PETTERSSON: Nej, det funkar inte – plocka genast bort det felaktiga
Att snubbla, falla eller trilla på målsnöret/mållinjen är en liknelse vi alldeles för ofta använder i olika sammanhang. Så även jag.
Men bör vi verkligen använda oss av det överhuvudtaget? Är det ett rimligt uttryck att använda för något eller någon som ‘nästan nått ända fram’?
Vi vet ju alla vad ett målsnöre är. Det är ett snöre som symboliserar mållinjen i lopp där man springer. Om man skulle snubbla över det, så borde man rimligtvis vara i mål utan att på något som helst sett ha tappat någon fart och snubblandet i sig gör därmed ingen större skillnad än att du kanske slår dig illa i samband med målgången.
Men det är ju inte det som uttrycket står för.
”De snubblade på målsnöret” betyder ju ingalunda ”De vann, men de fick lite sveda och värk efteråt”
Låt oss se det här klippet, som exempel. Den här killen snubblar LÅNGT före det som då skulle ha varit ett målsnöre. Han faller alltså inte ens på målsnöret, men hamnar ändå i mål.
Och ni kanske minns hur det såg ut på 400 meter för damer i OS när Shaunae Miller snubblade säkert tre meter från mål och slängde sig in över mållinjen – som mästare.
Så faller, snubblar, trillar på målsnöret håller helt enkelt inte som uttryck. Vi bör sluta använda oss av det.
Här har ni ett exempel på hur uttrycket är MENAT att vara, men där ni tydligt ser att hon absolut inte faller på målsnöret. Hon faller långt innan målsnöret och det är helt enkelt orimligt att hävda att hon ”faller på målsnöret” för att visualisera eventet. Hade hon gjort det hade hon troligen vunnit.
Det enda jag kan tänka mig som delvis skulle rasera min poäng är om innebörden av ”falla på målsnöret” är att man snubblar på det sönderrivna målsnöret som lagt sig långt före mållinjen efter att någon redan spräckt det och vunnit och att hela poängen med loppet bedöms vara att ta sig i mål – men inte att ta sig först i mål och vinna, vilket i sin tur då innebär att ”de föll på målsnöret” aldrig ändå kan användas i situationer som handlar om exempelvis Linköpings dubbla misslyckanden till SM-guld via SM-finaler, eller om ett lag som spelat avgörande kvalmatch till en överliggande liga. Exempelvis. Det kan i bästa fall användas typ när ett lag går i konkurs och tvingas dra sig ur en tävling efter att ha hängt med hyggligt i den fram till konkursen.
Det är väl det närmaste vi kommer att vara rimligt att använda att de föll på målsnöret. Att de låg tvåa-trea innan de fick akut ekonomisk kris och konkade.
Jag är så klart väl medveten om att ni är en del som tycker att ”du ska inte ta det så bokstavligt, alla fattar ju vad man menar!!”, som att det är rimligt att springa runt och säga saker som dumifierar språket bara för att ”folk fattar ju ändå”. Det är såna här korkade ”vi låter det gå” som gör att vi tummar mer och mer på språket och blir mer och mer korkade för varje år som går och som i slutändan också leder till att fler och fler röstar på Sverigedemokraterna.
Så sluta upp med dumheterna och var med och bidra till att Sverige blir mindre korkat. För Sveriges framtids skull.
Den här artikeln handlar om: