Lyftet som kan ”rädda” David Rundblads NHL-karriär

Det har tagit tid. Men nu ser tålamodet som har krävts för att hålla drömmen vid liv ut att bära frukt. För äntligen börjar David Rundblad få spelet att stämma till den grad att han ser ut att ha en riktig framtid i NHL.

Vi backar bandet till 2011. En blott 20-årig David Rundblad har just avslutat ett år som innefattar 50 poäng i SHL:s grundserie, en resa till SM-finalen med Skellefteå och dessutom ett VM-silver med Tre Kronor i Slovakien. Kort och gott, en magisk säsong som lovar oerhört gott inför framtiden.

Där och då var jag antagligen inte ensam om att tro att ”Magic Number Seven” hade en fin NHL-karriär framför sig. Det är ett antagande som har naggats i kanten återkommande gånger under de snart fyra år som har passerat sedan drömsäsongen 2010/11. För ser man tillbaka på den nu 24-årige Rundblads första säsonger i Nordamerika har de varit präglade av AHL-sejourer, pressläktarbesök, klubbyten och vad man förmodar måste vara ett ganska omtumlat självförtroende.
Men säg den resa genom livet som är rak…


Draften i Montréal 2009.      Foto: Getty Images

TREJDAD, TREJDAD – OCH TREJDAD

I Ottawa Senators 2011.

Rundblad draftades av St. Louis Blues i första rundan 2009 och kontrakterades av klubben året därpå. Men bläcket på kontraktet hade knappt hunnit torka innan han hade trejdats till Ottawa Senators i utbyte för draftvalet som visade sig bli den nya superstjärnan Vladimir Tarasenko. När lyckelsesonen flyttade till den kanadensiska huvudstaden 2011 var han, åtminstone vid tidpunkten, överflödig. Erik Karlsson och Sergej Gontjar gav Senators de offensiva backar man behövde och trejden till Arizona kom som på beställning. Dessvärre utmynnade den i samma utsiktslösa dilemma. Ute i öknen regerade redan Oliver Ekman Larsson och Keith Yandle på Coyotes blålinje, två andra offensiva giganter som Rundblad inte rådde på. Han vann heller aldrig coachen Dave Tippetts förtroende, vilket blev övertydligt i fjol när han följde 50 (!) matcher på läktaren innan den förlösande trejden till Chicago.

Under normala omständigheter skulle inte Chicago räknas som en klubbadress att föredra för en ung back i desperat jakt på speltid i NHL. De har sin beskärda del av

I Arizona 2013.

försvarsspelare i världsklass, lirare man inte stjäl speltid av i första taget. Men i det här fallet har det efter hand blivit en bra lösning för båda parter. David Rundblad handplockades till klubben av general managern Stan Bowman, som trots svenskens omskakande NHL-resa såg potential i nyförvärvet. Spelsinne och förmågan att transportera pucken är kvalitéer som Bowman eftertraktar i sina försök att bibehålla Blackhawks status som ett av lagen med störst puckinnehav i hela ligan. Den ”avancerade statistiken” visar att Rundblad sköter sin roll väl. Han spelar måhända inte de tuffa minuterna mot motståndarnas största stjärnor, men hans Corsi är och har hela tiden varit väldigt positiv. Blackhawks har i regel ett större puckinnehav än i genomsnitt när han befinner sig på isen.

Det har ändå tagit tid att vinna coachen Joel Quennevilles förtroende. Under första halvan av säsongen var Rundblad petad med jämna mellanrum och utsattes för en hel del gnäll på Twitter och i olika fanbloggar. Bland annat fick han smeknamnet ”RunBAD” av ilskna fans som irriterade sig på hans inkonsekventa uppträdande. Men de senaste månaderna har opinionen blivit snällare samtidigt som besöken i pressboxen blivit allt mindre frekventa. Efter juluppehållet har han varit ombytt i 13 av 14 matcher och dessutom börjat producera poäng i en takt som är imponerande för en spelare som sällan spelar mycket mer än tio minuter per match.


Foto: All Over Press

STJÄRNORNAS MONSTERKONTRAKT ÖPPNAR DÖRREN

Utöver den här uppryckningen och det ökade förtroendet finns det andra saker som talar för att Chicago kommer att satsa vidare på svensken, vars kontrakt går ut i sommar. Inte minst det faktum att klubben behöver billig men effektiv arbetskraft i laget när Jonathan Toews och Patrick Kanes monsterkontrakt börjar ticka nästa säsong talar för en fortsättning i ”Windy City”.

Chicago har redan nu 15 spelare under kontrakt för närmare 66 miljoner dollar kommande år. Enligt de tidiga prognoserna kommer lönetaket att hamna någonstans runt 71-73 miljoner under 2015/16. Kan Rundblad acceptera en lön under enmiljondollarsstrecket kommer han sannolikt att få fortsatt förtroende. Om så blir fallet finns det goda förutsättningar för att man expanderar hans roll i laget. Michal Rozsival och Johnny Oduya sitter på utgående kontrakt och lär lämna klubben under sommaren – om inte tidigare än så.

Blackhawks har mängder av spännande backar på väg underifrån som kan ge David Rundblad tuff konkurrens. Han överglänstes av tidigare collegesensationen Trevor van Riemsdyk innan dennes olyckliga skada i höstas och befinner sig utöver det i en konkurrenssituation med gamle kompisen Tim Erixon. Lägg därtill att AHL-trion Klas Dahlbeck, Stephen Johns och Adam Clendening har rört sig i hans bakhasor under säsongen. Den sistnämnda, en offensiv pjäs som gjorde 59 poäng i AHL i fjol, trejdades till Vancouver Canucks i utbyte för rättigheterna till JVM-backen Gustav Forsling tidigare i veckan. Kanske ett tecken på att klubbledningen är så pass nöjd med Rundblad att Clendening ansågs överflödig redan vid 22 års ålder.

Under alla omständigheter har David Rundblads status i organisationen höjts till den grad att jag personligen ser en framtid för honom i Chicago och i NHL. Det är fortfarande mycket som behöver förbättras i hans spel innan han är mogen att ta ytterligare ett steg på vägen mot att uppfylla sin potential som en topp fyra-back som spelar 15-20 minuter per match i stället för tio i skyddad omgivning. Men med tanke på hur få hockeymatcher han egentligen har spelat de senaste åren är jag hoppfull om att det är förbättringar som kommer att komma med förtroende och självförtroende. Jag tror och hoppas att det här är lyftet som ”räddar” David Rundblads NHL-karriär.

Läs även Jonatan Lindquists färska intervju med David Rundblad här:

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: