MJÖRNBERG: Topplagsbryderier och deadlinesnack

Topplag som har stora bryderier, HC Dalen som vinner trots att de släppt ifrån sig sina bästa spelare och Borås som varit den minst sagt ivrigaste aktören inför transferdeadline. Och lite annat.
Häng med i ett mustigt plock.

Att Hudiksvall vann hemma över Nyköping med 4-3 var väl sett till matchbilden helt rimligt. Över 60 minuter malde hemmalaget ner sina gäster och hade i sista perioden ett sådant tryck att Nyköping tillslut inte kunde stå emot. Det hade kunnat ramla in några puckar till.

Men när hemmaspelarna klev ut i omklädningsrummet efter att ha vunnit matchen och brutit en tre matcher lång förlustsvit var det förmodligen mer med lättnad än med glädje. För det hade faktiskt kunnat gå åt ett helt annat håll.

Här är det på sin plats att skriva några positiva ord om Nyköping. Trots att laget i den första perioden hade stora problem med Hudiksvalls rörliga anfallsspel och blev ordentligt tillbakatryckta stressade de inte upp sig. De visade upp en grundtrygghet i spelet som jag inte har sett många gånger hos just Nyköping de senaste åren. Efter det växte de in mer och mer i matchen, fick större tuppkam i andra perioden och såg till att kapitalisera på de chanser som bjöds.

Nyförvärvet från Skövde, kanadensaren Josh Laframboise, var oerhört pigg och genom hela ledet visade gästerna upp en kämparmentalitet som kommer att ge dem många poäng under seriens andra halva. De förväntade sig inte att diktera spelet på bortaplan utan låg rätt och kapitaliserade när tillfälle gavs.

Och här har vi lite av problemet för Hudiksvall. I sina bästa stunder vågar jag påstå att laget spelar den bästa offensiva ishockeyn i Hockeyettan. Det går snabbt, det är tjusiga platsväxlingar och ett passningsspel som hela tiden öppnar väldigt fina lägen. Hade det bara varit den delen av spelet som räknades hade Hudiksvall varit den största favoriten till att nå Hockeyallsvenskan längre fram i vår.

Men laget slarvar alldeles för mycket och ger bort frapperande många chanser. Det drälls med puckar i egen zon, slås för svåra pass och framförallt släpper Hudiksvall till väldigt många spelvändningar. Nyköping fjuttade bara iväg 13 skott på mål totalt, men många av dem kom i riktigt vassa lägen och när de bjöds på flygande anfall var avsluten glimrande.

Nu är Hudiksvall så pass starka offensivt att de kan vända den här typen av matcher. I tredje perioden var det inte en fråga om utan när målen skulle börja trilla in och matchen skulle vändas. Men det håller inte att fortsätta ge bort chanser och vara så släpphänta med pucken när Hockeyettan om någon månad går in i slutspel och det ska börja spelas om de viktiga avgörandena.

Det där är Hudik-lägret förstås ganska medvetet om och därför var det som sagt förmodligen mer lättnad än renodlad glädje när matchen summerades ikväll.

De förstår att de mycket väl hade kunnat skänka bort kvällens match.

Frågan är dock om de vet vad de ska göra åt det så att det inte händer igen?