Colorado Avalanche: På väg mot Sakics och Foppas höjder igen?

Inte sedan Joe Sakics och Peter Forsbergs storhetstid i början av 00-talet har Colorado Avalanche varit att räkna med. Men tack vare sin unga kärna av storspelare går man en ny storhetstid till mötes. Men kanske är det lite väl tidigt att prata om “Avs” som en Stanley Cup-utmanare, tycker Uffe Bodin.

Grundserien var bra. Slutspelet långt över förväntan.

Colorado Avalanche lyckades med vissa bekymmer kravla sig till slutspel genom en stark avslutning av grundserien. Trots skador på både Gabriel Landeskog och Mikko Rantanen plockade Denverlaget den sista wild card-platsen i Western Conference framför nosen på Arizona Coyotes.

Men det var det som hände när slutspelet startade som verkligen gjorde skillnad. Sättet på vilket åttondeseedade Colorado fullständigt körde över förstaseedade Calgary Flames i första rundan fick många att tappa hakan. Men även att inse potentialen i laget.

För det finns himla mycket att gilla med “Avs”. Inte minst den unga kärnan med Nathan MacKinnon och, den fortfarande osajnade, Rantanen i spetsen. Efter en sommar full av aktivitet från general managern Joe Sakics sida lyfts Colorado inte bara fram som ett slutspelslag utan till och med en Stanley Cup-utmanare.

Men är de verkligen redo att gå hela vägen?

16-772-1562183964.jpegGabriel Landeskog.Foto: USA Today Sports

POÄNGKUNGEN

Nathan MacKinnon

Är han NHL:s bästa spelare efter Connor McDavid och Sidney Crosby? Ja, det finns sannerligen fog för det påståendet efter två stundtals dominanta säsonger. Nathan MacKinnon behövde lite tid för att mogna efter att ha gått som första spelare i draften 2013. Men sex år senare har han sannerligen börjat nå sin potential. Den svårstoppade centern kommer från säsonger med 97 respektive 99 poäng och bör ha god chans att bli den första Colorado Avalanche-spelaren sedan Joe Sakic (2007) att korsa den magiska 100-poängsgränsen. Speciellt om kemin med Landeskog och Rantanen i lagets toppkedja fortsätter att vara så stark. När vinner han sin första Hart Trophy?

MÅLVAKTSETTAN

Philipp Grubauer

För första gången i sin NHL-karriär är den tyske keepern nummer ett. I fjol delade han på ansvaret med Semjon Varlamov för att sedermera vinna förstaspaden och vara lagets nummer ett i slutspelet. Om Grubauer är så bra som man tror kommer det inte att bli ett problem för Avalanche. Men sanningen är att vi inte kommer att veta innan han testats på allvar. Fjolårets 37 matcher är det mesta han gjort under en grundserie. Nu kan han räkna med att det blir i allra minsta 50 starter.

BACKESSET

Samuel Girard

Blott 21 år gammal har Samuel Girard redan två NHL-säsonger bakom sig. De 155 matcher han samlat ihop var tillräckligt många för att Avalanche skulle gå händelserna i förväg och sajna honom till ett nytt sjuårskontrakt värt 35 miljoner dollar. Ett kontrakt som träder i kraft inför säsongen 2020/21. Girard är en kortvuxen och förhållandevis späd back, men av det moderna snittet med ett spelsinne och förmåga att lösa problem på isen. Hans offensiva uppsida är dessutom stor. 

GENOMBROTTSMANNEN

Cale Makar

Här kan man snacka om starkt första intryck. Efter att ha vunnit Hobey Baker Award som den amerikanska collegehockeyns bästa spelare klev Cale Makar rakt in i Stanley Cup-spelet och NHL-debuterade. Och som han gjorde det. Den smarte och skicklige backen, som brukar jämföras med Erik Karlsson, hade sex poäng (1+5) på tio slutspelsmatcher och visade att han redan nu är mogen att vara en påläggskalv för “Avs”. Det bidrog till att Joe Sakic under sommaren kände sig bekväm i att trejda 60-poängsbacken Tyson Barrie till Toronto. Makar känns som en het Calder Trophy-kandidat på förhand.

SVENSKARNA

Calle Rosén

Det här var säsongen när han skulle vinna en tröja i Toronto Maple Leafs laguppställning. Men i stället får den tidigare Växjöbacken ta sitt pick och pack och testa lyckan i Klippiga bergen i stället. Och visst borde han ha en god möjlighet att spela NHL-hockey även här. Rosén kommer till en klubb som har skadeproblem på backsidan redan innan säsongen startat då både Erik Johnson och Ian Cole är osäkra kort efter att ha genomgått operationer efter fjolårssäsongen. Eftersom han dessutom måste passera waivers för att skickas till AHL känns det som han har fina möjligheter att åtminstone få en rejäl chans.

Gabriel Landeskog

Kaptenen och härföraren har sin bästa NHL-säsong bakom sig. Hans fina kemi med Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen utmynnade i personbästa 34 mål och 75 poäng. Om trion fortsätter att spela sin svårstoppade höghastighetshockey är det inte omöjligt att Landeskog överträffar fjolårets siffror. Hans fysiska spelstil och förmåga att skapa tid och rum åt sina kedjekamrater gör honom till ett perfekt komplement till MacKinnon och Rantanen.

André Burakovsky

Nu eller aldrig? Efter att inte ha fått fäste i Washington Capitals toppkedjor får André Burakovsky nu sin efterlängtade chans till mer speltid högre upp i en hierarki. Detta efter sommarens trejd som kostade Colorado en AHL-spelare och två draftval. På förhand har han en plats i Colorados andrakedja intill Nazem Kadri. Det är hans plats att förlora. Kan han hålla fast vid den ska hans gamla personbästa på 38 poäng vara hotat, om inte slaget.

Övriga svenskar i organisationen:

Adam Werner, mv
Anton Lindholm, b

DRAFTVALET

Bowen Byram

Matt Duchene-trejden har fortsatt att vara gåvan som fortsätter att ge för Colorado Avalanche. Dealen, som inkluderade Ottawa Senators och Nashville Predators, hade redan gett klubben en mycket begåvad back i Samuel Girard. I sommarens draft gav den även “Avs” Bowen Byram, den högst rankade backen av samtliga i årets draftkull. Detta tack vare förstavalet som Ottawa släppte till Colorado. Byram gjorde 26 mål och 71 poäng på 67 matcher med Vancouver Giants i WHL och hade ytterligare 26 poäng på 22 matcher i slutspelet. En kreativ, offensiv back med utomordentlig skridskoåkning och fint spelsinne. Kan han vara med och slåss om en NHL-tröja redan den här säsongen? 

COACHEN

Jared Bednar

Han stämplades som en nödlösning när han fick kliva in i Colorados bås efter Patrick Roys sena avhopp hösten 2016. Efter en första säsong i Avalanches bås som kan stämplas som ett fiasko – laget spelade bara ihop 48 (!) poäng och slutade tvärsist i hela NHL – har det vänt både för Bednar och laget. Som coach har han vunnit spelarnas förtroende och stakat ut vägen för ett ungt och extremt talangfullt lag på bästa sätt. Det finns ingen anledning att tvivla på att det ska fortsätta på inslagen väg.

PROGNOSEN

Bra har blivit bättre. Det är bara att applådera Joe Sakic för hans sommar och de förändringar han gjorde för att göra ett redan spännande lag ännu mer spännande. Visst, det skedde på bekostnad av en stjärnback som Tyson Barrie. Men med tanke på att Avalanche skulle ha fått svårt att behålla honom bortom den här säsongen – han kan bli unrestricted free agent nästa sommar – var det här rätt väg att gå. Att få in Nazem Kadri som andrecenter bakom Nathan MacKinnon ger laget en helt annan bredd än man haft tidigare.

För var det något man saknade i fjol var det just en pålitlig andralina bakom MacKinnon, Landeskog och Rantanen. Nu kan man bygga en potentiellt produktiv formation med Kadri, André Burakovsky och kanske J.T. Compher eller Tyson Jost. Det kan göra stor skillnad.

Det unga försvaret med Samuel Girard och Cale Makar i främsta led gör att man dreglar ännu mer över det här laget. Men innan vi blir alldeles till oss i trasorna ska vi ha ett par saker i åtanke: 

* Det här är fortfarande ett väldigt ungt lag – bara två spelare har hunnit fylla 30 år när säsongen startar. 

* De har dessutom en förstamålvakt i Philipp Grubauer som aldrig har stått fler än 37 matcher under en grundserie. 

* I skrivande stund är Mikko Rantanen fortfarande utan kontrakt.

Det är inte säkert att några av de här sakerna blir ett hinder för framgång. Colorado Avalanche känns spontant som ett topplag i Western Conference. Det kanske är gott nog för att göra dem till en Stanley Cup-utmanare då konferensen är så otroligt öppen. Som St. Louis Blues visade i fjol kan vilket lag som helst i väst gå hela vägen om man prickar formen rätt.

Colorado finns definitivt med i diskussionen. Men kanske har de ett år eller två kvar av mognad innan de på allvar kommer att vara ett av ligans absoluta topplag.

bb190416bb076-1562181003.jpegNathan MacKinnon och Cale Makar.Foto: USA Today Sports

IN OCH UT   

Nyförvärv: Adam Werner, mv, Färjestad, Kevin Connauton, b, Arizona, Jacob MacDonald, b, Florida, Calle Rosén, b, Toronto, André Burakovsky, fw, Washington, Nazem Kadri, fw, Toronto, Pierre-Édouard Bellemare, fw, Vegas, Joonas Donskoi, fw, San José, T.J. Tynan, fw, Vegas, Valerij Nitjusjkin, fw, Dallas. 

Förluster: Semjon Varlamov, mv, N Y Islanders, Tyson Barrie, b, Toronto, Patrik Nemeth, b, Detroit, Carl Söderberg, fw, Arizona, Dominic Toninato, fw, Florida, Alex Kerfoot, fw, Toronto, Sven Andrighetto, fw, Avangard Omsk, Derick Brassard, fw, N Y Islanders, Gabriel Bourque, fw, Winnipeg. 

COLORADO AVALANCHES TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#39 Pavel Francouz (G) 29 1990 Plzen, CZE 182 81 R 19/20 $950,000
#31 Philipp Grubauer (G) 27 1991 Rosenheim, GER 185 87 L 20/21 $3,333,333
BACKAR
#44 Mark Barberio (D) 29 1990 Montréal, QC, CAN 185 94 L 19/20 $1,450,000
#28 Ian Cole (D)   30 1989 Ann Arbor, MI, USA 185 100 L 20/21 $4,250,000
#7 Kevin Connauton (D) 29 1990 Edmonton, AB, CAN 188 93 L 19/20 $1,375,000
#49 Samuel Girard (D) 21 1998 Roberval, QC, CAN 178 73 L 26/27 $728,333
#6 Erik Johnson (D)   “A”   31 1988 Bloomington, MN, USA 193 102 R 22/23 $6,000,000
#8 Cale Makar (D) 20 1998 Calgary, AB, CAN 180 85 R 20/21 $880,833
Calle Rosén (D) 25 1994 Växjö, SWE 184 80 L 20/21 $750,000
#16 Nikita Zadorov (D) 24 1995 Moskva, RUS 196 104 L 19/20 $3,200,000
FORWARDS
#41 Pierre-Édouard Bellemare (C/W) 34 1985 Le Blanc-Mesnil, FRA 182 90 L 20/21 $1,800,000
#95 André Burakovsky (LW/RW) 24 1995 Klagenfurt, AUT 187 90 L 19/20 $3,250,000
#11 Matt Calvert (LW/RW) 29 1989 Brandon, MB, CAN 180 84 L 20/21 $2,850,000
#37 J.T. Compher (W/C) 24 1995 Northbrook, IL, USA 183 88 R 22/23 $3,500,000
#72 Joonas Donskoi (RW/LW) 27 1992 Raahe, FIN 182 86 R 22/23 $3,900,000
#17 Tyson Jost (C/LW) 21 1998 St. Albert, AB, CAN 180 87 L 19/20 $885,833
#91 Nazem Kadri (C) 28 1990 London, ON, CAN 183 86 L 21/22 $4,500,000
#81 Vladislav Kamenjev (C/LW) 23 1996 Orsk, RUS 189 88 L 19/20 $750,000
#92 Gabriel Landeskog (LW)   “C” 26 1992 Stockholm, SWE 184 98 L 20/21 $5,571,429
#29 Nathan MacKinnon (C)   “A” 24 1995 Halifax, NS, CAN 183 93 R 22/23 $6,300,000
Valerij Nitjusjkin (RW/LW) 24 1995 Chelyabinsk, RUS 194 93 L 19/20 $850,000
#83 Matt Nieto (LW/RW) 26 1992 Long Beach, CA, USA 180 86 L 19/20 $1,975,000
#22
Colin Wilson (LW/C) 29 1989 Greenwich, CT, USA 185 100 L 19/20 $2,600,000

RESTRICTED FREE AGENT

96) Mikko Rantanen, fw

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: