JVM under luppen: Då var han en av stjärnorna – nu är spelarkarriären över för tidigare JVM-stjärnan
Det har gått nästan tio år sedan Tony Lagerström och juniorkronorna charmade det svenska folket och tog Sveriges första JVM-medalj sedan 1996. Nu är karriären över för Lagerström, 29 år gammal. När Tony Lagerström ser tillbaka på sin karriär är juniortiden en av höjdpunkterna där han var med redan den första samlingen, landslagssamlingen efter TV-pucken. Han var också en av nio stycken som spelade i U16-landslaget och sedan gick hela vägen fram till den sista stora turneringen som avslutar juniorkarriären. Under sina år har Lagerström sett många spelare falla ifrån, spelare som dominerat totalt men sedan slocknat. Lagerström sågs själv som en stor talang och draftades i den tredje rundan av Chicago Blackhawks 2006. Det efter att ha varit dominant på U18-VM samma år och vunnit den svenska poängligan. Men turneringen i sig var ett fiasko, det är åtminstone vad Lagerström själv väljer att kalla det. Fiaskot på U18-VM som spelades i Ängelholm hade gjort att förväntningarna inför U20-VM i Tjeckiska Pardubice och Liberec var små, från utomstående. Inom laget visste man däremot vad man var kapabla till. Med starka säsonger menar Lagerström spelare som gjort en del poäng i allsvenskan och i juniorligor. Någon enstaka spelare hade ett gäng SHL-matcher på meritlistan. Alltså långt ifrån den erfarenhet många av dagens JVM-spelare har. Att flera av dagens JVM-spelare har samlat på sig en stor mängd erfarenhet så tidigt i karriären är en av anledningarna till framgångarna Sverige haft, framförallt i början av 10-talet. Trots bristen på erfarenhet gick det ändå bra för Sverige i Tjeckien. Man tog som sagt första medaljen på över tio år och sådde fröet till det stora intresse turneringen har i dag. När JVM var över var det åter tillbaka till att plocka puckar och nöta bänk i Södertälje för Lagerström. Som vi tidigare berättade så var Lagerström draftad av Chicago Blackhawks och efter succén i JVM ville Chicago gärna se honom i Nordamerika. Men en tvist satte stopp för de planerna. Något som i slutändan grusade Lagerström möjligheter att få en riktig NHL-chans. Samma år som Lagerström blivit draftad hade nämligen Jonathan Toews gått som nummer tre i draften. Året efter valdes Patrick Kane som spelare nummer ett. Chicago som då hade haft några dåliga säsonger hade samlat på sig många höga draftval. 30 poäng noterades Lagerström för i Mora första säsongen efter JVM. Erbjudanden från SHL fanns det gott om, men att ta en plats i en tredje eller fjärdekedja lockade aldrig honom. Är det lätt att hamna i ett fack, att bli klassad som en allsvensk spelare? Lagerström hann med några säsonger i hockeyallsvenskan innan han valde att trappa ned i hockeyettan. Karriären är över menar han, men visst står Lagerström noterad för matcher även säsongen 2017/2018. För division 4-klubben Gnesta. LÄS ÄVEN DEL 1 I SERIEN: Så många svenska JVM-spelare nådde NHL-drömmen
– Det händer så otroligt mycket i åldrarna 15-20, sedan får man olika chanser och möjligheter som gör att man utvecklas olika. Det är miljoner olika småsaker som spelar in. Jag har sett exempel på spelare som varit världens bästa juniorer när de var 15 men slutat med ishockey när de var 21.
– Vi hade jättehöga förväntningar på oss själva men det slutade med ett fiasko kan man säga. Vi hade medaljmatcher i sikte men var inte nära och slutade sjua.Fiaskot bäddade för succén
– Återigen hade vi höga målsättningar. Vi hade några killar i laget som kom från bra säsonger, jag själv bland annat.
– Det var väl Johan Alcén som hade ett femtontal SHL-matcher och var lite av en stjärna då. Numera är nästan alla som spelar i laget en stjärna i sitt SHL-lag, flera har redan vunnit SM-guld dessutom.
– Vi kan ge spelarna otroliga förutsättningar med att spela på en hög nivå tidigt. Man har börjat se juniorer som en tillgång mycket tidigare i deras karriärer. Det är därför Sverige är kandidater till att vinna varje år.
– I efterhand känns det helt klart som det var vändningen för intresset. Vår årskull hade inte alls presterat innan, men vi fick in några som gjorde det bra och hade en bra målvakt i Jhonas Enroth.
Lagerström och Enroth med silvermedaljer från JVM 2008. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
– Tänket har ändrats en hel del från då. Dels ställer ungdomarna andra krav, får de inte rätt möjligheter till att utvecklas byter de förening, med all rätt tycker jag. Men när jag kom tillbaka efter att ha gjort en del poäng och vunnit silver var det långt ifrån självklart att jag skulle ha en plats i Södertälje.
– Det ringde mycket scouter inför och efter man blivit draftad. Det var klart att jag skulle komma över och köra camparna och sen testa på AHL. Men sen dök den här tvisten upp och man ville inte skriva på avtalet med NHL och det skulle omförhandlas.Superstjärnorna stod i vägen
– Det minskade mina chanser rejält och året efter var det inte lika aktuellt från deras sida längre. Men speltid spelade väldigt stor roll för mig under då och under hela karriären egentligen.
– Som jag sa, speltiden spelade stor roll. Jag har haft många erbjudanden från SHL men jag var inte beredd att ta den rollen.
– Det tror jag verkligen. När jag var 21-22 ville jag bara spela så mycket som möjligt, kanske hade det varit bättre för karriären att krigat i en tredje eller fjärdekedja och gå vidare därifrån. Men det finns olika sätt att lyckas, Auston Matthews valde att spela i Schweiz och det gick ju ganska bra för honom till slut.
– Haha, man har svårt att släppa det. Men visst är karriären över även om man vill spela för att det är kul ibland, säger Lagerström.
Den här artikeln handlar om: