Sverige vinner brons i Hlinka Gretzky Cup 2024

Småkronorna lämnar Edmonton med en medalj runt halsen. Detta efter att man besegrat USA med 6–3 i bronsmatchen sedan Djurgårdstalangen Eric Nilson skjutit ett hattrick.

Småkronorna får vända hem till Sverige med en medalj runt halsen efter Hlinka Gretzky Cup. Detta sedan man lyckats lägga besvikelsen av semifinalförlusten mot Tjeckien bakom sig och i stället lyckats besegra USA med 6–3 i bronsmatchen som spelades under sena lördagskvällen, svensk tid.

Stor segerorganisatör för Sverige var forwardstalangen Eric Nilson. Forwarden, som inför den här säsongen lämnat Örebro för spel i Djurgården, noterades för ett hattrick i matchen och utöver sina tre mål stod 17-åringen även för en passningspoäng.

34 räddningar av Love Härenstam

Sverige hamnade i ett tidigt underläge i den första perioden, men innan öppningsakten var över hade man vänt underläget till en ledning med 2–1 efter mål av Melvin Novotny och Jakob Ihs Wozniak.

Tidigt i den andra perioden öppnade Eric Nilson sitt målkonto och i slutakten fullbordade forwarden sitt hattrick, samtidigt som Novotny stack emellan och gjorde sitt andra mål i matchen. Love Härenstam vaktade den svenska kassen och räddade 34 skott i matchen.

Viktor Klingsell blev poängkung

Viktor Klingsell noterades för en passningspoäng i matchen och säkrade därmed poängligasegern i turneringen, då han lyckades skrapa ihop hela tolv poäng (4+8) på turneringens fem matcher. Han blev därmed den första svenske spelaren sedan Joachim Nermark (2010) att vinna poängligan i turneringen.

Värdnationen Kanada stod i slutändan som segrare av Hlinka Gretzky Cup, då man under natten till söndag, svensk tid, besegrade Tjeckien med 2–1 i finalen. Liam Kilfoil och Caleb Desnoyers stod för varsitt mål i den första perioden, innan Tjeckien via Tomas Poletin kunde reducera med nio sekunder kvar att spela av den tredje perioden.

TV: Det bästa från Oscar Klefboms NHL-karriär