Svaret på NCAA-hotet: ”Rekommenderar starkt att stanna”

Flera svenska talanger uppges blicka mot NCAA och ligan målas upp som ett stort hot mot svensk hockey.
Juniorkronornas förbundskapten Magnus Hävelid spelar dock ner collegeligans attraktionskraft – och tror snarare att de bästa spelarna kommer att hamna i AHL tidigare.
– Att fler tidigt draftade spelare kommer sticka snabbt får vi nog vara beredda på, men då tror jag till AHL och inte till NCAA , säger Hävelid till Hockeysverige.se.

Magnus Hävelid om NCAA-hotet – och om hur svensk hockey kan konkurrera med collegeligan.
Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån (montage).

Not: Det här är del ett av två artiklar med Magnus Hävelid på Hockeysverige.se.

Det har varit ett stort diskussionsämne i svensk hockey de senaste säsongerna. Allt fler väljer att blicka mot USA tidigare och tidigare. Där NCAA nu också har möjliggjort att plocka in fler svenska spelare med ett nytt regelverk.

Bland annat kommer talangerna nu också att få tjäna pengar samtidigt som de får en utbildning både på och av rinken.

I ligan i år finns bland annat två framstående svenska landslagsspelare i Sascha Boumedienne och Tom Willander, födda 2007 respektive 2005. Den sistnämnda också var en del i Magnus Hävelids JVM-lag både 2024 och 2025.

– Jag tycker, nummer ett, att vi har en bra spelarutbildning och att spelarna blir intressanta för vår omgivning är inget konstigt. Tittar man på våra landslag är det Tom Willander som hade gått ut gymnasiet och valde att flytta över. Jag rekommenderar starkt att stanna i Sverige i tre år och få sin gymnasie- och hockeyutbildning. NCAA är ju, sett till majoriteten i ligan, för spelare mellan 20 och 24 år. Därför ser jag överhuvudtaget ingen anledning av hoppa av gymnasiet innan år tre, för att redan då flytta över till Nordamerika. Efter gymnasiet, år fyra, är det ju helt upp till spelarna att fundera över nästa steg i sin utveckling.  Alla kan ju inte få erbjudande av att spela i SHL eller i allsvenskan. Självklart kan NCAA då vara ett väldigt bra alternativ för dessa spelare, säger förbundskaptenen.

Amerikanska talangerna går via NCAA: ”Ett naturligt steg”

Den här säsongen har svenskarna i ligan också varit framstående. Där Albin Boija, för att ta ett exempel, är en av fyra målvakter som har nominerats till ”årets målvakt”.

– Albin Boija är ett bra exempel för målvakter att flytta dit. Det är en smal väg upp för målvakter i Sverige som vill konkurrera om en plats i SHL och Allsvenskan. Andra utespelare kanske också väljer den vägen. Men för våra absolut bästa, de kommer att bli draftade, och är du väldigt bra som Pellikka, Edstrom och det gänget: De blir draftade när de är 18 och jag tror att NHL-klubben hellre ser att de spelar i SHL än i NCAA. De bästa spelarna i USA tar ett eller två år på college innan de sen skriver NHL-kontrakt när de är 19-20. För dem är ju det ett naturligt steg, då de inte har seniorhockey jämförbar med Sverige.

Will Smith är en av USA:s största talanger och tog vägen via NCAA.

Med de nya reglerna i NCAA öppnar det för att både de största europeiska och kanadensiska talangerna ska komma till ligan. Där bland annat underbarnet Gavin McKenna uppges vara hårt uppvaktad av Boston University till nästa säsong.

”SHL är i min värld en bättre liga”

Samtidigt som Kanadas senaste draftetta, Macklin Celebrini, valde att gå NCAA-vägen. Än har däremot ingen supertalang i Sverige, undantaget Tom Willander som dock fick sitt stora genombrott efter flytten, lämnat för NCAA.

– Man måste vara riktigt bra som spelare för att vara attraktiv och den kategorin spelare de kommer lägga pengar på är det en otrolig konkurrens på. Självklart är det en konkurrenssituation som vi ska vara ödmjuka inför men samtidigt sporra oss i Sverige. En fråga som bland annat Mike Helber har på sitt bord just nu är ju hur vi ska förhålla oss till NCAA när de lockar över kontrakterade spelare. Det är ju, så klart, inte bara en fråga för oss i Sverige utan även för IIHF. 

Tom Willander. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Tror du att vi även i framtiden kommer få behålla våra största talanger?
– Ja, jag tror det. Att vi tappar någon spelare det får vi räkna med. Men de absolut bästa här kommer stanna kvar i hemmamiljön, det är min övertygelse. Det är för att SHL är i min värld en bättre liga än vad NCAA är. Samtidigt som vi också kan erbjuda en högkvalitativ hockeyutbildning i kombination med en gymnasieutbildning. Men vi får inte slå oss till ro och ta något för givet. De senaste åren har ju flera kanadensiska toppspelare valt NCAA före CHL, bland annat Macklin Celibrini, Adam Fantilli och Owen Power. Men för både ligorna i Kanada och i Sverige krävs det att det finns ett tydligt regelverk. 

”Då har jag svårt att se varför de bästa ska flytta”

En talang som har varit het i diskussionen om NCAA har varit Ivar Stenberg. Jättetalangen, som då dominerade totalt i J20 Nationell, ryktades överväga NCAA före en fortsättning i Frölunda. Göteborgarna har sedan dess lyft upp honom i laget på allvar.

Och nu har han även bestämt sig för att stanna kvar i klubben.

– Att NCAA är och rycker i vissa av våra spelare är inte så konstigt. Men självklart kräver det att sportchefer i SHL och i allsvenskan kan visa upp en tydlig och trovärdig utbildningsplan för spelarna. Att man helt enkelt tror på sina egna. Det innebär förmodligen att man måste erbjuda plats och speltid i A-laget. Det är väl helt klart så att vissa klubbar i SHL har varit bättre än andra på att ha en tydlig strategi kring det här, sett över tid. Men i slutändan är det ju en väg som varje klubb själv måste välja och äga.

Spelarutveckling kontra resultat är ofta en het fråga i Sverige. Där Finland valde att gå på spåret att stänga högsta serien för att få fler klubbar att våga satsa på sina talanger. En satsning som däremot inte blev speciellt lyckad.

Magnus Hävelid om NCAA – och om nya AHL-trenden

I Sverige är det framför allt Skellefteå och Frölunda som har utmärkt sig på att lyfta upp egna förmågor. Två klubbar som de senaste tio åren inte behövt oroa sig för att åka ur.

– Du måste som klubb ha en uttalad strategi. En spelare per år som får möjlighet att komma upp och skriva rookiekontrakt borde man ha som ett tydligt mål. Sen, det är inga gratisplatser i SHL. Vissa visar att det går och de klubbarna kan man ha som förebilder. Och sen om de andra inte tror på den vägen får man respektera det.

David Edstrom är en av talangerna som har fått en stor roll i Frölunda.
Foto: Jesper Zerman / Bildbyrån.

Magnus Hävelid är ofta över till Nordamerika inför uttagningen av junior-VM. Där han den här säsongen bland annat tog in både Anton Wahlberg och Felix Unger Sörum, som till vardags spelar i AHL, i truppen. En liga som vi kanske borde börja prata ännu mer om i Sverige.

– Det har hänt mycket i AHL-klubbarna i spelarutveckling. Jag har besökt både Buffalos farmarlag som tog över Anton Wahlberg i år och Carolinas farmarlag som tog över Felix Unger Sörum. Utvecklingsmiljöerna är betydligt bättre än för några år sedan. Det märks att NHL-klubbarna lägger mer och mer pengar på att förbättra AHL-lagens förutsättningar, framför allt när det gäller spelarutbildning. Det känns som att de i mångt och mycket har kopierat den europeiska modellen, där träning och individuell utveckling är prio samtidigt som de kombinerar den med många matcher. Det innebär att de skriver kontrakt med tidigt draftade spelare och vill ha över dem snabbare.  

Stortalangerna lämnade – mitt under säsongen

Under den här säsongen har också både Otto Stenberg och Stian Solberg, två topptalanger, lämnat sina respektive SHL-lag för att fortsätta säsongen i AHL. Där Solberg också lämnade Färjestad precis innan slutspelet drog igång.

Otto Stenberg kallades tillbaka av St. Louis Blues under säsongen.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)

Och kanske är det så att verkligheten är som sådan att NHL-klubbarna kommer vilja ta över sina svenska prospects snabbare än tidigare.

– Att fler tidigt draftade spelare kommer sticka snabbt får vi nog vara beredda på, men då tror jag till AHL och inte till NCAA som exempelvis Anton och Felix. Att St Louis plockade över Otto Stenberg från Malmö och att Anaheim tog Stian Solberg från Färjestad hade de all rätt till enligt avtal. Men det visar en verklighet som klubbarna lever med i Sverige. Det visar också hur måna NHL-klubbarna är om sina tidiga draftval. Det är ett tydligt tecken på vart utvecklingen är på väg just nu.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: