Domarna varslar om strejk: “Handlar inte om att vi är giriga”

Region Öst och deras domare står långt ifrån varandra i förhandlingarna om höjt arvode.
Nu varslar domarna om strejk.
– Det här handlar inte om att vi är giriga, säger domarnas representant Martin Kaba till hockeysverige.se.

Genrebild. Foto: Alamy

I morgon fredag inleds en domarstrejk i Region Öst, som innefattar distrikten Stockholm, Gotland, Uppland och Södermanland och är den största regionen i landet sett till antalet utövare, om inget oförutsett händer.

Förhandlingarna mellan domargruppen och regionen har strandat sedan parterna inte kunnat enas om en justering av domarnas arvoden. Förhandlingarna inför den nya säsongen påbörjades officiellt i juni, men inofficiellt påbörjades diskussioner långt innan det, berättar domarnas representant Martin Kaba för hockeysverige.se.

Kaba berättar att domarna i Region Öst avslutade säsongen 2023/24 med lägst arvoden i landet. Den gångna säsongen fick en huvuddomare i Alltvåan i Region Öst en ersättning på 1 170 kronor per match, medan linjedomarna fick 660 kronor vardera.

– Vi gick in ganska hårt. Vi försökte lägga oss på samma nivå där Region Syd avslutade förra säsongen, vilket var en höjning på 18 till 20 procent. Vi gick in med förståelsen att detta var vårt första höga bud för att ge oss ett bra förhandlingsutrymme när vi jobbar oss framåt. Motbudet vi fick var att arvodet skulle höjas med två procent i år och ytterligare två procent nästa år, plus en sänkning av vår generella resekostnad. Vi gick inte med på det och de gick inte med på vårat bud, varpå vi började förhandla, säger Kaba till hockeysverige.se.

“Hade vi godtagit det hade vi fortfarande haft lägst arvode”

Förhandlingarna har emellertid gått allt annat än smidigt. Parterna har stått långt ifrån varandra i sina bud och i mitten av september hade domarna sänkt sina krav till 8,3 procent vid en ettårslösning, eller en tvåårsavtal som gradvis skulle resultera i en höjning på 10,18 procent, berättar Kaba.

Motbudet var en ökning på tre procent till nästa år och ytterligare tre procent till året efter det.

– Om vi hade godtagit det hade vi fortfarande, med råge, haft lägst arvode match-för-match, säger Kaba.

Det resulterade i att domarna i veckan valde att varsla om strejk, med start i morgon. Därefter gick domargruppen ut med massinformation till domarna, vilket i sin tur resulterade i att man blev kontaktade av representanter med insyn i föreningar, regionförbund och ligaorganisationer.

– De tyckte att det var absurt att Region Öst anser att man ska ha lägst arvode per match när man redan har lägst kostnad kring domarna, då resorna generellt är kortare än i de andra regionerna. Vi fick även information hur mycket avgifterna från förbundet gentemot föreningarna ökat de senaste två åren, där serieavgiften har ökat, transferavgiften har ökat och spelaravgiften har ökat. Till oss säger de att klubbarnas ekonomier är ansträngda, men mycket av det har ju att göra med höjda avgifter från förbundet, säger Kaba.

Genrebild. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

“Det kan låta som väldigt mycket pengar”

Region Öst skriver att en höjning i paritet med de krav som domarna haft under förhandlingarna skulle innebära en betydande ekonomisk belastning för föreningarna och att det riskerar att leda till nedskärningar inom barn- och ungdomsverksamhet.

Förhandlingarna har fortsatt under veckan, men efter parternas möte i tisdags kunde ingen lösning hittas.

– Det kan låta som väldigt mycket pengar med 15 procent, men det handlar i snitt om en ökning på 294 kronor per match. Det är en summa som är utslaget på hela domarteamet, också. I Hockeytvåan hade det kostar 350 kronor extra per match per domarteam, vilket är samma differens som det i dag är bara för huvuddomarna i Region Syd och Region Öst. Utslaget på en hel säsong skulle det ökade domararvodet innebära ökade kostnader på drygt 12 000 till 18 000 kronor för samtliga lag i en generell förening, menar Martin Kaba.
– När föreningarna får höra att det rör sig om 294 kronor per match så har reaktionen oftast varit: ”Jaha, det är inte mer?”. Det handlar om att sälja några biljetter till eller något matbit mer i kioskerna.

Enligt Enköpings SK, som ingår i Upplands ishockeyförbund, skulle kostnaderna snarare landa på mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Nytt motbud under torsdagen

De serier som påverkas av den eventuella domarstrejken är Hockeytvåan, Hockeytrean, Hockeyfyran och Hockeyfemman på seniornivå. På juniornivå är det J20 Region, J20 Division 1, J18 Region, J18 division 1 samt U16-serierna, enligt Kaba.

Matcher har redan börjat ställas in inför helgen.

– Jag har fått nys om att vissa klubbar proaktivt valt att ställa in matcher, i stället för att chansa. Klubbar har också hört av sig till förbundet för att få klarhet i hur de ska agera, dock utan att få någon vidare klarhet. Klubbrepresentanter har hört av sig till mig för att fråga hur de ska tänka, men jag har inte kunnat ge dem något bra svar, tyvärr.

Domargruppen mottog ett bud i går och under torsdagsförmiddagen skickade Kaba in ett förslag på ett tillfälligt avtal som skulle resultera i att strejken skjuts framåt i tiden och ger parterna mer tid att hitta en lösning.

– Hoppet är det sista som lämnar en. Vi vill ju att matcherna ska spelas. Vi vill inte gå ut i strejk bara för att. Det här handlar inte om att vi är giriga. Det här handlar inte om kronor och ören. Det handlar om att vi inte alltid ska vara sist i prioriteringsordningen, säger Kaba.


TV: Hampus Plato nobbade SHL-klubbarna: “Då hade jag tagit det”

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: