Calgary Flames: Luftslott eller Stanley Cup-utmanare?
En spektakulär grundserie följdes av ett kort och mediokert slutspel. Inför säsongen 2019/20 är frågan vilken version av Calgary Flames som är den verkliga. Uffe Bodin ser saker som talar emot att laget kommer att vara lika bra som i fjol.
107 poäng i grundserien – Calgary Flames bästa facit sedan man vann Stanley Cup 1989 – och sedan en fem matcher kort slutspelsserie mot Colorado Avalanche innan säsongen hastigt och olustigt var över.
Säsongen 2018/19 blev en förvirrande upplevelse för Flames fans. Det lag som spelade ihop flest poäng i hela Western Conference åkte alltså ut med huvudet före ur Stanley Cup-slutspelet. Och detta efter att stjärnspelarna till stor del varit helt osynliga.
Oroväckande?
Det väcker åtminstone en del frågor som den här säsongen sannolikt kommer att besvara. Om Calgary Flames är närmare det topplag man såg ut som i grundserien, eller om det var en överprestation. Det finns tveklöst en del frågetecken att ta itu med här.
Mikael Backlund.Foto: Patrick Gorski/Icon Sportswire
POÄNGKUNGEN
99 poäng i grundserien och den ledande spelaren i en av NHL:s bästa formationer med Elias Lindholm och Sean Monahan. Men också mer eller mindre osynlig i slutspelet, där Gaudreau överglänstes rejält av motståndarstjärnor som Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen i Colorado. Gaudreau börjar komma till det stadiet i karriären när hans storhet inte kommer att mätas så mycket i vad han gör under grundserien som vad han gör i slutspelet. Kan han höja sig där?
MÅLVAKTSETTAN
Den 27-årige tjecken var länge ett av NHL:s stora utropstecken på målvaktssidan innan han under slutet av säsongen återvände till en mer normal nivå i sitt spel. Hans arbetsprov i NHL är fortfarande för litet för att vi ska kunna veta vad han egentligen är, men det skulle komma som en stor överraskning om han överträffade fjolåret. Om det sedan blir Rittich eller nyförvärvet Cam Talbot som tar förstaspaden här återstår att se, men det är inte direkt en målvaktsuppställning som inger några stora förhoppningar.
BACKESSET
Vid 35 års ålder fick den odraftade veteranen slutligen kvittot på sin storhet i form av en välförtjänt Norris Trophy. Giordano satte personbästa med 74 poäng och var en kugge som levererade i båda ändarna av isen. När det kommer till tvåvägsbackar finns det inte många som är mer pålitliga än Flames kapten. Det är svårt att se att han ska lyckas göra över 70 poäng igen, men trots att han snart fyller 36 år känns det som han har ett par goda år kvar i kroppen.
GENOMBROTTSMANNEN
Flames har gått varsamt framme med svensken, gett honom till att mogna och utvecklas till en back som är på väg att bli riktigt bra. Den i ung ålder offensivt endimensionelle Andersson växte enormt under säsongen i fjol och visade inte minst i slutspelet att han är redo att få mer ansvar. Det är bara en tidsfråga innan han är en av lagets topp fyra-backar och får mer utrymme för att visa upp sin offensiva begåvning i powerplay.
SVENSKARNA
Se genombrottsmannen
Här börjar Flames tålamod också ge utdelning. Kylington flyttade över Atlanten i tidig ålder och har fostrats till en NHL-back via närmare 200 AHL-matcher. Är inte given i laguppställningen på en daglig basis, men ser ut att vara på väg dit. Finske talangen Juuso Välimäkis olyckliga skada under sommaren ökar sannolikt Kylingtons chanser till mer speltid än i fjol.
Vilket lyft flytten från Carolina till Calgary blev! Lindholm fann kemi med Gaudreau och Monahan i toppkedjan, vilket resulterade i att han satte personbästa med 33 poängs marginal och blev bäste svensk i NHL med sina 78 poäng. Imponerande! Nu är det högst oklart om han kommer att få fortsatt förtroende i toppkedjan. Det ryktas om att coachen Bill Peters vill använda Lindholm som center. Det skulle sannolikt få hans produktion att dala en smula. Men gör han över 60 poäng får det ändå anses vara riktigt bra.
Pålitligheten själv. 30-åringen är lite i tysthet en av de viktigaste spelarna i laget på så vis att han kan erbjuda lite av allt. Stod för över 20 mål förra säsongen trots att han matchats hårt i en rätt defensiv roll med många zonstarter i den egna änden av isen. Håller på att bli en kulturbärare i Calgary. Hade antagligen burit ett “C” på tröjan om det inte vore för Giordano.
DRAFTVALET
Pelletier, en liten hal vänsterforward, valdes som 26:e spelare i första rundan efter att ha gjort 89 poäng på 65 matcher med Moncton Wildcats i QMJHL förra säsongen. Var desto mer anonym under U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå i våras där det bara blev två assist på sju matcher. Åsikterna om Pelletier går isär. Vissa scouter och talangutvärderare tyckte inte att han var en spelare för första rundan medan andra ser fin potential i franskkanadensaren. Lär behöva ett par år på sig för att komma till NHL.
COACHEN
En av Mike Babcocks gamla protegé från Detroittiden. Peters hade ingen större lycka under sin tid som head coach för Carolina Hurricanes, men var högst delaktig i att Calgary fick ett lyft i fjol. Har, i likhet med Babcock, en ledarstil som inte alltid gör honom populär bland spelarna, men står för en positiv hockey som oftast är publikfriande och rolig att titta på. Allmänt respekterad, men skulle verkligen behöva en slutspelsframgång.
PROGNOSEN
Det var ofta en fröjd att beskåda Calgary Flames frejdiga spel förra säsongen. Bara Tampa Bay Lightning sköt fler än Flames 289 mål under grundserien. Och det var just offensiven som lade grund för framgångarna under säsongens 82 första matcher. Laget hade inte mindre än fem spelare som gjorde 70 poäng eller fler.
Kanske maskerade det lite av de brister som fanns där. Inte minst då avsaknaden av ett målvaktsspel av högre klass. Även om David Rittich stundtals var riktigt bra avslutade Flames grundserien med en räddningsprocent på 91,75 i spel fem mot fem, en bit under genomsnittet i ligan.
I slutspelet var målvaktsspelet emellertid lagets minsta problem. Mike Smith tog över ansvaret och stod på huvudet i ett par av matcherna mot Colorado Avalanche. Där blev laget exponerat av en mycket mer explosiv och kvick motståndare. Flames blåstes av banan av ett hungrigare och betydligt mer påslaget lag.
Fem slutspelsmatcher är inte ett tillräckligt stort arbetsprov för att döma ut ett lag som gjorde en stark grundserie över 82 matcher. Men det finns orosmoln.
* För det första kändes det som väldigt många spelare satte personbästa på alla plan under fjolåret. Kan spelare som Elias Lindholm och Mark Giordano verkligen upprepa det?
* För det andra känns målvaktsparet Rittich och Talbot spontant inte som en duo som kommer att kunna leda Flames långt. Kan de ens ge Flames genomsnittligt målvaktsspel?
* För det tredje är nyckelspelaren Matthew Tkachuk fortfarande utan kontrakt. Det skulle vara en enorm förlust om de tvingas inleda säsongen utan honom på isen.
* För det fjärde: vad i hela friden ska Flames med Milan Lucic till? James Neal, som han trejdades emot, var visserligen ett praktfiasko i fjol, men hans chanser att studsa tillbaka efter en blek säsong känns betydligt bättre än Lucics möjligheter att studsa tillbaka efter flera bleka år.
Calgary Flames är tack vare sina offensiva spjutspetsar och stjärnbackar ett säkert slutspelslag för mig. Men jag har samtidigt svårt att se att de ska vara lika bra som i fjol. Eller att de ska kunna vara en utmanare till Stanley Cup.
Rasmus Andersson.Foto: Candice Ward-USA TODAY Sports
IN OCH UT
Nyförvärv: Cam Talbot, mv, Philadelphia, Brandon Davidson, b, Chicago, Andrew MacDonald, b, Philadelphia (try-out), Byron Froese, fw, Philadelphia, Milan Lucic, fw, Edmonton, Devante Smith-Pelly, fw, Washington (try-out), Tobias Rieder, fw, Edmonton (try-out), Zac Rinaldo, fw, Nashville (try-out).
Förluster: Mike Smith, mv, Edmonton, Oscar Fantenberg, b, Vancouver, Dalton Prout, b, San José, Michael Stone, b, klubblös, Garnet Hathaway, fw, Washington, Curtis Lazar, fw, Buffalo, James Neal, fw, Edmonton.
CALGARY FLAMES TRUPP 2019/20
RESTRICTED FREE AGENTS
19) Matthew Tkachuk, fw
88) Andrew Mangiapane, fw
Den här artikeln handlar om: