Fyra från pojklaget blev NHL-spelare – djurgårdaren vill bli nummer fem

Som 14-åring spelade han ungdomshockey tillsammans med William Nylander i ett pojklag som har producerat fyra NHL-spelare – hittills. Tio år senare hoppas backen Bobby Nardella att en säsong i SHL ska hjälpa honom att bli den femte.
– Jag hade tur nog som fick en riktigt bra plats här, en av de bästa i ligan, säger han till hockeysverige.se om att spela för Djurgården.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Djurgården drabbades av ett enormt avbräck när Linus Hultström lämnade SHL för att testa lyckan i KHL efter förra säsongen. I powerplay-specialistens frånvaro hade klubben inget utpräglat offensivt vapen på backplats. Det löste sportchefen Joakim Eriksson när han lånade in amerikanen Bobby Nardella från Washington Capitals organisation. Ett lån som gäller för hela säsongen 2020/21.

24-åringen, som aldrig draftades av någon NHL-klubb, kommer från en stark rookiesäsong i AHL med Capitals farmarlag Hershey Bears. Där noterades han för 31 poäng på 41 matcher.

På sina fem första matcher i SHL har Nardella svarat för tre assist. Det har dock varit en tid av utmaningar sedan han kom till Sverige. Givetvis på grund av pandemin som gjorde sig påmind i Djurgårdens omklädningsrum för några veckor sedan.

– Allt gick bra tills smittan kom och ställde till det. Det har varit en ganska stor omställning att komma hit och det blev givetvis inte lättare av att vi var tvungna att pausa verksamheten, men nu är det skönt att vi är tillbaka på ett mer normalt schema igen, säger han till hockeysverige.se efter torsdagens 6–2-seger mot Linköping, lagets andra match efter det 21 dagar långa uppehållet man tvingades till.
– Vi kunde inte göra så mycket tillsammans eftersom vissa av killarna var sjuka. Det gjorde att vi fick hålla oss på varsitt håll, men när vi kunde dra i gång igen och det var landslagsuppehåll gav det lite extra tid att acklimatisera sig och framför allt lära känna killarna.

OFFENSIV KRAFT

Bobby Nardella ska inte ha samma förväntningar på sig som den mer väletablerade Linus Hultström, men den skridskoskicklige amerikanen har även han sina styrkor i det offensiva spelet. Under sin korta tid i SHL har han hunnit visa prov på fin puckhantering och ett kreativt passningsspel.

– Jag tror det svenska spelet passar mig på många sätt. Passningsspelet, pucktransporten och spelet i powerplay... Det finns mer utrymme därute och det försöker jag använde till min fördel. För mig handlar det om att bli van vid att ha mer tid att ta beslut än jag normalt sett har i Nordamerika. När jag vant mig vid det tror jag att det kommer att bli ännu bättre. Men jag är nöjd hittills, konstaterar han.

Hur kom det sig att det blev Djurgården för din del?
– Mina agenter ringde runt och kollade om det fanns några platser lediga. De kontaktade Djurgården som gjorde lite research kring mig och det verkade passa både dem och jag, så här är jag nu.
– Det var den bästa möjligheten för mig att spela hockey medan alla därhemma sitter och väntar. Jag hade tur nog som fick en riktigt bra plats här, en av de bästa i ligan, så jag är glad över att vara här.

Bobby Nardella.Bobby Nardella.Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

FICK GODA VITSORD AV LAGKAMRATEN

När han gjorde sin egen research behövde han bara lyfta på telefonluren och höra av sig till sin svenska lagkamrat i Hershey, ex-djurgårdaren Axel Jonsson Fjällby, just nu utlånad till allsvenska Västerviks IK.

– Ja, jag pratade såklart med honom. Han älskade ju att spela här och när han säger det så väger det tungt. Han är en riktigt bra kille och vi hängde en hel del när vi spelade ihop i fjol, säger Bobby Nardella.
– Det hjälper absolut när man känner någon som kan platsen och vet hur det funkar. Men att komma till en vacker stad som Stockholm kändes attraktivt ändå och det var ett enkelt beslut när jag ställdes inför alternativet.

Vad hoppas du uppnå här?
– Jag vill först och främst utvecklas som spelare, kunna spela matcher när alla där hemma tränar. Det finns väldigt många skickliga spelare här som har spelat i NHL och AHL och det är bra motstånd, bra träningar och över lag en väldigt bra atmosfär. För mig är det även en stor upplevelse att komma till Sverige och spela professionellt här efter att ha spelat hemma i Nordamerika hela livet. Jag tror det kommer att hjälpa mig att bli bättre.

SPELADE I STJÄRNLAG SOM 14-ÅRING

Bobby Nardella är ursprungligen från Rosemont utanför Chicago. Han kommer från en riktig hockeysläkt där pappa Bob, tvåfaldig OS-spelare för Italien, jobbar som assisterande coach för det lokala AHL-laget Chicago Wolves.

Under uppväxten spelade han i ett av de stjärntätaste ungdomslagen som USA har sett maken till, Chicago Missions U14-lag. Där hade han bland annat en lagkamrat vid namn William Nylander.

– Precis, det var han, Nick Schmaltz (Arizona), Anders Bjork (Boston) och Christian Dvorak (Arizona) som alla tagit sig hela vägen till NHL. Sedan är det några andra av oss som spelar eller har spelat i AHL. Jag tror åtminstone varenda en av oss i det laget spelade collegehockey på högsta nivå och fick stipendier för att göra det. Så man kan väl säga att det det var sjujäkla bra lag och ett väldigt roligt år, säger han med ett brett leende.

Vad minns du från det året (2010/11)?
– Jag minns att vi faktiskt förlorade mästerskapsfinalen, men vi hade ett av de bästa lagen i landet det året. Att få spela med alla de där skickliga spelarna i en så pass ung ålder var otroligt häftigt och något man ser tillbaka på med stor glädje. Det gjorde mig till en mycket bättre spelare.

Att William Nylander skulle bli en NHL-spelare behövde Bobby Nardella inte bli raketforskare för att räkna ut.

– Man såg att han hade talangen för att bli riktigt bra redan då. Han var en kille som alltid gjorde det oväntade på isen. Jag är inte förvånad över att han har gått och blivit så bra i NHL.
– Det säger sig självt... Det är bara att titta på killen. Han är en av de bästa spelarna i NHL, otroligt kul att titta på och det är väldigt roligt att se honom prestera så bra. 


TV: Tobias Björnfot tillbaka i Djurgården

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: