Amerikansk juniorhockey – vägen till college och NHL

Med Carl Hagelins och Gustav Nyqvists NHL-succé sneglar allt fler svenska juniorspelare åt collegehockeyn. För en juniorlandslagsman är steget lättare och snabbare men för de allra flesta går vägen via den amerikanska juniorhockeyn.
– För svenska spelare har de amerikanska juniorligorna stor betydelse. College-lagen får ett kvitto på om du mentalt och hockeymässigt klarar av amerikansk- och i slutändan collegehockey, säger Daniel Ljung på Scandinavian Hockey Consulting.

Idag är det många svenska juniorer som sneglar över atlanten. Vissa väljer de kanadensiska juniorligorn, andra väljer att ta vägen via USA. I och med collegesuccén för dels Carl Hagelin och Gustav Nyqvist är det allt fler som inser att college kan vara vägen just för dem.

För de allra bästa spelarna är steget relativt enkelt att ta då collegelagen ofta vet vad de får. Men för de allra flesta som har siktet inställt på college går vägen via de amerikanska juniorligorna USHL, NAHL och en rad andra juniorligor.
Där får spelarna chansen att visa upp sig och förhoppningsvis bli rekryterad till ett college – för det handlar om att visa upp sig.
– En viktig sak vad det gäller juniorligorna är att om du har som mål att spela i NCAA D1(bästa collegenivån) är det viktigaste att du är en bra spelare och syns. USHL är bättre än NAHL men om du är en bra spelare i NAHL har du stor chans att nå NCAA D1. Christian Folin fick till exempel sparken från Fargo i USHL men gick via Austin Bruins i NAHL till NCAA D1 och UMass Lowell och har debuterat i NHL, säger Daniel Ljung.

SPELAR I NAHLS BÄSTA LAG
För tillfället finns det dryga fyrtiotalet svenska spelare borta i de högsta juniorligorna i USA. En av dem är den före detta Linköpings-spelaren Nils Rygaard som lämnade Linköping och Sverige för NAHL och Janesville Jets i Wisconsin, drygt två timmar från Chicago. För honom har flytten betytt mycket.
– Hockeymässigt har jag fått utveckla en nordamerikansk hockeystil, det vill säga ett snabbare spel, att gå rakt på mål och den mer fysiska delen, säger Nils Rygaard.
– Rent personligt har det öppnat mina sinnen för helt ny kultur och ett sätt att vara. Exempelvis att man inte ska ha för mycket förväntningar på saker och ting innan man ha fått allt presenterat.

Laget är för tillfället bäst i hela NAHL med 38 vinster och bara nio förluster på 48 matcher och Nils har så här långt gjort 21 poäng på 46 matcher. Men förutom omställningen kring hockey och spelsätt var den största omställningen i livet utanför isen.
– Min största omställning har framförallt varit den mentala delen. Att som ensam grabb åka över Atlanten till ett helt främmande land är en utmaning. Det en del stora samhällsskillnader jämfört med hemma som t ex skola, sjukvård men även det små sakerna som hur man tilltalar varandra på ett respektfullt sätt, berättar Rygaard.

HÅRDARE KLIMAT ÄN I SVERIGE
Att åka över till USA och den amerikanska juniorligan är dock inte för alla menar Daniel Ljung. Som spelare måste man vara mental stark som person och vara öppen till dels kulturen och ett nytt sätt att leva och spela hockey på.
– Spelare som säger att ”så här gör vi inte hemma i Sverige” kan stanna hemma i Sverige. Det finns en anledning till att man åker över och då måste man kunna anpassa sig. Klimatet mellan tränare och spelare är hårdare än hemma i Sverige och det gäller att prestera både på träning och match, säger Daniel Ljung

Nils Rygaard är väldigt glad att han tog steget över. Han har utvecklats både som människa och som spelare och trivs väldigt bra ”där borta”.
Har du några tips till spelare som funderar på att göra samma resa som du?
– Var öppensinnad och ödmjuk till alla förändringar i livet. Det kommer att bli tufft i början men det är de värt. För att du kommer lära dig så mycket om dig själv och så kommer du få så mycket livserfarenhet och på köpet får du livslånga kompisar.

Fakta:
Amerikansk Juniorhockey är uppdelad i olika nivåer
Tier 1 – USHL
Tier 2 – NAHL
Tier 3 – USPHL, EHL, WSHL m.fl

Förutom kvalité skiljer sig USHL och NAHL sig åt på så sätt att de är gratis. I tier 3 finns det en spelar- och boendekostnad.
Kostnaderna skiljer sig åt från ligor och lag men ligger runt 60.000-75.000kr per säsong i spelarkostnader och runt 2500-3000/månad i boendekostnader.

Av de 13 svenska spelare som spelar i NCAA D1 har 11 av dem spelat i USHL eller NAHL.

I USHL och NAHL finns en begränsning på 4 importspelare per lag. I USHL är dessutom bara tillåtet att ha fyra sistaårsjuniorer. Är du således 95:a och vill spela i USHL säsongen 2015/16 så duger det inte att bara vara en ”bra” spelare då du tar upp 2 st. platser (import + sistaårsjunior).

I USHL och NAHL har lagen mellan 1000-5000 åskådare per match.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: