I ”Foppas” och Sibners gamla kvarter

”You’re  writing about hockey!? And you’re from Sweden!? I was just going to say that you look like you’re a hockey player… You look like that Rangers’ goalie, whathisname?”
Oj… Jag menar verkligen oj! Efter en åtta timmar lång men framför allt trång resa över Atlanten – där jag tidigt hamnade på en av flygvärdinnornas shitlist och blev våldstacklad i axeln av hennes ändalykt varje gång hon passerade min plats – har jag en uppsyn som mest liknar en obäddad säng. Då lyckas alltså den här gladlynte tulltjänstemannen på Newarks flygplats smickra skiten ur mig. Han blir alldeles till sig när han får höra att jag har flugit till USA för att jobba med NHL-draften och startar en lång men inte speciellt djup utläggningen om varför New York Rangers inte rådde på Los Angeles Kings i Stanley Cup-finalen.
”They didn’t score on their opportunities”, blir kontentan av hans långa resonemang.
Fortfarande varm i själen av den tidigare komplimangen nickar jag engagerat åt hans slutsats som om jag vore en hundvalp som viftar på svansen i jakt på bekräftelse.

Lika charmigt blir inte bemötandet när mitt resesällskap med kollega Peter Sibner och EliteProspects-grundaren Johan Nilsson ska ut i den amerikanska friheten tjugotalet minuter senare. I den sista kontrollen hinner både Sibner och Nilsson bli avsnästa av en synnerligen kinkig tjänsteman.
”Don’t get in my face”, hinner han väsa åt Nilsson innan jag som tredje man i svenskdelegationens kö lämnar över mina godkända immigrations-papper med diplomatisk försiktighet för att inte göra honom ännu mer agiterad.
Okej, jag erkänner, det är något med kränkta vita män i uniform som gör mig skrajsen. Speciellt på amerikanska flygplatser.

*****

Vår destination med resan är Philadelphia, knappa två timmar söder om Newark. För att smidigast ta sig dit har Sibner hyrt en bil. Det visar sig dock vara något av ett bestyr att ta sig till biluthyrningsfirman. Inte mindre än två bussfärder, visar det sig. På den sista får vi sällskap av en man slitna shorts, en ännu mer sliten t-shirt och en kalott på huvudet. Att döma av den sötsliskiga doften (eller stanken, om du frågar mig) som han lämnar efter sig i bussutrymmet har han puffat på en joint alldeles innan avfärd. Han ser EliteProspect-loggan på Johan Nilssons hoodie och börjar prata hockey med en kanadensares passion. Våra misstankar om jointrökandet mer eller mindre bekräftas när mannen skryter om att han brukar ”bli hög” tillsammans med en av spelarna i det amerikanska ”Mircale on ice-laget” som vann OS i Lake Placid 1980.
Sådana anekdoter är svåra att inte uppskatta.

*****

Vår hyrbil för veckan, en händig men klen liten Hyundai, tar oss till Philly som råkar vara Peter Sibners gamla hemstad. Och nog får den gode krönikören en släng av nostalgi när vi trampar omkring i hans gamla hemkvarter. Han pekar bland annat ut huset som Peter Forsberg bodde i under sina år i staden. Det faller sig helt naturligt när byggnaden visar sig ligga intill den här numera nedlagda restaurangen:

Ni som kan ert Örnsköldsvik eller er hockey fattar…

*****

Sibner, som faktiskt bodde ett kort stenkast från Hall of Fame-Foppa utan att veta om det 2005/06, passar även på att släppa med oss till sitt gamla vattenhål Fox & Hound, en sportbar där vi efter en hel del tjat får se NHL Awards utan ljud. Att stadens store hockeyman Claude Giroux är nominerad till galans två finaste priser verkar inte bekomma några andra gäster än oss.

Vi får sällskap av vår gamla vän och medarbetare Julie Robenhymer som är bosatt en bit utanför Philly. Resten av kvällen blir en enda långa utläggning om hur man dejtar i USA kontra Sverige. Skillnaderna är påtagliga, kan man lugnt påstå.

*****

”Det var först efter några groggar på Stureplan ett par år senare som jag fattade att Foppa och jag mer eller mindre varit grannar.”
Sibner saknar inte bra citat.

*****

Nu när den första natten är avverkad och vi börjar komma in i gängorna väntar en dag av spännande möten – och shopping. Det senare är svårt att värja sig emot när man hamnar i USA. Speciellt om vi ska följa härförare Sibners plan och bege oss till Delaware där ordet moms inte existerar.
På återhörande!

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: