Svensk irritation över nya reglerna: ”Det gynnar såklart USA och Kanada”
Det är alltid tufft att möta nordamerikanskt motstånd i Nordamerika. Inför årets JVM kom det dessutom regeländringar kring tekningar. Ändringar som enligt förbundskapten Tomas Montén ger Kanada och USA en fördel. Och det är just USA som väntar för Sverige i dagens semifinal.
– Framför allt är det skillnad när vi har andra regler hemma, säger Montén till hockeysverige.se.
BUFFALO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Klockan 22 släpps pucken mellan Sverige och USA i den första av två semifinaler. En match där varje detalj kan bli avgörande för utgången i matchen. En fråga som diskuteras är de nya reglerna kring tekningar. Regeländringar som är nya inför årets JVM-turnering.
– Det är annorlunda. Det är framför allt annorlunda att du inte får röra klubban på motståndaren och du får inte luta dig in över punkten på teknings-cirkeln. Det blir en en stor skillnad, berättar förbundskapten Tomas Montén.
Eftersom beskedet om regeländringarna kom väldigt tätt inpå årets JVM-turnering har det inneburit ännu större problem för Juniorkronorna. Svenska spelare är inte alls vana vid de nya reglerna.
– Beskedet kom dagen innan turneringen. Det är alltid så. Det är IIHF som har en regelgenomgång dagen innan med alla tränare. Så är det i alla VM som jag har varit med.
”EUROPEISKA LAG HAR INTE DEN HÄR BEDÖMNINGEN”
Under gruppspelet har Sverige inte stött på nordamerikanskt motstånd. Men i semifinalen väntar som bekant USA. En nation som inte påverkas av de nya reglerna i samma utsträckning som Juniorkronorna.
– Framför allt är det skillnad när vi har andra regler hemma. Det är det som är skillnaden. NHL och AHL har egentligen exakt samma regler förutom att där får du faktiskt luta dig in över punkten också, så den regeln är ny.
– Men generellt så blir det nytt med fötterna och uppställningen. Det gynnar såklart USA och Kanada mer än europeiska lagen. För europeiska lagen har inte den här bedömningen.
Tittar man på tekningsstatistiken bland spelare som spelat fem matcher så har USA dock bara en på topp tio i form av Joshua Norris. Sverige har också en spelare på topp tio och det är Marcus Davidsson med knappa 58 procent vunna tekningar. Kanada har å sin sida fyra spelare på topp tio.
Den här artikeln handlar om: