En halv förstarunda – så här skulle jag drafta
Det drar ihop sig. Utöver lidande svettkörtlar och en GPS som tycks ha kommit till världen för att göra våra liv till ett helvete har det första dygnet i Florida varit fullt godtagligt för mig och EP-Johan. Som ni kommer att se på sajten under dagen har vi träffat en del spelare och även hunnit med affärs- och sällskapsmöten.
Men i kväll – eller snarare i natt för er där hemma – är det dags för allvaret. Då är det dags för första rundan av NHL-draften i palmbesmyckade BB&T Center där ett gäng 18-åriga ynglingar kommer att svettas i sina nyskräddade kostymer medan oroliga föräldrar och syskon biter på naglarna. Ja, om du inte heter McDavid eller Eichel i efternamn förstås. Då är hela dagen bara en tråkig väntan på det uppenbara.
För någon spänning kommer det inte att bjudas på här i Florida. McDavids och Eichels status som etta och tvåa är lika cementerad som den svenska tronföljden. Det som är intressant är givetvis att se vad som händer efter det att Edmonton och Buffalo har fått sina framtida franchisespelare. För att ta mina egna spekulationer ett snäpp längre har jag sammanställt en lista över hur jag tror att de 15 första valen kommer att arta sig. Jo, jag vet att det inte direkt är en riktig mockdraft om man inte plockar samtliga 30 spelare i första rundan, men här måste jag bara erkänna att jag har sett alldeles för lite av alldeles för många spelare för att göra annat än att bara kasta dart med en ögonbindel.
1) Edmonton Oilers – Connor McDavid, c, Erie Otters (OHL)
Kommentar överflödig.
2) Buffalo Sabres – Jack Eichel, c, Boston University (NCAA)
Kommentar lika överflödig.
3) Arizona Coyotes – Dylan Strome, c, Erie Otters (OHL)
Nu blir det intressant på riktigt. Arizona står antagligen inför valet att antingen plocka Strome eller backen Noah Hanifin. Vem av dem som är den bästa spelaren är svårdefinierat eftersom de har olika positioner. Min magkänsla säger mig att Coyotes satsar på Strome och får en potentiell förstacenter man behöver för att bli konkurrenskraftiga i överjävligt Western Conference.
4) Toronto Maple Leafs – Noah Hanifin, b, Boston College (NCAA)
Här kan vi få en intressekonflikt. Toronto har nyligen anställt Mark Hunter som Director of player personel. Han kommer närmast från rollen som general manager i OHL-klubben London Knights. Samma klubb som högt rankade Mitchell Marner vräkte in poäng för den här säsongen. Om Hunter sitter på makten i general manager-lösa Maple Leafs är det inte orimligt att anta att de väljer Marner, men samtidigt: hur kan man släppa en framtida storback i Hanifin om han finns tillgänglig? Nej, jag tror inte att Leafs riktigt vågar det. Nye coachen Mike Babcock gillar att bygga sina lag från backsidan och efter att ha sajnat sitt monsterkontrakt med Leafs litar jag på att han får ett tungt ord här. I så fall väljer Leafs Hanifin.
5) Carolina Hurricanes – Mitchell Marner, fw, London Knights (OHL)
Carolina plockade en back i Haydn Fleury med sitt förstaval i fjol och även om det oftast handlar om att välja den bästa tillgängliga spelaren har jag svårt att se att de missar möjligheten att håva in Marner om han finns kvar. Här får den en liten men offensivt gudabenådad spelare som har stor potential. Slutade tvåa i OHL:s poängliga efter Strome den gångna säsongen.
6) New Jersey Devils – Pavel Zacha, c, Sarnia Sting (OHL)
Det här är kanske lite av en stretch, men Devils behöver verkligen fylla på med forwards framåt, så även om ryske backlöftet Ivan Provorov, som visar rankar högre än Noah Hanifin, finns kvar har jag svårt att se dem drafta en försvarsspelare. I Zacha får de en storvuxen forward som bidrar i båda ändarna av isen. Han gjorde stundtals livet väldigt surt för Connor McDavid i OHL-slutspelet och även om skador och avstängningar sänkte produktionen under första året i Nordamerika är det väldigt många som gillar vad de har sett av honom. Dessutom kan man inte gnälla på Devils track record när det gäller tjeckiska spelare…
7) Philadelphia Flyers – Ivan Provorov, b, Brandon Wheat Kings (WHL)
Att jag inte har Ivan Provorov förrän som sjunde spelare säger en hel del om vilken fantastiskt bra draftkull det här är. De som har sett mycket av ryssen pratar om en back som inte har några svagheter i sitt spel. Han hanterar alla situationer med en imponerande pondus och har förmågan att producera framåt likväl som att hålla tätt bakåt. En drömrekrytering för Flyers, som visserligen har draftat backar i Samuel Morin och Travis Sanheim de senaste åren, men som knappast kan passa på en sådan här spännande spelare.
8) Columbus Blue Jackets – Zach Werenski, b, University of Michigan (NCAA)
En stor, offensiv och rörlig back är precis vad doktorn har ordinerat åt Blue Jackets, som ännu inte här fått ut speciellt mycket sv skadeförföljde Ryan Murray, vald som andre spelare i draften 2012. Zach Werenski har hamnat i skuggan av Hanifin och Provorov, men många juniorexperter tycker inte att han är speciellt långt efter sina konkurrenter. Blue Jackets har redan massor med spännande talanger på forwardssidan. Att de plockar en back nu känns naturligt.
9) San José Sharks – Mathew Barzal, c, Seattle Thunderbirds (WHL)
Joe Thorntons tid i San José är snart ute. Klubben behöver ett framtida komplement till Logan Couture och Mathew Barzal kan mycket väl vara den spelaren. En oläglig knäskada i höstas förstörde delar av säsongen, men den smarte playmakern hann imponera tillräckligt mycket på scouterna för att bli ett tidigt draftval. Var en av de bästa spelarna på U18-VM i våras.
10) Colorado Avalanche – Lawson Crouse, fw, Kingston Frontenacs (OHL)
Den stor frågan kring Lawson Crouse är inte OM han kommer att spela i NHL utan HUR. Skeptikerna menar att han saknar skickligheten för att kunna producera poäng på högsta nivå medan hans supportrar hävdar att poängen inte nödvändigtvis kommer att diktera hur pass bra han blir eftersom han har fler strängar på sin lyra. Colorado har redan en uppsjö skickliga forwards i organisationen. Att få in lite mer grovt sandpapper skadar inte. Om han sedan blir en 30-målsskytt i förstakedjan i stället för en 15-målsskytt i tredjekedjan får ses som en bonus.
11) Florida Panthers – Timo Meier, fw, Halifax Moosehead (QMJHL)
Nikolaj Ehlers lekkamrat i Halifax hade en sjujäkla säsong med 44 mål och 90 poäng på 61 matcher. Han spelar ett fysiskt spel runt kassen och har ett skott som enligt vissa tyckare redan håller NHL-klass. Florida har en hel del intressanta unga forwards och Meier skulle ge hemmafansen ännu mer hopp om en ljus framtid för deras lag.
12) Dallas Stars – Mikko Rantanen, fw, TPS Åbo
Stars valde backen Julius Honka med sitt förstaval i fjol och det är inte orimligt att tro att det blir finskt i förstarundan den här gången också. Rantanen var egentligen den enda finska spelaren som levererade enligt förväntningarna på JVM, där han sköt fyra mål på fem matcher för ett lag som inte alls fick det offensiva spelet att klicka. I Rantanen skulle Stars få en högerforward som tar ansvar över hela isen och kryddar det med bra målsinne.
13) Los Angeles Kings – Kyle Connor, c, Youngstown Phantoms (USHL)
Fjolårsmästarnas misslyckande innebär i alla fall möjligheten att drafta en riktigt bra spelare. Juryn har svårt att bestämma sig om Kyle Connor är så pass bra som hajpen gör gällande. Det finns frågetecken för hans fysik samtidigt som hans skicklighet med pucken är enorm. Anze Kopitar har många bra år kvar i kroppen och Connor kan på sikt komplettera honom på den viktiga centerpositionen.
14) Boston Bruins – Colin White, c, USNDP (USHL)
En ny Patrice Bergeron? Eller bara en vanlig vattenbärare till tredjecenter? Åsikterna går isär om hur mycket Colin White egentligen kommer att bidra med i NHL. Han hade ett strålande U18-VM, där han satte pricken över i:et genom att avgöra finalen mot Finland med sitt övertidsmål. Utöver det var det en tung säsong präglad av skador och sjukdom. White är en ansvarsfull center som gör sin omgivning bättre. Han är dessutom ett superproffs som redan vid 18 års ålder tar hand om sig själv och sin kropp som om han redan vore en NHL-spelare. Bergeron-liknelsen borde onekligen göra Boston Bruins intresserade.
15) Calgary Flames – Nick Merkley, fw, Kelowna Rockets (WHL)
Han är inte stor, men det han saknar i kilo och centimeter tar Nick Merkley igen med en vinnarskalle och spelsinne. Gjorde 70 assist på 72 matcher i WHL och var en av orsakerna till att Kelowna tog hem WHL-titeln. Flames har en hel del spännande namn att titta på här, men visst vore det häftigt om de nyttjade sitt förstaval på en spelare som är född och uppvuxen i Calgary…
Svenskarna då? De kommer lite senare. Men om ni vill ha en närmare titt på ungefär var rekommenderar jag varmt Jacob Nyströms ranking av dem: https://hockeysverige.se/nhl/nhl-draften-2015-sa-skulle-juniorbloggen-drafta-svenskarna//
Den här artikeln handlar om: