Finland tog en storseger mot Lettland

Tre matcher – noll mål framåt och 20 mål bakåt. Lettlands JVM-mardröm bara fortsätter.

0-6 mot Sverige, 0-10 mot Kanada och 0-4 i fredagens match mot Finland. Lettland har haft en fullständigt miserabel start på JVM. 180 minuter in på turneringen har Artis Abols manskap ännu inte gjort något mål.

Precis som i matcherna mot Sverige och Kanada var det framför allt boxplayspelet som svek i Lettlands defensiv. De hade inför matchen en boxplayprocent på sanslöst låga 41 – och den blev inte mycket bättre mot Finland. Lettländarna släppte in tre av de fyra målen i spel med en man mindre.

Jere Lassilas 1-0, Kasper Halttunens 3-0 och Oiva Keskinens 4-0 kom i powerplay. Det enda målet som kom med lika många spelare på banan var Jesse Pulkkinens 2-0-mål i den första perioden.

Om Lettland hade vunnit idag hade de skickat Finland till kval. Skulle Lettland vinna efter ordinarie tid mot Tyskland, samtidigt som Sverige slår Finland efter ordinarie tid, blir det en målskillnadsaffär inbördes mellan de tre lagen. Det mesta talar alltså för att Lettland får kvala mot Norge eller Schweiz om en plats i nästa års JVM.

TV: David Edstrom om succékedjans vassa kvälll