Skånsk talangfabrik med OS-medaljer och Stanley Cup-titel

Det är en skånsk kvartersklubb som fostrat såväl Stanley Cup-mästare som OS-medaljörer. I Limhamn brinner kärleken till hockey fortfarande stark. Med hjälp av Pernilla Winberg och Maritha Andersson berättar Johan Hagesund historien om den framstående talangproducenten.

Runt om i Sverige finns det småorter som sett till befolkningsmängden producerat oproportionerligt många duktiga ishockeyspelare. Några klassiska exempel är väl omskrivna, men i den här miniserien på hockeysverige.se är tanken att vi ska titta närmare på några av de som stått utanför rampljuset. Turen har kommit till Limhamn.

I dag räknas Limhamn som en Malmöstadsdel, men historiskt sett har orten varit autonom och det var först 1915 som Limhamn inkorporerades i Malmö stad. Som egen ort har Limhamn anor från tidigt 1500-tal, och ortsnamnets förled kommer från ordet lims äldre betydelse: kalk. Under Limhamn är marken nämligen berikad med ”det vita guldet” och än i dag är det stora kalkbrottet en sevärdhet, även om det inte länge är den stora livsnerven på orten. Att kalkbrytningen haft avgörande betydelse här framgår inte minst av att hockeylaget under en period hette Limhamn Limeburners. Vad betyder Limeburners? Det är det nog många som frågat sig när de stött på namnet i tabeller och resultatbörser. Jo, det är det engelska ordet för kalkbrännare, en yrkeskategori som skötte de stora kalkugnarna som användes för att omvandla kalk till murbruk. Sedan ett antal år heter föreningen emellertid bara Limhamn Hockey.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: