Sverige förlorar semifinalen mot Tjeckien i Hlinka Gretzky Cup

Det blir ingen final för Småkronorna i Hlinka Gretzky Cup. Trots ledning med 1–0 efter första perioden i semifinalen mot Tjeckien blev det förlust med 1–5 i Edmonton. Nu väntar bronsmatch mot USA i kväll.

Nej, det blir inget svenskt guld i Hlinka Gretzky Cup den här gången heller.

Trots ett stundtals lovande spel under gruppspelet fick Småkronorna det inte att stämma i nattens semifinal mot Tjeckien. Man tog visserligen ledningen med 1–0 när poängkungen Viktor Klingsell noterades för sin elfte poäng i turneringen halvvägs in i den första perioden efter förarbete av Milton Gästrin.

Se målet här:

Det var den enda utdelningen som svenskarna fick i matchen.

I den andra perioden sköt Tjeckien tre obesvarade mål. Och det var det lilla storlöftet Adam Benák som ledde attacken. Han överlistade Love Härenstam till 1–1 i powerplay tidigt i mittenronden och hade ytterligare en assist när tjeckerna gick fram till 3–1.

I den tredje perioden reducerade Eddie Genborg efter att Jakob Ihs Wozniak stoppats vid ett friläge. Målet dömdes dock bort eftersom Linköpingsspelaren ansågs ha sparkat in pucken i mål.

Kanada möter Tjeckien i finalen i Hlinka Gretzky Cup

I stället adderade Tjeckien två mål i tom kasse och säkrade sin andra raka final i turneringen. Där ställs man, precis som i fjol, mot Kanada som besegrade USA med klara 5–1 i sin semifinal.

För Småkronorna väntar bronsmatch mot USA 21.30 i kväll svensk tid.

Kanadas semifinal mot USA var länge jämn, men återigen svarade målvakten Jack Ivankovic för en riktigt stark insats och stoppade 29 av 30 amerikanska skott. Kanada fick mål från Cameron Schmidt, Alex Huang, Cole Reschny, Luca Romano och Gavin McKenna. Sam Spehar gjorde USA:s tröstmål.

Tjeckien besegrade Kanada med 6–4 i en träningsmatch inför turneringen, något som borgar för en spännande finalmatch.

I placeringsmatcherna lyckades Slovakien bärga femteplatsen efter vinst med 5–2 mot Tyskland. Finland stoppade sin förlustrad efter tre raka nederlag i gruppspelet och slutade sjua efter 5–2 mot Schweiz.

TV: Stanley Cup-väktarens bästa minnen från Sverige