Vancouver Canucks: Hur långt kan Elias show bära?

Elias Petterssons explosiva rookiesäsong gjorde att optimismen återvände till Vancouver Canucks organisation. Nu står klubben inför en spännande säsong där det unga gardet är redo att lyfta laget en nivå till. Uffe Bodin undrar ändå om inte bristen på tålamod kommer att bita Canucks i svansen.

Två svenska legendarer kliver av – en annan svensk kommer in och axlar deras mantel. Tvillingarna Sedins avsked som följdes av Elias Petterssons magnifika inträde i NHL var som ett välskrivet manus. 

Pettersson var en omedelbar succé i Vancouver och skapade en hockeyfeber i staden som inte hade skådats sedan Sedinarnas fornstora dagar. Det räckte inte till slutspel, men optimismen som finns kring laget och deras unga spelare går inte att ta miste på.

För att ge Pettersson, Brock BoeserQuinn Hughes och de andra unga spelarna en bättre omgivning jobbade general managern Jim Benning hårt i somras för att förstärka laget. På free agent-marknaden plockade han bland annat upp backen Tyler Myers och forwarden Micheal Ferland. Och via en omdebatterad trejd med Tampa Bay Lightning hämtade han in J.T. Miller.

Det är värvningar som gör Canucks bättre här och nu, men är de tillräckligt bra för att det ska räcka hela vägen till slutspel?

16-209-1562230733.jpegJacob Markström.Foto: Icon Sportswire

POÄNGKUNGEN

Elias Pettersson

Vilken rookiesuccé det blev! Varje morgon efter att Vancouver Canucks hade spelat matcher inväntade man spänt de senaste highlightklippen med Elias Pettersson. Klipp som ofta ackompanjerades av gåshud. Nu är det givetvis med tillförsikt man ser fram emot vad ynglingen från Ånge ska ställa till med under sin andra NHL-säsong. Han har jobbat hårt på fysiken i sommar och har säkert en och annan läckerbit i rockärmen, redo för allmän beskådan lagom till säsongsstarten. Det är svårt att sia om vilken sorts produktion man ska förvänta sig. Men det är absolut inte orimligt att förvänta sig poäng-per-match-tempo.

MÅLVAKTSETTAN

Jacob Markström

Säsongen man har väntat på så länge kom till sist. Markström levererade sitt hittills bästa spel i NHL vid 29 års ålder och gav ett försvarssvagt Canucks ett målvaktsspel som höll dem kvar i matcher de inte borde ha varit kvar i. Med en säsong kvar på kontraktet skulle ännu en stark säsong sätta svensken i ett utmärkt förhandlingsläge inför nästa avtal. Antingen blir han kvar i Vancouver eller så tar han chansen på free agent-marknaden. I nuläget finns det ingen anledning till att Canucks inte skulle vilja behålla honom, men talangen Thatcher Demko lurar i vassen och kan vara redo att utmana Markström. 

BACKESSET

Alexander Edler

Efter drygt 800 matcher i Vancouver Canucks tröja såg det inför free agent-perioden ut som om Edler var på väg att lämna klubben. Men trots att det såg mörkt ut ett tag lyckades parterna komma överens om ett nytt tvåårskontrakt värt tolv miljoner dollar. Det gör att Canucks får behålla sin stabilaste backpjäs och ge talangfulle Quinn Hughes en alldeles utmärkt mentor. Edler har, i brist på andra alternativ, fått en hel del speltid i powerplay de sista åren. Med Hughes inträde i laget är det sannolikt att svensken får en mer defensiv roll än tidigare. Och i det här skedet av karriären är det kanske en roll som passar honom bättre.  

GENOMBROTTSMANNEN

Quinn Hughes

Hughes hann spela fem matcher med Canucks i slutet av förra säsongen efter att ha lämnat University of Michigan. 19-åringen hann plocka upp tre assist och såg väldigt trygg ut i NHL-kostymen. Därför kommer det knappast som någon överraskning om han kliver rakt in i den här säsongen och är en av Canucks ledande backar från första nedsläpp. Hans offensiva instinkter i kombination med den fina skridskoåkningen gör att det kommer att bli otroligt spännande att se vilken sorts kemi han kan bygga med Elias Pettersson. Inte minst i powerplay. Hughes får ses som en av de hetaste nykomlingarna i NHL inför säsongen. Kanske till och med en utmanare till Calder Trophy.

SVENSKARNA

Jacob Markström

Se målvaktsettan.

Alexander Edler

Se backesset.

Oscar Fantenberg

Efter att ha etablerat sig i NHL med Los Angeles Kings och trejdats till Calgary Flames förra säsongen får Fantenberg nu fortsätta sitt nordamerikanska äventyr med Canucks. Inleder säsongen på skadelistan efter att ha fått en ful smäll i en försäsongsmatch mot Ottawa Senators, men är rimligen lagets sjundeback när han väl är tillbaka i spel. Kommer att få slåss om speltiden med mer etablerade NHL-spelare, men skador uppstår som bekant alltid.

Elias Pettersson

Se poängkungen.

Loui Eriksson

Tiden i Vancouver har inte alls blivit vad Loui Eriksson hoppades på när han tecknade ett sexårskontrakt med Canucks sommaren 2016. Förra säsongen blev ett lågvattenmärke där han fick se sin istid krympa och vid något tillfälle ställdes han till och med utanför laget. Kommentaren om att han inte drog hundra procent jämnt med coachen Travis Green inför hockey-VM hjälpte bevisligen inte hans aktier med klubben. Canucks har aktivt försökt trejda svensken, men marknaden är svår för en spelare med en lönetaksträff på sex miljoner dollar som inte längre producerar i någon större utsträckning. Ett utköp efter den här säsongen är inte uteslutet om det inte lyfter för 34-åringen. 

Övriga svenskar i organisationen:

DRAFTVALET

Vasilij Podkolzin

Många förvånades över att den ryske bulldozern fortfarande fanns tillgänglig när Canucks valde som tionde lag. Det fanns scouter och experter som hade Podkolzin bland de fem första spelarna i draften, men som så ofta när det gäller ryska spelare finns det tvivel hos många NHL-klubbar. 18-åringen tillhör SKA Sankt Petersburg och är kontrakterad en säsong till efter den här. Det gör att Canucks troligtvis får vänta på hans ankomst till Nordamerika. Det behöver inte vara en nackdel då han lär få sina chanser att växa som spelare i KHL. Podkolzin är en aggressiv forward som kompletterar en vass tävlingsinstinkt med skicklighet. Har av vissa jämförts med Jevgenij Malkin tack vare kraftfullheten han visar upp på isen.

COACHEN

Travis Green

Efter att själv ha spelat närmare 1 000 NHL-matcher är Green nu på väg in på sin tredje säsong som huvudtränare för Vancouver Canucks. Han har visat att han är bra på att ge lagets unga spelare utrymme att utvecklas, men har inte haft tillräckligt bra lag för att man ska kunna begära slutspel från hans sida. Men med den satsning som klubben gör den här säsongen kommer kravbilden att förändras. Smekmånaden är över.

PROGNOSEN

Det råder delade meningar om vilken metod som fungerar bäst. Att låta ett lag växa organiskt med hjälp av draftval och unga spelare man han tillskansat sig via trejder. Eller genom att försöka snabba på processen med hjälp av free agent-spelare.

Sanningen ligger, som vanligt, någonstans mitt emellan alternativen.

Allt handlar givetvis om tillfälle och tajming. Är man New York Rangers och plötsligt får chansen att krydda en talangfull laguppställning med Artemij Panarin, då tackar man inte gärna nej till det. Men om man är Vancouver Canucks, är verkligen Tyler Myers, Micheal Ferland eller J.T. Miller spelare man plockar in för att ta nästa steg?

Jag förstår general managern Jim Bennings drag ur ett kortsiktigt perspektiv. Här och nu gör de här spelarna Canucks till ett bättre lag. Men det är viktigt att minnas att åtminstone Myers sitter på ett kontrakt som kan visa sig bli problematiskt över tid.

Canucks ska ha beröm för sin förmåga att välja rätt spelare i draften. Men samtidigt känns det som om klubben gör sig själva en otjänst genom att försöka stressa fram framgång via framför allt free agent-marknaden. Sommaren 2018 plockade man in Jay Beagle och Antoine Roussel, spelare som man verkligen kan ifrågasätta om det fanns ett behov för. Nu gör man samma sak igen och det kan få konsekvenser.

Det är bara två år kvar till dess att Elias Pettersson och Quinn Hughes ska förhandla fram sina nya kontrakt. Fortsätter de spelarna att utvecklas i väntad takt kommer notan att landa på mellan 17-20 miljoner dollar per säsong, bara för dessa herrar. Att då sitta med Myers lönetaksträff på sex miljoner dollar i ytterligare tre säsonger kan bli ödesdigert för utvecklingen av resten av laget.

Tålamodet är inte stort i Vancouver och jag tror att det kommer att stå dem dyrt en vacker dag.

När det gäller den här säsongen finns det en liten slutspelschans. Framför allt tack vare att Pacific Division är så pass svag just nu. Ska man lyckas kommer mycket att handla om vilken nivå Elias Pettersson kan lyfta laget till. Han tappade av förklarliga skäl fart under rookiesäsongen i fjol och hade det tuffare efter nyår. Om han kan hålla svackorna till ett minimum och ge Canucks en 90-poängssäsong samtidigt som Jacob Markström levererar mellan stolparna finns det en chans här.

Allt är med andra ord som vanligt i Vancouver – det är upp till svenskarna.

16-235-1562230446.jpegAlexander Edler.
Foto: Icon Sportswire

IN OCH UT   

Nyförvärv: Jordie Benn, b, Montréal, Tyler Myers, b, Winnipeg, Oscar Fantenberg, b, Calgary, J.T. Miller, fw, Tampa, Micheal Ferland, fw, Carolina. 

Förluster: Luke Schenn, b, Tampa, Derrick Pouliot, b, St. Louis, Ben Hutton, b, Los Angeles, Ryan Spooner, fw, Lugano, Brendan Gaunce, fw, Boston, Tanner Kero, fw, Dallas, Markus Granlund, fw, Edmonton. 

VANCOUVER CANUCKS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#35
Thatcher Demko (G) 23 1995 San Diego, CA, USA 193 87 L 20/21 $1,050,000
#25 Jacob Markström (G) 29 1990 Gävle, SWE 197 89 L 19/20 $3,666,667
BACKAR
#4 Jordie Benn (D) 32 1987 Victoria, BC, CAN 188 90 L 20/21 $2,000,000
#55 Alex Biega (D) 31 1988 Montréal, QC, CAN 178 90 R 19/20 $825,000
#23 Alexander Edler (D)   “A” 33 1986 Östersund, SWE 192 96 L 20/21 $6,000,000
#5 Oscar Fantenberg (D) 27 1991 Ljungby, SWE 184 93 L 19/20 $850,000
#43 Quinn Hughes (D) 19 1999 Orlando, FL, USA 178 77 L 20/21 $916,667
#57
Tyler Myers (D) 29 1990 Houston, TX, USA 203 104 R 23/24 $6,000,000
#51 Troy Stecher (D) 25 1994 Richmond, BC, CAN 178 84 R 19/20 $2,325,000
#8 Christopher Tanev (D)   “A” 29 1989 East York, ON, CAN 188 89 R 20/21 $4,450,000
FORWARDS
#83 Jay Beagle (C) 33 1985 Calgary, AB, CAN 190 95 R 21/22 $3,000,000
#6 Brock Boeser (RW) 22 1997 Burnsville, MN, USA 185 94 R 21/22 $5,875,000
#47 Sven Bärtschi (LW) 26 1992 Bern, SUI 180 86 L 20/21 $3,366,666
#21 Loui Eriksson (LW/RW) 34 1985 Göteborg, SWE 187 81 L 21/22 $6,000,000
#79 Micheal Ferland (LW/RW) 27 1992 Swan River, MB, CAN 185 98 L 22/23 $3,500,000
#88 Adam Gaudette (C) 22 1996 Braintree, MA, USA 185 77 R 19/20 $916,667
#77 Nikolaj Goldobin (RW/LW) 23 1995 Moskva, RUS 182 89 L 19/20 $900,000
#53 Bo Horvat (C)   “A” 24 1995 London, ON, CAN 183 98 L 22/23 $5,500,000
#17 Josh Leivo (LW/RW) 26 1993 Innisfil, ON, CAN 188 87 R 19/20 $1,500,000
#10 J.T. Miller (C/W) 26 1993 East Palestine, OH, USA 186 99 L 22/23 $5,250,000
#64 Tyler Motte (C/W) 24 1995 Port Huron, MI, USA 178 87 L 19/20 $975,000
#70 Tanner Pearson (LW) 27 1992 Kitchener, ON, CAN 185 91 L 20/21 $3,750,000
#40 Elias Pettersson (C) 20 1998 Sundsvall, SWE 188 80 L 20/21 $925,000
#26
Antoine Roussel (LW) 29 1989 Roubaix, FRA 180 90 L 21/22 $3,000,000
#59 Tim Schaller (C/W) 28 1990 Merrimack, NH, USA 188 93 L 19/20 $1,900,000
#20
Brandon Sutter (C)   “A” 30 1989 Huntington, NY, USA 190 86 R 20/21 $4,375,000
#18
Jake Virtanen (RW) 23 1996 New Westminster, BC, CAN 186 103 R 19/20 $1,250,000

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: