mot Tyskland. USA lyfte sedan spelet och tog över matchen mer och mer under andra halvan av mittperioden – men den slovakiske målvakten, 22-årige Samuel Hlavaj, stod på huvudet och såg till att Slovakien behöll sin ledning. Trots 30-18 i skott till USA efter 40 minuter så stod det alltså 4-1 till slovakerna.

Skadeoro på stjärnan – sedan vände USA

I den tredje perioden var det sedan oroväckande bilder för USA.

4-1-skytten Patrik Koch delade ut en tung tackling på storstjärnan Johnny Gaudreau som blev liggande. Gaudreau tog sig av isen själv och satte sig först i båset. Men efter en kort stund gick han ut i omklädningsrummet.

Utan Gaudreau lyckades dock USA reducera genom Shane Pinto för att skapa viss spänning i matchen. Senare i den tredje perioden återvände också Gaudreau till spel.

Med sex minuter kvar såg sedan USA till att göra det riktigt dramatiskt då lagkaptenen Brady Tkachuk klev fram och satte 3-4 och plötsligt var USA helt inne i matchen.

Med tre och en halv minut kvar så stod sedan 20-årige backstjärnan Luke Hughes för en riktig soloprestation och satte 4-4 på ett läckert sätt för att tvinga fram förlängning och poäng åt båda lagen.

Slovakien skulle dock ändå vinna matchen då 20-årige Simon Nemec gjorde sitt andra mål och sköt segern till slovakerna med 5-4.

Förlusten gör att det nu ser väldigt mörkt för USA att kunna ta en topplacering i gruppen. Gruppsegern ser redan ut att vara borta och nu kan amerikanerna till och med hamna utanför topp två och därmed riskera att få tuffare motstånd i kvartsfinal.

USA – Slovakien 4–5 OT (0-2,1-2,3-0,0-1)

USA: Matt Boldy, Shane Pinto, Brady Tkachuk, Luke Hughes.
Slovakien: Simon Nemec 2, Milos Kelemen, Libor Hudacek, Patrik Koch.

TV: Hedman och Karlsson återförenade – efter åtta år