Nämnden förklarar – därför fick Leksand elitlicens
Leksand och deras ekonomi har varit en stor debatt den senaste tiden. Under dagen kom beskedet att dalalaget fick en elitlicens.
I en intervju med Hockeysverige.se berättar Magnus Karlström, ordförande i licensnämnden, om hur processen gått till.
– Det är precis att de klarar det. Jag kommer inte ihåg exakt men de ligger på runt åtta procent, säger Karlström.

Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån.
Under fredagen kom beskedet att inget lag i SHL, Hockeyallsvenskan eller SDHL nekas elitlicens. En klubb som har varit i riskzonen är Leksand. Dalalagets ekonomi har varit en het debatt den senaste tiden och många supportrar har varit oroliga.
Nu står det alltså klart att de har fått sin licens. Magnus Karlström som är ordförande i licensnämnden förklarar nu också hur processen har gått till.
– De har fått licens men de har en ansträngd ekonomi, minst sagt. Det har de. De kommer att ha det tufft i ett antal år. Det är en tuff ekonomisk ställning.
Vad är det som gör att de får licens?
– Det finns två krav för att få licens. Det ena är att man ska ha ett eget kapital som uppgår till fem procent av de totala intäkterna. Det andra är att man inte får vara på obestånd. Det finns ett antal andra krav på likviditet men det kan man inte bli degraderad på. Är man inte på obestånd och har fem procent i egna intäkter får man oftast licensen.
Leksand flyttade runt pengar mellan företag
Inför den här säsongen sänktes kravet på eget kapital från tio till fem procent av omsättningen. Något Leksand klarar.
Det var däremot inte långtifrån att de missade den nya gränsen.
– Det är precis att de klarar det. Jag kommer inte ihåg men de ligger på åtta procent. Det är inte så högt men det är inte mycket eget kapital som står emot de eventuella svängningarna som kan bli för en ishockeyförening. Kapitalkravet skulle ha varit tio men det bestämdes att det skulle sänkas i höstas och vintras. Vi är domstol och inte de som stiftar lagarna. Det gör förbundet tillsammans med SHL och Hockeyallsvenskan. Så här ser lagen ut och sen ska vi döma efter den. Det är det vi får göra.

Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson.
I en intervju med Expressen berättade Leksands vd Peter Wiklund att de har flyttat pengar från fastighetsbolaget till Leksands IF Hockey AB. Något Magnus Karlström och licensnämnden så klart har uppmärksammat.
– De har flyttat mycket pengar där i mellan. När vi tittar på det egna kapitalet slår man ihop Leksands IF, fastighetsbolaget och ishockey AB tillsammans. Då spelar det ingen roll hur mycket man flyttar mellan enheterna. Det tar ut varandra på koncernnivå. Det har ingen betydelse att man flyttar mellan bolagen. Vi känner till det.
Leksand har en knaper ekonomi: ”Ingen garanti att de klarar det här”
Under lågsäsongen har Leksand och deras ansträngda ekonomi som sagt varit en följetong. Licensnämnden har också haft en extra koll på klubben. Jämfört med andra klubbar har man begärt in extra underlag för att se att de kommer kunna reda ut det här i framtiden.
Hur har dialogen mellan er varit?
– Vi har haft en dialog med Leksand, absolut. Det har varit skriftväxlingar där vi har begärt in mer underlag. Oavsett om man klarar kapitalkravet har vi möjlighet att ställa ytterligare frågor och beställa in fler handlingar. Det har vi gjort i Leksands fall för att de ska visa att de klarar det här. Sen är licensen ingen garanti att de klarar det här. De kommer ha det tufft.
Under fredagen kom också beskedet att Alvesta och KB65 degraderas från Hockeyettan. Där Alvesta åker dit just på kapitalkravet.
Är det någon skillnad mellan elitklubbarna och Hockeyettan när det kommer till licenskraven?
– Det är mer omfattande årsredovisningar som behöver upprättas när det gäller SHL. Det är rena affärsverksamheter. En Hockeyettan-klubb bygger på mycket ideellt och har lättare regelverk. Om en förening kommer upp i Hockeyettan kan man inte ha riktigt samma krav på årsredovisningen. Då får man ställa lite mer frågor till en sån förening. Så funkar det.
Den här artikeln handlar om: