Helber: ”Vi vill kunna ge förebilder till tjejer på samma sätt som till killar”

I våras vann Linköpings damer SM-guld efter en nervkittlande final mot Modo. I år är man på nytt favorittippade, och hockeysverige.se reste till Linköping för att samtala med klubbens avgående klubbdirektör Mike Helber om satsningen på damhockey.
– Vi måste få flera utövare, säger den frispråkige amerikanen.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linköping vann SM-guldet i våras och med spelare som bland annat Kim Martin Hasson, Jenni Asserholt, Denise Altmann och Jennifer Wakefield i laget så ses man som skyhöga favoriter till guldet  även den här säsongen.

LHC gör en rejäl satsning på damhockeyn, kanske den största av alla klubbar i Sverige, men varför? Och framförallt satsar man lika hårt på dam som på herrhockeyn? Hockeysverige.se slog sig ner på Linköpings klubbdirektör Mike Helbers kontor i Stångebrohallen för att lyssna varför Linköping just nu är den ledande klubben inom damhockeyn.
– Det enkla svaret är att vi har det bästa laget rent materialmässigt. Vi har ett lag med fantastiskt drivna tjejer som lägger ner mycket tid på hockeyn, berättar Helber och fortsätter:
– Det långsiktiga svaret är att vi har för avsikt att bygga en idrottskultur i vår stad, vilket inte har funnits sedan 70-talet när ”Lurch” (Björn Andersson) spelade handboll i Linköping. Då hade man en viss idrottskultur här eftersom SAAB Handboll var stora i Sverige.
– Sedan i början av 90-talet har vi haft en hockeykultur som börjat gro sakta men säkert. Det man är överens om hos oss är att vi måste ha hela samhället med oss. Det kanske är lite annorlunda mot andra städer och som gör oss lite speciella.

När det gäller just damhockeyn vill inte Mike Helber eller Linköpings HC se skillnad på individer beroende på kön.
– Vi vill gärna kunna ge förebilder till våra tjejer precis som på samma sätt som vi gör till våra killar. När vi pratar om 13, 14 eller 15 åringar, oavsett vilken sport vi talar om, så bör man ha någon i sin närhet att se upp till.
– Vi ser inte att tjejer ska se upp till killar och få en relevant bild över hur man ska bete sig för att bli en bra idrottare. Tjejer måste se upp till tjejer. Pratar man med en 14-årig pojke som spelar hockey så har han och hans föräldrar en väldigt klar och tydlig bild över hur karriärvägen ska gå hela vägen fram till NHL. Ställer du exakt samma fråga till en 14-årig tjej som är exakt lika duktig så har dom ingen aning om vart deras idrottskarriär ska ta vägen.

DSC_0318

Kim Martin Hasson.

Det här är också anledningen till att Linköping väljer att satsa på damhockeyn.
– Min kollega Anders Mäki och ordförande Christer Mård har bedrivit damfotboll i många år där man vunnit både serien och cupguld men även varit ute i Champions League. I det laget finns det tjejer som Charlotte Rohlin och Pernille Harder som är perfekta förebilder för våra unga tjejer. Två oerhört målmedvetna och tävlingsinriktade kvinnor som visat att det går att vara både kvinna och elitidrottare i samma paket.
– Nu gör vi samma sak inom hockeyn. Vi har satsat i första hand på Jenni Asserholt och Kim Martin Hasson. Vi ska ge dom förutsättningarna för att bli förebilder genom att vara ute och prata om verksamheten. Det här är kvinnor som vill bli föräldrar i framtiden samtidigt som deras män är nära oss i verksamheten på olika sätt och vis. Det är vackra, smarta och tävlingsinriktade kvinnor. Alltså hårt jobbande människor för sin idrott.

I USA krävs det att ska man som skola ska få dela ut så kallade scholarship, fri skolgång i kombination med träning, att man har lika många platser för tjejer och killar. Det kriteriet går inte att uppfylla i Sverige enligt Helber samtidigt som jämlikheten inom idrotten har en bra bit kvar för att bli just jämlikhet.
– Hur många gånger har man sätt inom idrotten att män och kvinnor är det på samma villkor? Det är väldigt sällan. Jag skulle till och med kunna säga att den är obefintlig. Det skickar en signal i vårt samhälle som säger att tjejidrott inte är lika viktigt.
– Jag är ett enorm stort fan av Zlatan Ibrahimovic och tycker att är en fantastisk idrottsman. Det bästa exemplet jag kan ge på att vi ser ner på damidrott är då han går och skämtar över utmärkelsen till en kvinnlig fotbollsspelare som spelar flest antal matcher är, han säger att hon kan få min cykel och jag skriver min autograf på den, det sämsta som kunde hända för damidrotten.
– Alla vet att han får mycket pengar och kanske är den främsta idrottsmannen i Sverige genom historien. I alla fall en av dom absolut främsta. Han ska istället prata om deras hängivenhet och passion till fotbollen som dom jobbar så hårt för.

Men finns det lika många platser på hockeygymnasiet för killar och tjejer här i Linköping?
– Vi är inne i processen att starta ett hockeygymnasium som fungerar väl. Det här är ett av dom nästa steg som vi måste ta. Just nu är vi inte där.
– Vi har tjejer som går på hockeygymnasium idag, men inte tillräckligt många för att skapa en bra träningsgrupp.

Har ni tillräckligt många sökande?
– Nej, det är också den kritiken man ger oss, att det inte finns tillräckligt många spelare. Det är lite som hönan och ägget, vilket kommer först? Klart att vi måste spela hockey och få tjejerna att tycka det är kul och för att få fler och fler som söker.

Helber1

Foto: Ronnie Rönnkvist

I Kiruna tycks sponsorer hoppa av på grund av att man tagit ställning för jämlikhet och allas rätt i samhället genom att stötta HBTQ-rörelsen. Men någon negativ reaktion bland sponsorer har inte Mike Helber sett ännu för att man gör en satsning på damhockeyn, men däremot på damfotbollen i stan.
– Det är inga diskussioner om damhockeyn, men däremot att vi lägger för mycket fokus på
damfotbollen. Anders Mäki lägger säkert en dag i veckan på damfotboll i stället för på hockey. Vi lägger resurser, timmar, men inte så mycket pengar på det. Då har vi haft företag som sagt: Ni är en hockeyförening. Ni ska hålla på med hockey och inte fotboll. När vi satsar på hockey vill vi att pengarna går till hockeyn.
– Vi klarar ut dom samtalen och får oftast folk med oss att förstå vikten av långsiktighet. Ska vi fylla SAAB Arena om tio år så måste vi ha hela staden med oss att vilja följa hockey. Då är det lättare att få dit en idrottsälskare än en som inte gillar idrott alls.
– Jag är ofta ute och pratar om detta, men jag gör inte det av en jämställdhetskaraktär. Jag ser passionen dom här tjejerna har. Dom tränar lika hårt som männen och är oerhört seriösa i sin aktivitet samtidigt som jag vill bygga en idrottskultur i vår stad. Vill man kalla det för jämställdhet, fine, men det är inte jämställt eftersom man inte får samma pengar som killarna. Det finns ju en marknad inom herrhockeyn idag som gör att killarna får mer pengar. Men skulle herrarna spela i Hockeyallsvenskan i stället skulle dom få mindre betalt även om man tränade lika hårt som man gjorde i SHL. Däremot ska tjejerna få samma resurser som killarna får i form av omklädningsrum, vi har gjort om så tjejerna har det kanske finaste av alla damlagen, tillgång till gym, att få mat och träna på det absolut bästa sättet. Den dagen damhockeyn skapar en ekonomisk uppsida så är det självklart
så att pengarna ska gå tillbaka till tjejerna.

BB091101JM009

LHC-stjärnan Jennifer Wakefield är en av de som ska förgylla VM i Malmö.

Linköping kommer antagligen få med ett gäng tjejer till VM framåt våren, vad betyder det för klubben?
– Jag tror inte att det betyder någonting för klubben. Däremot tror jag att det betyder mycket för hockeyn i Linköping. Vi måste sära på klubben och Linköping som stad. Det vi får är en del förebilder. Turneringen går i Malmö och det bör bli en hel del uppståndelse på samma sätt som när damfotbollen fick ett uppsving för ett antal år sedan då det gick bra på damsidan.
– Kan vi få till ett bra VM där tjejerna lyckas ta sig hela semifinalerna och dessutom tävla om en guldmatch då kan man skapa ringar på vattnet och få fler tjejer att börja med hockey.

Kommer du själv åka ner till Dam-VM?
– Jag räknar i alla fall med att var där en del av tiden.

Du var med Linköpingstjejerna upp till SM-finalen i våras som spelades i Örnsköldsvik, hur upplevde du den inramning som var kring finalen?
– Vi hade varit uppe med herrlaget någon vecka innan och slagit ut Modo i play-in. Vilket gjorde att föreningen var lite nere kan man väl säga, men Modo skapade ett enormt driv inför finalen.
– Jag har fått höra av många att det var jättespännande att jag åkte upp för att vara med om den matchen samtidigt som herrlaget var i Göteborg och spelade kvartsfinal. För mig var det en självklarhet att när ett av våra lag spelar SM-final ska jag vara på plats. Allt annat skulle kännas helt
– Arrangemanget var otroligt välskött av Modo och det var otroligt häftigt att guldhjälmarna fick komma fram för Linköping, skrattar Helber.

I premiären av årets Riksserie vann Linköping över SDE Hockey med 11-0. Trots stora siffrorna så är Mike Helber imponerad av SDE:s verksamhet.
– Jag tycker definitivt inte att det är ett problem idag. Det är fantastiskt av SDE som har så många unga tjejer och man har varit en otroligt bra producent av duktiga hockeyspelare…

Men ser du ett problem om serien blir för ojämn?
– Klart att serien inte får bli för splittrad. Just nu är det Linköping, Modo och AIK som tävlar mot varandra för topp tre placeringarna. Möjligtvis kan ytterligare något lag haka på där.
– Återigen, det är damidrott och vi måste få fler utövare, flera som kommer upp på en högre nivå. Samtidigt var Skellefteå nästa lika överlägsna på herrsidan om du ser till avståndet till laget som kom sist.

Tror du att satsningen som exempelvis Djurgården, HV 71, Färjestad, Göteborg med flera gör kommer att jämna ut den här klyftan?
– Utan tvekan. Jag har varit tydlig med att pengarna som man satsar på damsidan är en småsumma. Det är inte heller pengarna som är det viktiga utan tillgången av resurser, gym, mat, istider och så vidare. Det skulle enligt mig varje förening i SHL ha råd att satsa på.

Hur ska man få ut det här budskapet i landet?
– Jag är tacksam för att bland annat du, Ronnie, rapporterar om det. Vi måste prata mycket mer om damhockeyn. Det finns inga andra alternativ.
– Klart att Leif Boork varit ett jättespråkrör för det här tack vare att han är den han är. Dam-VM här i Sverige måste bli ett bra arrangemang samtidigt som man helst får ett bra resultat. Den här processen är inte ett eller tvåårigt. Vi måste se det som en process på lång sikt.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: