Finland vidare till JVM-semifinal – efter klockkaoset

Tiden var ute och slutsignalen hade ljudit. Då sköt Adam Sykora 1-0 mot Finland – och fick målet godkänt. Trots det kunde Finland vände och vinna kvartsfinalen mot Slovakien.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Kontroversiella slutsekunder, slutsignaler och mål har nästan blivit synonymt med Frölundaborg genom åren. Under tisdagen hände det igen. Slovakien fick en tekning i offensiv zon med 1,7 sekunder kvar av den första perioden av JVM-kvartsfinalen mot Finland. De vann tekningen, fick i väg ett skott – och på returen vräkte sig Adam Sýkora fram och sköt 1-0.

På TV-bilderna syntes det dock att tiden var slut innan pucken hade gått i mål. Slutsignalen ljöd dessutom i samband med att Sykora sköt, innan pucken hade hunnit över mållinjen. I stället dök pausklockan, som börjar räkna ned från 18 minuter, upp. De flesta var därför inställda på att målet inte skulle godkännas. Men efter videogranskning slog domarna fast att det återstod 0,2 sekunder av perioden.

Något som inte styrktes av bilderna som kablades ut i tv.

Dramatiska slutminuter

Målet stod sig, men Finland lät sig inte slås ned av det kontroversiella målet. I stället kunde man kvittera matchen tidigt i den andra perioden genom Tommi Männistö, innan Lenni Hämeenaho elegant lyfte in en backhand till 2–1 i inledningen av den tredje akten.

Slovakien var emellertid inte ett slaget lag, utan kunde kvittera matchen genom Sverige-bekantingen Dalibor Dvorsky. Dramatiken var inte heller slut där. Aleksanteri Kaskimäki såg ut att ha skjutit segern till Finland med en och en halv minut kvar, men med uttagen målvakt lyckades slovakerna kvittera matchen genom Filip Mesar med 44 sekunder kvar av ordinarie matchtid.

Snabbt avgörande

Matchen gick vidare till förlängning, där Finlands lagkapten Jere Lassila bara behövde 24 sekunder på sig i övertidsspelet för att avgöra matchen. Detta efter att han tagit pucken i egen zon, skrinnat sig till ett friläge innan han fri med Adam Gajan lyfte in segermålet.

Segern innebär att Finland avancerar till semifinal i årets JVM-turnering.