Hockeykartan håller på att ritas om

Kanada är inne i en stor kris på juniorsidan. Samtidigt tappar Finland mark och Sveriges största talanger börjar blicka mot NCAA.
Det är en ny tid på gång i juniorhockeyvärlden.

Foto: Bildbyrån.

Redan i början av den här säsongen började Gavin McKenna få frågan: “Vad kommer du välja – Kanadas eller USA:s utbildningsprogram?”.

Och frågan har inte direkt blivit mindre het under säsongens gång. Supertalangens val kommer att ge eko genom hockeyvärlden och skulle han välja NCAA… ja, då kommer det att bli ramaskri i Kanada.

NCAA:s beslut att öppna för att spelarna ska kunna tjäna pengar och välkomna spelare som tidigare har spelat i de kanadensiska juniorligorna gör att spelplanen är en annan. I dag återfinner vi 533 kanadensiska spelare i ligan. Ett antal som ökar för varje år och den här säsongen finns det drygt 100 (!) fler kanadensiska spelare än vad det gjorde för fem år sedan.

Då ska vi också komma ihåg att det är inte bara breddspelarna som åker över. Det är Macklin Celebrini, det är Adam Fantilli och det är kanske även Gavin McKenna. Topp-, toppspelare i världen som väljer bort Kanadas egna program för USA:s.

Det här har föranlett en kris i landet och i deras hockeyutbildning. I allt för många år har Kanada varit för självsäkra, för kaxiga och inte sett om sitt egna hus. Något som har gjort att de nu har blivit omsprungna. NCAA bara kör och har redan passerat samtliga länder och juniorligor i konkurrenskraft.

Kvartsfinalsviten hade lika gärna kunnat vara på tre år

Två raka kvartsfinalförluster är historiskt dåligt för Kanada och det här är ingen slump. Det har under flera år sett så där ut, om vi ska vara ärliga.

Den här sviten hade lika gärna kunnat vara på tre år. För redan i Halifax höll man på att åka ur mot Slovakien i kvartsfinalen men räddades då av en övermänsklig Connor Bedard och av en jätteräddning av målvakten Thomas Milic.

Macklin Celebrini valde NCAA och blev tingad etta i draften.

Jag har följt deras 05- och 06-kull på nära håll i olika mästerskap de senaste åren och min bestämda uppfattning är att Kanada inte alls är lika skrämmande som de en gång var. Sverige vann exempelvis mot Kanada med 8-0 respektive 7-2 under de båda gångerna som lagen möttes i U18-VM för 05:orna. Då hade man också med många av sina toppspelare.

Hockeykartan håller på att ritas om

Det kommer nu en mycket spännande tid framöver. Kommer Gavin McKenna att följa i Macklin Celebrinis spår och välja NCAA inför sin draftsäsong? Det hade varit en ny käftsmäll för Hockey Canada.

Organisationen har skakats av skandaler de senaste åren och går just nu igenom ett stålbad.

En sak står åtminstone klar för mig. Kanada är inte längre herren på täppan. USA har tagit pinnen och springer just nu. De är storfavoriter att vinna i år även om de kanske inte har imponerat i exakt alla matcher.

Sverige och Finland ställs inför svåra frågor

De möts nu i semifinalen av junior-VM och något av lagen kommer att gå vidare till en final och vinna en medalj. Det är dock inte utan frågetecken för något av länderna om vi kollar framöver. Finland har sett svaga ut de senaste åren och har inhemska problem. Liiga är inte tillräckligt konkurrenskraftig och många av talangerna väljer att lämna landet istället för att stanna kvar i programmet.

Dessutom tycker jag inte att varken 06, 07 eller 08 ser ut att vara kullar som kommer bryta den nedåtgående trenden.

Foto: Bildbyrån. Var står Finland just nu?

I Sverige har flera börjat uppmärksamma NCAA-situationen, där även våra största talanger har börjat lämna. I “vårt” fall handlar det nog inte så mycket om kvaliteten på SHL – utan sättet man spelar på. En väldigt defensivt inriktad hockey med få misstag.

Något som inte direkt gynnar våra unga, offensiva förmågor. Jag tror att på sikt kommer det inte ligga hos förbundet att ha kvar spelarna. Det kommer ligga hos klubbarna. Vill man att en topptalang ska stanna, ja, då kanske man måste våga spela honom i powerplay. Eller i situationer där han kan få göra misstag men också spela på sina styrkor.

När J20 Nationell samtidigt blir yngre och kvaliteten därmed sämre är det inte konstigt att spelare som Ivar Stenberg börjar blicka mot NCAA. Speciellt inte när de ser hur andra topptalanger som Tom Willander har utvecklats i deras program.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: