Dallas Stars: Ett gubbgarde att se upp för
Ett ynka övertidsmål från att slå ut de blivande Stanley Cup-mästarna. Det var vad Dallas Stars var i våras. Nu har laget kraftsamlat och gjort vad man skulle kunna likna vid en “gubbsatsning” i ett försök att ta sig ytterligare ett steg längre. Uffe Bodin tror att det kan leda långt.
Det var något speciellt med Dallas Stars i vårens slutspel. De hade den där auran av ett lag som är på väg att få upp tillräckligt med fart för att gå hela vägen.
Problemet var förstås att mötte de ett annat lag som i ännu större utsträckning hade hittat stämmet. St. Louis Blues tog serien den sju matcher långa serien i andra slutspelsrundan tack vare Patrick Maroons övertidsmål i Game 7. Detta på vägen mot Blues första Stanley Cup.
Det som slutspelet bevisade var i alla fall att det finns ett fönster som är öppet för Dallas Stars just nu. General managern Jim Nill tog fasta på det genom att göra ett par anmärkningsvärda värvningar under sommaren. Först och främst plockade han inte Joe Pavelski från San José Sharks genom att erbjuda 35-åringen ett treårskontrakt värt 21 miljoner dollar.
Pavelski kommer från en säsong med 38 mål och är fortfarande en spelare att räkna med. Om detsamma kan sägas om Corey Perry är desto mer oklart. Den tidigare Hart Trophy-vinnaren och 50-målsskytten har inte direkt åldrats med värdighet. Vid 34 års ålder köptes han ut från kontraktet med Anaheim Ducks. Är han slut eller kan förnedringen det innebar att bli dumpad av den klubb han tjänat hela NHL-karriären tvinga fram en nytändning?
Miro Heiskanen och Tyler Seguin.Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports
POÄNGKUNGEN
27-åringen svarade för NHL-karriärens näst mest produktiva säsong då han slog till med 80 poäng. Då var det ändå under rätt speciella omständigheter eftersom Dallas tycktes frångå resten av ligans utveckling genom att satsa på en mer defensiv hockey. Seguin påbörjar nu sitt åttaårskontrakt värt närmare 80 miljoner dollar. Och trots att han har varit jämnheten själv sedan han kom till Dallas från Boston 2013 är känslan att han har en växel till i sitt spel.
MÅLVAKTSETTAN
“Big Ben” hade karriärens kanske bästa säsong och var en av finalisterna till Vezina Trophy i fjol. Framför allt fick han vara relativt skadefri och hade bra understöd från Anton Chudobin som gav honom en lugnare resa under grundserien. Det är antagligen nyckeln till amerikanens framgång. Vid snart 33 års ålder och en historik av allehanda skador bör han med sin stora kropp inte utsättas för mer än på sin höjd 55 matcher. Det är kanske inte rimligt att förvänta sig ännu en säsong där han stoppar mer än 93 procent av skotten, men om samarbetet med Chudobin fortsätter att vara produktivt kommer Dallas att få bra målvaktsspel.
BACKESSET
Det som kunde ha blivit svenskens bästa NHL-säsong i karriären blev lite sönderhackad av en oläglig skada som kostade närmare 20 matcher. Klingberg levererade ändå poäng i samma höga tempo som tidigare, men tog framför allt sitt spel till en annan nivå i slutspelet där han var Dallas kanske bästa spelare.
GENOMBROTTSMANNEN
Det var en del upprördhet över att Rasmus Dahlin fick fler röster till Calder Trophy och därigenom snuvade Heiskanen på ett besök på NHL Awards. Det blir antagligen inte sista gången vi diskuterar vem som är bäst av Dahlin och Heiskanen. Mycket talar för att det här är två spelare som kommer att tävla om Norris Trophy i framtiden. Redan nu kan man hävda att Miro Heiskanen är den största backtalangen Finland har fått fram. Trots att han inte är speciellt stor klarar han av att hantera alla situationer på isen redan som 20-åring. Hans hockey-IQ och spelsinne gör honom till en exemplarisk problemlösare. Offensivt lär vi få se ännu mer än de 33 poäng han samlade ihop i fjol.
SVENSKARNA
Se backesset
Målmässigt sett hade Janmark ett tungt fjolår med bara sex mål. Då gjorde han bara mål på 5,7 procent av avsluten han fick på nät. Under NHL-karriären har han totalt sett gjort mål på 11,5 procent av sina skott. Det bådar för att han ska ha goda möjligheter att studsa tillbaka. 26-åringen bör vara en spelare som ligger på 15 mål och upp emot 40 poäng varje säsong.
Övriga svenskar i organisationen:
Emil Djuse, b
John Nyberg, b
DRAFTVALET
Dallas har inte övertygat jättemycket i sin talangrekrytering när det kommer till spelare valda i första rundan. Visst, Miro Heiskanen har hämtats in, men i övrigt är det ingen munter läsning. Mellan 2011 och 2016 valde laget Jamie Oleksiak, Radek Faksa, Valerij Nitjusjkin, Julius Honka, Denis Gurianov och Riley Tufte i första rundan. Av dessa är det egentligen bara Faksa som har blivit en nyckelspelare för Stars. Om Thomas Harley kan bidra till att ändra på bilden av Stars återstår att se. Han är en en begåvad back med storlek som svarade för fina 58 poäng på 68 matcher för Mississauga i OHL. Det finns en del frågetecken kring hans defensiva egenskaper och han kommer att behöva mer tid i juniorligan för att bli mogen att ta nästa kliv.
COACHEN
Montgomery kändes inte som någon rookiecoach i NHL i fjol. Den tidigare collegetränaren gick omedelbart in och strukturerade upp Dallas Stars på ett sätt som bäddade för framgång. Hans defensiva taktik tog lite udden av lagets offensiva talang, men fick resultat i form av första slutspelsplatsen på två år och en resa till slutspelets andra runda. Därför höjs nu förväntningarna på Stars och Montgomery.
PROGNOSEN
Är Dallas Stars mogna att utmana om Stanley Cup?
Svaret på den frågan tycktes vara ett rungande ja i slutet av förra säsongen. Under Jim Montgomerys ledning blev Stars precis ett sådant där svårspelat lag som gör livet jobbigt för motståndarna. Ett spel som gjort för tajta slutspelsserier. Den gången stod St. Louis Blues i vägen för vad som kunde ha blivit ett minnesvärt slutspel för Stars.
Sedan Patrick Maroon sköt det där smärtsamma övertidsmålet i den sjunde och avgörande konferenssemin har Dallas blivit ett bättre lag. Joe Pavelski är, trots sin ålder, allt jämt ett hot som säkerligen kommer att ge Stars ytterligare en dimension i powerplay med sin spetskompetens runt motståndarkassen. Vad Andrej Sekera och Corey Perry kan erbjuda är högst oklart, men även om de visar sig vara slut finns det lätt andra som kan fylla en roll framför honom.
För det som känns så lovande är att det var så många av de yngre spelarna som tog ett större ansvar i slutspelet. Roope Hintz, Jason Dickinson och inte minst Miro Heiskanen ser ut att vara mogna att avlasta de ledande spelarna och kanske till och med ta ledande roller redan nu. Det ger Dallas en bredd man saknat tidigare.
Men frågetecken finns det också.
Var är exempelvis kaptenen Jamie Benn på väg? Hans 53 poäng i fjol var en missräkning och det finns många otäcka exempel på storvuxna powerforwards vars karriärer störtat efter att de har fyllt 30 år.
Kan Ben Bishop verkligen hålla sig frisk och vara om inte lika bra som i fjol så i alla fall en bit över målvakternas genomsnitt i NHL?
Svaren på de frågorna kan vara skillnaden om Dallas hamnar i mittenträsket eller blir ett topplag. Här finns i alla fall ingredienserna för att ta ett kliv framåt jämfört med i fjol. Och ja, det här laget kan utmana om Stanley Cup. Men det finns det antagligen fem-sex andra lag i ovissa Western Conference som också kan göra.
John Klingberg.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
IN OCH UT
Nyförvärv: Emil Djuse, b, Skellefteå, Andrej Sekera, b, Edmonton, Ryan Hartman, fw, Philadelphia, Tanner Kero, fw, Vancouver, Joe Pavelski, fw, San José, Corey Perry, fw, Anaheim, Scottie Upshall, fw, klubblös (try-out), Stefan Noesen, fw, New Jersey (try-out).
Förluster: Ben Lovejoy, b, slutat, Marc Methot, b, klubblös, Valerij Nitjusjkin, fw, Colorado, Brett Ritchie, fw, Boston, Ryan Hartman, fw, Minnesota, Mats Zuccarello, fw, Minnesota, Jason Spezza, fw, Toronto.
DALLAS STARS TRUPP 2019/20
RESTRICTED FREE AGENT
6) Julius Honka, b
Den här artikeln handlar om: