Mattias Norström om Rasmus Dahlins drömkontrakt: “Det är vad han får betalt för”
Förra veckan tecknade Rasmus Dahlin ett drömkontrakt värt 970 miljoner kronor. Dahlin kommer att bli världens näst bäst betalde back – vilket han gjort sig förtjänt av, enligt tidigare NHL-backen Mattias Norström.
– Han har gjort någonting för att bli nummer ett i draften. Det är vad han får betalt för, säger “Notan” till Hockeysverige.se.
STOCKHOLM (Hockeysverige.se)
Rasmus Dahlin skrev i förra veckan ett kontrakt med Buffalo värt ungefär 970 miljoner kronor över de kommande åtta säsongerna.
– Han har tagit enorma steg. Jag kunde inte vara mer stolt över honom. Jag vet också hur mycket arbete han har lagt ner för detta. Jag tror fortfarande att han kommer bli ännu bättre, sade Buffalo Sabres general manager Kevyn Adams efter att kontraktet var på skrivet och klart.
Endast sex spelare i NHL har en högre lönetaksträff för säsongen 24/25. Dessa är Auston Matthews, Nathan MacKinnon, Connor McDavid, Artemi Panarin, Erik Karlsson och David Pastrnak. Karlsson är alltså både den enda svensken och den enda backen med en högre lönetaksträff än Dahlin, från och med nästa säsong.
En som hyllar Rasmus Dahlin och ser honom som en blivande storback i NHL är tidigare NHL-backen, Mattias Norström, som idag jobbar som expert på Viaplay.
– Buffalo har haft rookieåren på sig att utvärdera honom. Tittar jag på spelaren Rasmus tycker jag att han tagit stora kliv åt rätt håll hela tiden efter en ganska tuff första säsong. Där visade han en omogenhet i sitt spel, tog på sig allt ansvar, och skulle göra mest poäng. Många gånger chansade Rasmus för att skapa offensivt, säger Mattias Norström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Därifrån till säsong två, redan då vara han mogen i sitt spel, fram till förra säsongen då han var riktigt, riktigt bra och etablerade sig som en toppback i ligan.
"Det här har Rasmus vetat sedan 15-årsåldern"
Just att Buffalo fått tid att se åt vilket håll det skulle för Dahlin tror Norström har varit en viktig del i processen fram till nya kontraktet.
– Buffalo har, som sagt var, först och främst kunnat utvärdera spelaren, vilket alla har kunnat se. Sedan har dom även kunnat utvärdera vad man får i omklädningsrummet, hur han är med lagkamraterna och om han är en framtida kapten för Buffalo.
– Det är där jag tror Buffalo känner sig trygga i sitt beslut att det blev ett åttaårigt kontrakt. Långa kontrakten är alltid i en balans mellan vad en spelare kräver och en organisation är beredd att ge. Det där var nog åt båda håll.
– Dessutom uttalade sig Rasmus själv tydligt ”Jag trivs så pass bra i Buffalo, här vill jag vara”. Därför tror jag han var nöjd med åtta år utöver summan. Man ska inte bara titta på summan utan också att han vill satsa på klubben, tro på den och att det kan bli en vinnande klubb.
– Med det sagt, när man ser långa kontrakten i ligan där man låser upp en unik spelare, som exempelvis Rasmus, att man i slutändan av ett sådant kontrakt kanske behöver köpa ut honom. Det har blivit en del av vardagen där borta att låsa spelaren för att sedan vrida ur så mycket som möjligt ur honom eftersom det finns en möjlighet att två sista åren kan bli utköpt för att få till lönetaket.
– Samtidigt är det en trygghet med en spelare som Rasmus eller den andra unga backen, (Owen) Power, att man så har en stomme. Tittar man på alla andra organisationer som haft framgång under åren har det gällt att hitta kulturbärarna, stommen i laget som du bygger omkring. Backsidan är oerhört viktig. Det är bara att titta på Detroit och (Nicklas) Lidström som det bästa exemplet.
Rasmus Dahlin är 23 år, innebär det inte att det också blir en tuff press på en så pass ung kille?
– Jo, men det här har Rasmus vetat sedan 15-årsåldern. Med sådana här stora kontrakt brukar den största pressen vara första året. Egentligen redan den här säsongen även om det nya kontraktet startar först nästa säsong.
Kan du utveckla hur du tänker där?
– Första säsongen på långa kontrakt tycks ibland påverka spelarna oavsett om du är 23, 28 år eller som det var förr, att man var 30 plus och blev belönad för att ha varit en duktig spelare. Då kunde man få ett treårskontrakt som var väldigt dyrt, alltså pengatungt.
– Det här har varit hans vardag under tio år, att det har varit så utöver den vanliga pressen. Han ska leda juniorlandslag, vara bäst i klubblag, nummer ett… Pressen har han levt med länge och det här kontraktet skulle jag säga eventuellt kan påverka säsong ett.
– Nu är han näst bäst betalda efter Erik Karlsson, men inom tre år kommer han kanske vara topp fem bland backar i hela NHL eller topp tio. Då försvinner mycket av den ekonomiska pressen. Den är inte större än egna pressen, pressen från media eller egna klubben bara för att det är ett långt kontrakt.
– Oftast får man inte betalt för vad man ska göra utan för vad man har gjort. Så fungera det för Rasmus också. Han har gjort någonting för att bli nummer ett i draften. Det är vad han får betalt för.
“Det vore lite att slänga pengarna i sjön”
Visar det här långa kontrakten med en av ligans stora framtidsnamn att Buffalo nu satsar på att ta sig till toppen av NHL efter att inte ha varit i slutspel sedan 2011?
– Ja, det tycker jag absolut. Det vore lite att slänga pengarna i sjön om man börjar med ett så kontrakt på sin kanske viktigaste spelare för att sedan lägga i handbromsen.
– Händer det kan det bli en press på Rasmus ”Du är den som har bäst betalt och ska göra allting”.
– Buffalo har såklart lärt sig att man inte vinner någonting på att bara ha en bra spelare. Ett bevis på det är Edmonton som har (Leon) Draisaitl och (Connor) McDavid. Det krävs något mer om du på riktigt ska bli bedömd bland dom stora och det är att vinna ett Stanley Cup.
– Det räcket inte med att ha världens två, tre toppspelare som man har i Edmonton. Du måste hitta ett sätt att bygga ett lag och det finns inga klubbar som inte håller med mig om det. Man måste få ihop en grupp.
– Därav är det ett tecken för mig att Buffalo är beredda att ta det här klivet och vill etablera sig som en av NHL:s bästa organisationer.
TV: Det bästa från Anton Forsbergs stormatch
Den här artikeln handlar om: