Juniorslutspelet görs om – så blir förändringarna
Svenska Ishockeyförbundet gör om sitt J20-slutspel. Slutspelet kommer nu avgöras med semifinaler och finaler i bäst av tre – i stället för i en avgörande match.
– Vi har utvärderat, och framför allt våra J20-lag och våra juniorlandslag spelar färre matcher än vad man gör i andra länder, säger svenska ishockeyförbundets tävlingschef Magnus Mårtensson till hockeysverige.se.
Sedan 2010 har semifinalerna och finalerna i J20-slutspelet avgjorts under en och samma helg. Ofta på samma ort och under samma helg som J18-slutspelet och U16-slutspelet också avgjorts.
Men i år blir det inte så. I år kommer J20-slutspelet återgå till sitt tidigare upplägg, där semifinalerna och finalen kommer avgöras i bäst av tre. De lägst rankade laget inleder hemma, och därefter får det högst rankade laget spela hemma i match två och den eventuella tredje matchen.
Därmed kommer inte slutspelet avgöras på samma ställe eller med samma upplägg som J18-slutspelet och U16-slutspelet.
– Det har varit en ganska stor process och en del i vårt strategiarbete mot 2030, där en av delarna är att vara landslag ska vara bäst i världen, berättar svenska ishockeyförbundets tävlingschef Magnus Mårtensson för hockeysverige.se.
– Vi har utvärderat läget, och framför allt våra J20-lag och våra juniorlandslag spelar färre matcher än vad man gör i andra länder. Idén i det här är att man ska få spela fler tuffa slutspelsmatcher. Förhoppningsvis ska det vara något som förbättrar chanserna till att det går bättre för våra landslag i mästerskapen också.
“Klart vi har haft en dialog”
Det var sommaren 2023 som svenska ishockeyförbundet lanserade “Strategi 2030”, som 'innehåller definitioner av svensk ishockeys vision, verksamhetsidé och kärnvärden', går det att läsa på förbundets hemsida. Det ligger alltså till grund för förändringarna i J20-slutspelet.
Har det funnits påtryckningar från klubblagen eller från landslagshåll?
– Påtryckningar är fel ord, men det är klart vi har haft en dialog med förbundskaptenerna, ligorna och föreningarna. Beslutet har tagits av elitkommittén och där är exempelvis både SHL och HockeyAllsvenskan representerade.
Men det låter på dig som att ni snarare ser det här ur landslagsperspektiv, än ur klubblagens perspektiv?
– Jag skulle säga att det i grunden ska utveckla spelarna och göra dem mer redo för den typen av matcher. Vår tes är att det ska gynna både landslagen och klubblagen, och hjälpa spelarna som vill tävla på yttersta elitnivå.
Ser ni också en fördel i att förbereda spelarna att spela längre matchserier och möta samma lag varje match, som det är i exempelvis SHL?
– Nej, vi har inte haft det i åtanke. Men om vi jobbar mer med bäst av tre så blir det ju mer likt hur vi har det på seniornivå.
“Skulle inte säga att det finns en loserkultur”
Sverige har det senaste året förlorat VM-finaler i damernas JVM, herrarnas JVM och herrarnas U18-VM.
Det har ju funnits snack om att det finns en loserkultur, med tanke på att man förlorat väldigt många VM-finaler på juniornivå. Är det här ett sätt att försöka ändra på det?
– Jag skulle inte säga att det finns en loserkultur, men det gäller ju såklart att vinna rätt matcher. Man ska helst vinna sista matchen i en turnering för att stå med en guldmedalj, så är det ju.
– Men en del i vår 'Strategi 2030' är att vara bäst i världen, att vara topp-tre i världsrankingen med våra landslag. Det här är en del i det arbetet, men givetvis inte hela lösningen. Vi provar att skruva på saker för att se om det blir bättre.
Vilka fördelar har ni sett med det gamla systemet?
– Det har ju varit en hockeyfest när alla juniormästerskap på herrsidan avgjorts samma helg, och de allra flesta gångerna också på samma ort. Där ser vi en fördel. Men jag tror vi kan få se samma typ av folkfest nu också, och lagen kanske kan fylla arenorna ännu mer när man spelar på sin ordinarie hemmaplan. Så båda alternativen har sina fördelar.
Ser ni någon risk att statusen på JSM-helgen blir lägre, av att J20-lagen försvinner?
– Det är lite det vi ska testa också, att vi kör det här upplägget för J20-lagen men inte de andra slutspelen. Vi får se hur det faller ut, och så får vi utvärdera efter säsongen.
De senaste åren har SM-slutspelen för J20-lagen, J18-lagen och U16-lagen avgjorts i Nyköping. Det är ännu inte klart vilka som står värd för J18- och U16-slutspelen 2024. Slutspelen avgörs i mitten av april.
Rögle är regerande mästare för J20-lag. De besegrade Leksand i finalen med 6-2. Det återstår att se när allting avgörs i en enda final igen.
TV: Rögle vann J20-SM
Den här artikeln handlar om: