När Hammarby skrev historia – i Kanada

Stig Kenne, ”Stickan” kallad i hockeysvängen, har fotograferat lag- och matchbilder sedan 1970-talet. Nu har han lagt kameran på hyllan och har i stället valt att ge ut två böcker där han samlat ihop många av sina bilder.

Hockeysverige.se har under de senaste veckorna kört en serie där vi presenterar några av Kennes bilder där vi får ta del av hans och även spelarna på bildens berättelser kring dessa. 

I dag berättar ”Stickan” Kenne och Tony Landeskog om en historisk resa till Kanada 1972. 

”Det var en riktigt kul resa samtidigt som det var första ungdomslaget från Sverige som kom över till Nordamerika för att spela. Vi var i Toronto, Sarnia och Aurora. Det var bussresor runt i Kanada. Pelle Lindbergh, som var ett år yngre, var givetvis duktig redan då, men jag måste säga att hela det laget var bra. Allt började med att jag plåtade åt Curre Lindström 1968. Sen höll vi kontakten och det blev att jag följde med på den resan. Det var också här jag lärde Kjell Landén i Leksand som jag blev god vän med. Det var i alla fall en historisk resa.”

Tony Landeskog, pappa till NHL-stjärnan Gabriel Landeskog spelade i det lag som åkte över till Kanada.
- Jag minns att jag kände mig väldigt priviligierad att få åka på den här resan till Kanada och att allt var väldigt spännande, berättar förra Hammarby-backen och fortsätter:
- Nu hade vi två år innan varit i Ryssland med det här laget och hade vetat om planerna att åka till Kanada redan något år innan, men så fantastiskt stort som det var då vi kom dit gick inte att föreställa sig. Det var fullsatta läktare och Tv-bevakning.

"VI BLEV INBJUDNA TILL BORGMÄSTARNA"

Hur bemöttes ni av det kanadensiska folket?
- Det var oerhört gästvänligt. Vi bodde så att två av våra spelare bodde tillsammans hos motståndarnas spelares familjer. Det var roligt och vi fick en bra inblick i hur familjerna där levde samtidigt som vi lärde oss språket bättre.
- Folket runtomkring var hockeytokiga. Vi var bara 14 år och eftermatcherna stod det fullt med folk utanför så det blev autografskrivning. Jag hade ju knappt skrivit mitt namn innan, skrattar Tony Landeskog.
- Det var banketter efter varje match och vi blev inbjudna till borgmästarna på olika ställena. Det var riktigt häftigt.

Hockeymässigt, hur var det att spela mot kanadensiska lagen?
- Jag tror vi förlorade nästintill alla matcher. Dom var kraftfulla och det var ett tuffare spel. Vi var lite snällare, men framförallt var kanadensarna jätteduktiga.


En viktig person för Tony Landeskog och hans karriär är Curre Lindström.
- Curre var min första pojklagstränare i Hammarby och har betytt jättemycket. Han drog ihop killarna och föräldrarna på ett annat sätt än vad andra lag i stockholmstrakten gjorde kring matcher och träningar.

Resan till Kanada 1972 var också första gången Tony Landeskog träffade ”Stickan” Kenne.
- Han var med runtomkring och fotograferade allt möjligt. Vi fick på det sättet många bildminnen från resan.
- Jag har stött på ”Stickan” i alla tider efter det. Både när jag själv spelade i A-lagssammanhang, men även nu då Gabriel spelar. Det var en rolig vänskap som tog fart där och som hållit i sig.
- En kul grej är att Aurora, där vi spelade, är som en förort till Toronto. Jag var tillbaka flera gånger dit, bland annat med 58-laget, gymnasiet men var även ditbjuden på sommarhockeyskola. Det har visat sig att Gabriels frus föräldrar bor bara några kilometer därifrån.
- När jag var över och hälsade på dom åkte vi ett varv i Aurora och fick besöka en del ställen som jag kände igen. Där jag var som 14, 15, 16 åring tillbringar alltså Gabriel tiden nu.  

    
Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln”: http://www.stimar.se/

Lagbilden:

Rad 3 fr v: Tommy Eriksson, Björn Hellsing, Tomas Sandqvist, Tony Landeskog, Anders Mannersten, Jens Simonsen, Leif Carlsson, Kjell Lindgren.
Rad 2 fr v: Curre Lindström, Anders Blom, Erik Karlsson, Jan Järlefelt, Harry Jansson, Thomas Larsson, Anders Carlsson, Roland Lindgren
Sittande fr v: Ulf Aronsson, Mikael Nilsson, Gunnar Lind, Rolf Riddervall, Björn Björklund, Anders Lånström, Pelle Lindbergh

Stickan Kenne



Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: