Svensken kan utses till bäst i världen: “Ett erkännande”
– Det tog en stund innan man fattade att det är rätt stort, säger han till hockeysverige.se.
2012 var han med och grundade “JRM Skates and Skills”. Nu, ett knappt decennium senare, kan de senaste årens arbete göra att Joachim Ahlgren utses till bäst i världen på sitt yrke.
NHL Coaches’ Association har de senaste månaderna jobbat med att utse världens främsta “skillstränare” – och nu är alltså svenske Joachim Ahlgren med och gör upp om titeln.
– Jag blev nominerad av någon, och från början var vi 250 skillscoacher från hela världen som fanns med i processen. Åtta av dem var svenskar. Sen skapade de ned det till 100, och sen officiellt till 20. Nu är vi 20 och ska ned på tio, och nu är jag den enda svensken som är kvar, säger han till hockeysverige.se.
– De har en jury som består av diverse olika gubbar, som tittar på vad vi gjort och sådana saker. Där är vi nu.
"TÄNKTE BARA: 'JAHA, VAD FAN ÄR DET HÄR NU DÅ?'"
Tanken var att Ahlgren, tillsammans med övriga finalister, skulle åka över till Toronto och presentera sig själv genom att hålla i ett ispass. Det sätter pandemin, av förklarliga skäl, stopp för. Nu sker presentationen digitalt i stället. Igår var han och besökte Färjestad för att spela in passet. Men vad som händer nu är inte helt klart ens för Ahlgren.
– Nej, jag har inte fått grepp om allting jag heller. De vanligaste frågorna jag får när jag berättar om det här är "När utses vinnaren och kan jag vara med och rösta?" Det jag vet är att jag är en av de coacher som ska hålla en presentation, som normalt alltså sker under ett ganska stort event i Toronto. Nu blir det som sagt inte så, utan det sker via videoform i stället.
Joachim Ahlgren under ett pass.Privat.
Hur känns det för dig personligen? Ser du det som ett erkännande för att du gjort något bra, eller tycker man bara att det är häftigt och coolt?
– Haha, jadu... I början tänkte jag bara: "Jaha, vad fan är det här nu då?" Det finns så många som tycker och tänker och snackar till höger och vänster i den här världen, så jag visste inte vad jag skulle tro. Men sen började jag kolla upp det lite själv, och så ringde de upp och ja...det tog en stund men sen fattade man att det här är rätt stort.
– Ju mer folk som får reda på det, desto större blir det för mig också. Det blir som ett erkännande på att man gör något som är bra.
"HÖR TORONTO MAPLE LEAFS AV SIG SÅ..."
Tror du att det som hänt nu kan öppna nya dörrar för dig?
– Vi har byggt ett starkt varumärke, så jag kommer nog aldrig släppa det här rakt av. Men hör Toronto Maple Leafs av sig så kanske man får ta sig en funderare....
– Nej men du förstår vad jag menar. Jag stänger inga dörrar, då är jag knäpp. Däremot tror jag att det är enklare att få jobb utomlands. I Sverige är det fortfarande så att man anställer någon legend som gjort något bra för klubben tidigare - och det är egentligen inte rättvist mot någon. Jag vill inte låta bitter, jag har det bra där jag är, men jag skulle önska att klubbarna blev bättre med den här biten. Jag menar, allt annat är så proffsigt numera. Då känner jag bara "vafan, gör allt professionellt då!".Joachim Ahlgren.Privat
SKA TILL DUBAI
Lite fördomsfullt går det att tänka att en skillscoach träffar spelare på sommaren och förbereder dem för nästa säsong. Ahlgren berättar dock att det är ett året runt-jobb numera.
– Vi har spelare och klubbar som vi jobbar med dagligen, och nu har vi också möjlighet att hjälpa folk över hela världen online. Vi har någon spelare i Uralbergen, någon i Florida, någon i Vancouver och så vidare.
– Normalt åker vi till Kanada under två veckor på somrarna, och så brukar vi köra i Los Angeles och Florida. Vi var på väg att åka till Las Vegas också, när allt rasade ihop i världen och det blev inreseförbud och liknande. Vi har rätt mycket aktivitet "där borta" och det blir mer och mer året runt.
Kan du ge några exempel på saker som ingår i ditt jobb?
– Normalt sett åker jag exempelvis till Ryssland en gång i månaden. Där är jag lite av en mentor åt flera tränare och försöker lära ut till dem hur man ska träna. När jag är där så håller jag i träningarna, och när jag inte är där anammar de det jag lärt ut. Under våren och sommaren kommer man ju åt J18-spelarna och uppåt - alltså elitspelarna. Vi har spelare från alla stora ligor som vi jobbar med varje sommar.
– Och nu ska jag faktiskt ned till Dubai en sväng! De har som mål att få ett KHL-lag, Dubai Mighty Camels, och jag ska dit i maj och köra en promotionturné med KHL-spelarna som är utslagna. Det är lite coolt.
Du har hållit på med det här i nästan tio år nu. Hur har jobbet förändrats sen du började?
– Vetskapen inom ämnet blir ju bättre. Jag försöker alltid lära mig saker, oavsett vem jag är på is med. Och jag har lite som ett mantra att "ju fler ledare som är på isen, desto bättre kommer det bli". Det jag märker när jag är ute är att det finns för många ledare som är för prestigeladdade. I stället för att fundera på hur man tänker och om man kan göra saker bättre. Det är egentligen det som drivit mig framåt och gjort mig bättre - att jag suktat efter att bli det.
LYFTER FRAM RYDAHL
Men vad är det egentligen som gör att Joachim Ahlgren nu får den uppskattning han får, till och med från NHL-håll? Hans eget svar är ganska enkelt:
– Jag tror helt enkelt att det är för att man vet att det jag gör fungerar. Jag vet att det program jag byggt fungerar på alla, oavsett om du är sju år eller 45 år. Det spelar ingen roll du ligger på. Jag skulle kunna ta in dig i programmet och du skulle bli bättre på tre dagar.
Det tror jag i och för sig är tveksamt.
– Nej, men på riktigt alltså. Jag lovar!
Ahlgren lyfter sätter fingret på en spelare han känner tagit stora kliv de senaste åren.
– Vi kan ta Gustav Rydahl som exempel. Honom började vi jobba med när han gick från Växjö och hade typ en minuts istid per match. Han kom till Färjestad som en utpräglad fjärdekedjaspelare. På två år gick han från det till att bli en landslagsspelare som hade NHL-kontrakt på bordet. Jag säger inte att det var min förtjänst. Men han känner sig tryggare och säkrare, och framför allt har han fått ett sjukt mycket självförtroende. I slutändan är det just det som gjort honom bättre.Gustav Rydahl.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Generellt menar Ahlgren att Sverige har en del att lära inom området.
– Allting går i pendlar med vad man gör. Men det finns många SHL-lag där skillstränaren går in på Youtube och kollar vad NHL-spelarna gör och försöker härma dem. Det är förkastligt om jag ska vara ärlig. Det blir mer "vi gör som alla andra gör", och ingen egen tanke.
"ÄR DÄR MÅLVAKTSTRÄNARNA VAR"
Den 47-årige Stockholmaren kommer från en karriär som "vanlig" tränare. Han har jobbat både inom AIK och SDE, på allt från TV-pucks- och J18-nivå på pojksidan till att träna SDE:s damlag. Mellan 2003 och 2013 jobbade han som huvudtränare. Men det ser inte ut att vara speciellt nära en comeback på tränarbänken för Joachim Ahlgren.
– Jag älskade att jobba med lag också och det fanns erbjudanden för mig där jag hade kunnat klättra på tränarstegen efter att jag jobbat med AIK:s J20-lag, men även när jag hade varit i SDE. Men det här... Min dröm är att de svenska lagen någon gång ska förstå helheten och hur mycket bättre man kan göra spelare genom att jobba med dem kontinuerligt på individuell basis. Oavsett om man som tränare spelat 1000 matcher i NHL eller inte kan man göre det.
– Jag skulle gärna ingå i en tränarkonstellation där tränarna är prestigelösa. Jag har kompisar nu som jobbar i SHL-klubbar, och som inte får göra det de ska för att huvudtränaren säger något annat. Men jag är expert på det här, på samma sätt som en huvudtränare är expert på sin grej. I stället för att motarbeta varandra skulle jag vilja se att man litar på varandra. Då skulle jag kunna ingå i ett lag igen.
Han menar att det finns likheter mellan dagens skillstränare och ett annat tidigare ifrågasatt tränaryrke.
– Vi är lite där målvaktstränarna var förut. Huvudtränarna kunde gå in och göra över dem. "Se bara till att ta pucken", lät det. "Skit i att skära vinklar och fundera på sånt - ta bara pucken!". Det är lite där vi är med det här nu. "Skit i hur han åker skridskor, se bara till att åka fortare!".
– Men för att svara på din fråga: Skulle alla pusselbitar finnas på plats och allt stämmer skulle jag absolut kunna jobba för ett lag någon gång i framtiden.
Den här artikeln handlar om: