MJÖRNBERG: Stängningstankar – kan ha varit den sista kvalserien

Säsongen är över i Hockeyettan och Vimmerby har jublat över ett allsvenskt avancemang. Men upplösningen lämnade många tankar om konceptet kvalserie och några av lagen som missade på mållinjen kommer nu tvingas bygga om. Tillåt mig komma med några stängningstankar.

Det blev en dramatisk upplösning av kvalserien även den här våren, när Vimmerby kom brummande och säkrade ett avancemang till Hockeyallsvenskan i den absolut sista omgången. Men dramat kom också med en lite fadd och jobbig eftersmak.

Dramatiken och spänningen är odiskutabel. Ingenting slår det drama som säsong efter säsong utspelat sig rent underhållningsmässigt, men Vimmerbys avancemang väckte också diskussionen om den skevhet som finns i kvalserien till liv.

Det har pratats om att det krattades för avancemanget av att Brödernas/Väsby tog ut målvakten (och släppte in Vimmerbys segermål) i omgång nio och att Halmstads ointresse som ledde fram till 8-1 i sista omgången var resultatet av att laget var helt avsågat och hade checkat ut. 

Det är rimliga invändningar. Galen coachning och avsågade lag kommer på ett eller annat sätt gynna vissa lag och missgynna andra i en kvalserie. Det är en inbyggd mekanism som man inte kommer ifrån. Men samtidigt kan den typen av resonemang bemötas med konstaterandet att man krattar sin egen manege. Att det är resultaten fram till slutomgångarna som påverkar positionen och där kan alla lag påverka sitt eget öde. Kort och gott, vinner man sina egna matcher blir man inte beroende av vad andra gör (eller inte gör).

Men det finns ett annat argument som enligt mitt tycke biter hårdare när man diskuterar en nedläggning av kvalserien. Det stavas ekonomi. I Hockeyettan är det inte många klubbar som lever fett. Snarare tvärtom. Det är en kamp för varje krona och en kvalserie som ju ska vara något positivt riskerar att bli ett ekonomiskt dränage för klubbarna som inte lyckas i toppen.

HC Dalen kämpar fortfarande med den förlustaffär det blev att avancera till kvalserien säsongen 21/22 och de två senaste säsongerna har vi fått se Piteå resa till Nybro och Halmstad till Piteå utan att ha något som helst att spela för. För att ta några exempel. Det är pengar i sjön för meningslösa matcher som ska spelas bara för formens skull. Pengar som kunde användas till något betydligt bättre.

I ett rakt slutspel tar kostnaderna slut när man blir utslagen. I en kvalserie fortsätter de ticka på även när den sportsliga chansen är förlorad. Det är det starkaste argumentet för att fimpa kvalserien i Hockeyettan.

Rent krasst är det ju så att de som vurmar mest över den fantastiska spänning som kvalserien bjuder är folk som rent generellt inte följer ligan eller lagen slaviskt under säsongen. Är det för den typen av publik man väljer kvalupplägg, eller bör man sikta på något som gynnar de deltagande klubbarna bäst? 

Svaret på den frågan är väl ganska givet och bakom kulisserna pågår en diskussion om kvalseriens vara eller inte vara i fortsättningen. Det finns tankar om att förändra modellen till ett rakt slutspel med en final även om det inte riktigt är klarlagt hur det skulle kunna se ut. Det kan mycket väl vara så att vårens kvalserie var den sista vi fick se.

Utmaningen med att hitta en ny slutspelsmekanism som fortsätter ha många lag inblandade och samtidigt har kvar kvalserie men går mer mot ett rakt slutspel är något jag och Henrik ”Hockeystaden” Skoglund har diskuterat en hel del den senaste tiden och kommit fram till ett upplägg som vi lyfter fram i vår senaste podd, #310 Ett gaaaalet spännande draaaama.

”Hockeystaden” utvecklar det på sin sajt hockeystaden.se men i korthet går det ut på att Hockeyettan bör ha ett rakt slutspel med kvartsfinaler, semifinaler och final, men att det föregås av fyra mindre kvalserier.

Lag 1-2 från Allettorna blir direktkvalificerade till kvartsfinal medan lag 3-8 och lagen som går vidare från vårserierna delas in i fyra ”kvalserier” med fyra lag i varje där segrarna avancerar in i slutspelet.

På så sätt skulle spänning bibehållas, många lag ha chansen (men ge stor fördel till dem som presterar bäst i seriespelet), Hockeyettan få ett rakt slutspel och kvalseriekonceptet ändå vara kvar, men i ett rimligare format.

Win-win för alla.

* * *

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: