Hyllar nya laget – efter förlusten: ”Vi har en familjär känsla”
Via hockeyettan och Mora har Joseph Berger tagit sig till SHL.
Tio matcher in i första säsongen med Malmö berättar han hur resan tagit honom dit.
– De har hjälpt mig att ta kliven jag nu gjort, vilket betyder jättemycket för mig, säger 24-åringen.
LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev ingen klang och jubelföreställning för Malmö mot Leksand under lördagseftermiddagen. Förlust med 2-0 efter storspel av Leksands målvakt, Jakob Hellsten. Hockeysverige.se mötte en besviken Malmö-back, Joseph Berger, efter matchen.
– Vi släppte in Leksand från början i första perioden och var egentligen inte med från start. Andra och tredje blev bättre och bättre, säger en besviken Joseph Berger till hockeysverige.se och fortsätter med att berätta om snacket i gruppen inför tredje perioden då Malmö redan låg under med 2-0.
– Att spela vårt spel och fortsätta med bra grejerna. Det är tufft nu så här efteråt. Vi hade några bra lägen i tredje perioden, men fick inte in några puckar.
Joseph Berger har en lite annorlunda bakgrund.
– Det är en lång historia, men det är på mammas sida som det italienska kommer ifrån. Jag är född i Visby, men uppväxt i Göteborg.
– Vart hockeyintresset kommer ifrån? Det är svårt att svara på, men farsan tog ner mig till ishallen då jag var liten så det kommer nog därifrån. Moderklubben är Frölunda.
24-åringen har också två bröder som spelar hockey. Joshua i Aosta och Noah som förra säsongen spelade för Västerås J20.
– Båda har betytt väldigt mycket för mig som hockeyspelare. Alla tre har drivit på varandra under åren, tränat tillsammans under sommaren och vi pratar med varandra efter egentligen varje match, byter idéer och så där.
Vem är största talangen av er?
– Ja du… Lillebrorsan (Noah) har alltid varit jätteduktig, så jag får säga honom.
Hinner du följa hur det går för Joshua som spelar i Italien?
– Ja, det gör jag. Dom spelar samma dagar som oss men, som sagt var, vi pratar efter nästan varje match.
Lockar det att en dag få chansen spela i Italien?
– Absolut. Tankarna har gått den vägen.
Till SHL – via Mora: ”Hjälpt mig att ta kliven”
Frölunda, Hanhals, Mora, Orsa, Karlskrona, Kallinge/Ronneby, Kalmar, Almtuna, Södertälje, Tingsryd och nu Malmö. En brokig resa, men när utvecklades du mest och tog steg från att vara en bra Hockeyettan-spelare till att spela i Hockeyallsvenskan och nu SHL?
– Svårt att säga, men jag har växt in i det och konkurrensen i varje lag har gjort mig starkare och bättre. Man växer även in i det utanför isen, hur jargongen är.
– Det märks också på hur proffsigheten är ju högre upp man kommer.
Senaste säsongen spelade Joseph Berger för Mora i Hockeyallsvenskan. En säsong där han svarade för sju mål och totalt 15 poäng på 50 matcher.
– Säsongen började lite tufft för mig, men sedan stegrades det och jag blev egentligen bara bättre och bättre. Det har gått fort och jag är nöjd med min förra säsong.
Vad kom Mora coach, Daniel Hermansson, att betyda för din utveckling?
– Jättemycket. Både ”Hempa” och ”Fabbe” (Fabian Gunnarsson), som var backtränare, har hjälpt mig att ta kliven jag nu gjort, vilket betyder jättemycket för mig.
Inte nöjd än: ”Det finns en del kvar att hämta”
Ny klubb inför säsongen 2024/25 är alltså Malmö för 24-åringen från Göteborg.
– Att spela i Malmö är jättekul och det har varit en konkurrens från dag ett här också. Jag känner fortfarande att jag vill fortsätta utvecklas och jobba på mitt spel. Det finns en del kvar att hämta även om jag är här nu.
Vad vill du utveckla mest, vad fattas?
– Överlag behöver jag jobba på allt. Kanske mest ändå att fortsätta trycka på noggrannheten i försvarszonen, vilket jag också jobbade mycket med förra säsongen.
Nu har du bytt lag flera gånger, men hur har det varit att komma in i den här gruppen?
– Det är en sådan grej man lär sig, att komma in i nya grupper så jag är ganska van vid det nu, säger Joseph Berger med ett leende.
Vad är styrkan i gruppen?
– Jag tycker att vi alla är nära. Alla är trevliga och alla snackar med alla, så styrkan skulle jag säga är att vi har en familjär känsla.
Den här artikeln handlar om: