Blågula drömmar om guld: “Det finns inget annat”

U18-landslagets Team Manager Daniel Eriksson avslutade säsongen med ett guld i Ungern som assisterande general manager. Tillsammans med Småkronorna hoppas han nu på att kunna titulera sig som mästare igen – men nu i en annan roll.
– Jag får bidra på mitt sätt och se till så att killarna har så bra förutsättningar som möjligt. Man blir som en extraförälder till killarna, säger Eriksson till hockeysverige.se om sin roll.


Säsongen började i Ungern och staden Miskolc där svenske Daniel Eriksson under säsongen agerat som assisterande general manager och utvecklingsansvarig i laget DVTK Jegesmedvék.

I Ungern har säsongen blandat och gett. På juniorsidan blev det stor succé när Eriksson kunde vara med och ta det första juniorguldet i lagets och stadens historia. 

– Det var stort för klubben, men sen var det lite tråkigt för mig då jag åkte hem samma dag som laget vann. Jag hann se firandet när jag landade, men inte så mycket mer. Det var stort för hela regionen och från match tre sändes det på regionens egna TV-kanal.
– Jag har agerat som utvecklingsansvarig i laget så det var verkligen stort för mig också. Det var min andra säsong i Ungern. Jag ser det som att jag har gjort ett jobb och sedan jag kom ner har föreningen tagit två silver och ett guld, säger Eriksson till hockeysverige.se om säsongen i Ungern.

För seniorlaget har det inte blivit samma utdelning och under säsongen i den slovakiska högstaligan Tipos Extraliga slutade laget näst sist i serien.

– De var inte jättenöjda vi hade lite strul i slutet och sen vet vi inte om det blir någon fortsättning för laget i den slovakiska ligan. Att vara i Ungern är speciellt, jag vet inte om jag kommer att vara kvar nästa år.  Jag har inte riktigt fått reda på någonting ännu. Det är inte samma struktur som i Sverige då man får svar lite tidigare om det blir en fortsättning. Så just nu är allting lite osäkert, men jag är öppen för förslag, säger han.

För tillfället har 40-åringen lämnat Ungern bakom sig och agerar nu Team Manager för det svenska U18-landslaget, som nyligen har landat i USA för att spela U18-VM i Texas. För hockeysverige.se berättar Eriksson nu om resan för de svenska talangerna, som likt fotbollslandslaget 1994, ska gräva guld i USA.

"INTE ENS BEHÖVT LETA EFTER ETT PASS"

För en vecka sedan samlades de svenska talangerna, som ska försvara U18-guldet, i Furudal. Trots att det var två år sedan som Lucas Raymond avgjorde finalen mot Ryssland på övertid i Örnsköldsvik går svenskarna in som regerande mästare. Pandemin gjorde nämligen att fjolårets tilltänkta turnering ställdes in

Resan över Atlanten har gått bra för Småkronorna som nu sitter i karantän på sina rum.

– Det känns superroligt och allting har verkligen gått jättebra. Allting från att vi lämnade Furudal har funkat och jag tror att det här har varit den smidigaste resan jag har gjort med ett landslag. Ibland får man springa runt och leta efter någons pass, men det har inte behövts i år. Allting har fungerat riktigt bra och fortsätter förhoppningsvis så peppar, peppar ta i trä, säger Daniel Eriksson om resan till USA.

Att vara instängda och att bli testade varje dag är inget nytt för de unga svenskarna. Redan under tiden i Sverige levde man i ett slags bubbelformat och stannade inne på hotellet.

– Vi såg redan då till att killarna håller avstånd och använder munskydd. Vi var där en vecka och sedan åkte vi till Stockholm för att göra ett sista test, säger han och tillägger:
– Många av killarna är vana att sticka ut näsan vid det här laget.

Under två dagar kommer det svenska landslaget inte få lämna hotellet och har därmed två dagar att bränna instängda på rummen i Dallas. 

– Sedan vi kom hit har vi suttit i karantän så vi har bara varit på våra rum. Sen kommer det någon och knackar på med mat och när vi ska göra våra tester. Vi får svar på testerna imorgon och sedan kan vi sätta igång med träningarna. Vi ska försöka göra så mycket som möjligt nu under karantänen för att stoppa tristessen.

Svenska U18-landslagets Isak Rosén, Simon Edvinsson och Fabian Lysell.

Svenska U18-landslagets Isak Rosén, Simon Edvinsson och Fabian Lysell. Foto: Bildbyrån

"DE UMGÅS GENOM HEADSETET"  

Tillsammans är nu målet för de svenska juniorerna att återupprepa succén 2019 där U18-landslaget bärgade Sveriges första guld i turneringen. I Erikssons ögon är målet även i år att vinna guld.

– Självklart, det finns inget annat. Jag får bidra på mitt sätt och se till så att killarna har så bra förutsättningar som möjligt. Man blir som en extraförälder till killarna och ser till så att allting fungerar. Ibland får man pusha lite om de ska ringa till receptionen så att de gör det själva om de har några frågor. Ibland får man göra det själv om de inte känner att engelskan fungerar, säger han och skrattar till.

Inför JVM i vintras var det flera av spelarna och ledarna som inte fick delta på grund av Covid-19. Än så länge har U18-landslaget klarat sig undan viruset och problemen det kan föra med sig.

– Jag antar att det har funnits en diskussion och än så länge har allting fungerat fantastiskt. Om allting går som det ska är vi ute redan på onsdag och sen är det träningsmatch mot USA innan allting drar igång, säger han och förklarar de strikta dagsrutinerna för den svenska ungdomarna.

– Hotellet vi bor på är bara för spelare och vi har en egen våning där vi har allting. När vi ska iväg är det direkt till foajén och sedan står bussen utanför och väntar på oss. Några av killarna delar rum och vissa har singelrum. 

Trots att spelarna är instängda på sina rum större delen av tiden i USA finns det vägar runt att träffas fysiskt.

–  Alla visste om förutsättningarna innan de kom hit så de flesta har med sig sitt Playstation. Det är väl så ungdomarna umgås nu för tiden ändå, genom headsetet, säger Eriksson skämtsamt.

Under morgondagen kommer spelarna kunna komma ut ur karantänen om allting går som det ska. Premiärmatchen spelas den 26 april och Småkronorna tar sig då an utmaningen att besegra det belarusiska ungdomslandslaget.


TV: Throwback - Filip Forsberg draftas av Washington 2012

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: