Svenska löftet försöker ta den tuffa vägen till NHL: ”Går i en katolsk skola”
Han var en av de profilstarkaste spelarna i TV-pucken för två år sedan. Nu försöker stockholmaren William Fällström ta collegevägen till NHL — och gör så genom att gå på en katolsk skola och spela juniorhockey i tuffa USHL.
— I den här ligan får man heller inte spela om man inte har ett bra betyg så du måste få upp betygen till minst ett C för att få vara med och spela, berättar Fällström för hockeysverige.se.
Många trodde att den 17-årige jättetalangen William Fällström skulle slåss om en plats i Djurgårdens SHL-lag den här säsongen, precis som storebror Alexander Fällström. Nu blev det inte så. I stället valde han att göra som Alex gjorde 2007, nämligen att flytta över till USA och försöka ta sig den vägen upp till NHL.
– Jag har egentligen velat ta en sådan väg ända sedan min brorsa tog den vägen. Samtidigt har det alltid varit mitt mål att ha en utbildning vid sidan av hockeyn. Sedan kändes det bättre att spela i juniorligan i USA än att spela kvar i Sverige inför mitt college, säger juniorlandslagsforwarden till hockeysverige.se då vi får en pratstund med honom strax innan han ska i väg till skolan i sin nya hemstad Omaha.
– Hade jag stannat kvar i Sverige hade det kunnat bli problem med reglerna för att spela NCAA och då kände jag att det här valet var perfekt för mig i den här åldern.
Alexander Fällström spelade i USA under åtta säsonger innan han återvände till Sverige och Djurgården. Givetvis har William Fällström haft honom som ett bra bollplank innan avresan men även under säsongen.
– Han sa egentligen inte så mycket innan jag åkte över samtidigt som vi trots allt gått lite olika vägar. Han bodde på en internatskola medan jag bor hos en ”host family”.
– Men han gav mig ändå lite råd, hur man ska tänka i lite knepiga situationer, både i skolan och i hockeyn. Bland annat om att spelet som är lite mer fysiskt här och att det är en helt annan mentalitet när det kommer till att vinna och förlora matcher, att jag skulle vara förberedd på det.
Har du haft nytta av råden så här långt?
– Ja, jag har haft mycket nytta av det och jag har snackat mycket med honom under den här säsongen. Vi har snackat en del om hur jag ska tänka och att vara mentalt förberedd på vad som händer och kommer att hända.
William Fällström var även över mycket och hälsade på sin åtta år äldre bror en del när han spelade i USA.
– När han bodde där borta åkte jag ofta över med min mamma och pappa. Jag var ju inte så gammal, men då fick jag se hur hans vardag var och vad han gjorde i skolan här borta, vilket var lärorikt det också.
– Klart att man fick en känsla av att det här ville jag också göra när jag kollade på hans matcher. Jag var ju med även när han bestämde sig för att gå på college. Vi åkte bland annat runt och kollade på olika skolor som han kunde tänka sig att gå på.
– Sedan bestämde han sig för Harvard och när man ser alla proffsspelare som kommit därifrån så föll även jag för att åka över och jag kände verkligen att det här var rätt väg för mig.
Foto: Omaha Lancers
”DET TUFFASTE HALVÅRET I MITT LIV”
Den här säsongen spelar William Fällström för Omaha Lancers i USHL. På 22 matcher har han svarat för ett mål och totalt sju poäng.
– Det har troligtvis varit det tuffaste halvåret i mitt liv så här långt. Jag menar då med skolan, kulturen och hockeyn. Jag skulle framför allt säga att skolan varit riktigt tuff. Jag kom in två veckor försent eftersom jag spelade Ivan Hlinka-trophy. Då missade jag mycket i skolan och det blev mycket att ta igen.
– Jag går i en katolsk skola så det är lite tuffare när det gäller läxor, prov och så vidare. På grund av att jag missade två veckor så hade jag också dåligt betyg eftersom jag missat proven och läxförhören. Det här var jag tvungen att ta igen. I den här ligan får man heller inte spela om man inte har ett bra betyg så du måste få upp betygen till minst ett C för att få vara med och spela.
– Det blev mycket stenhårt jobb första månaderna för att få upp betygen då jag hade missat så pass mycket.
Katolsk skola?
– Yes! Vi är fem high school-killar som går här. Jag vet inte varför, men det bestämdes att vi skulle sättas i en katolsk privatskola. Det är en bra skola men såklart att det var en liten chock, om man säger så, att hamna i en katolsk skola när man inte är så religiös. Det här var också en liten omställning.
Nu har William Fällström funnit sig bra till rätta och han trivs bra i sin nya stad.
– Det funkar bra att bo här. Som jag sa så bor jag i en ”host family”. Vi bor hos ett gammalt par där pappan är en krigsveteran från Vietnamkriget.
– Alla killar bor hos olika familjer. Jag bor med två andra killar, Jacob Bryson från Kanada och en amerikansk kille från Buffalo som heter Cody Fleckenstein. Det blir ändå lite collegeliv oss tre emellan eftersom vi hjälper varandra med läxorna. Sedan är Cody den som har körkort och då blir det han skjutsar oss till skolan och till träningarna.
Austin Lemieux.
I Omaha Lancers spelar även Austin Lemieux. Jodå, han är son till en av världens genom tiderna bästa hockeyspelare, Mario Lemieux.
– Austin, alltså Marios son, är en väldigt bra kille, proffsig och ödmjuk. Mario har varit plats två gånger här i Omaha. När han är på besök är fansen mer intresserade av att få ta ett kort tillsammans med honom än att se på matchen, skrattar Fällström och fortsätter:
– Vi har även två svenskar till här. Det är Zackarias Skog och Johan Steen. Det har betytt ganska mycket för mig och både Skog och Johan har hjälpt mig väldigt mycket. Framför allt då kanske Johan Steen eftersom han bott nästan hela sitt liv i USA och vet hur den amerikanska kulturen och hockeyn fungerar.
Zackarias Skog känner vi från förra säsongen som målvakt i Borås, men tidigare också i Frölundas juniorled. Däremot är backen Johan Steen relativt okänd för oss svenskar.
– Johan föddes i Stockholm, men jag tror att hans mamma är från Göteborg och hans pappa från Helsingborg. Han flyttade över hit när han var tre eller fyra år så man kan säga att han bott här under nästan hela sitt liv. Sedan åker han hem till Sverige på somrarna så han har även kvar den svenska kulturen kvar i sig.
Hur är han som spelare?
– Han är en defensiv back som gillar att spela hårt och är ganska osvensk i sin spelstil. Sedan spelar han oftast enkelt och tar rätt beslut i tajta lägen.
– Jag hade hört talas om honom innan jag åkte över men visste inte om han talade svenska. Nu talar han en jättebra svenska. Hans familj är jättetrevliga och kommer ofta upp hit och hälsar på och överhuvudtaget är det en jättebra kille.
REDAN NU KLAR FÖR COLLEGESPEL
Planen är att William Fällström sedan ska gå på University of Minnesota för att fortsätta sin utbildning.
– Jag har fortfarande två år kvar på high school men efter det är tanken att jag ska gå där. Den här möjligheten fick jag via Leon Bristedts pappa, säger Fällström.
– Coachen från Minnesota var över på ett russinläger och kollade då på mig. Han blev intresserad av mig samtidigt som jag har varit intresserad av att spela där sedan min brorsa gick på Shattuck i Minnesota.
– Hockeyn är väldigt stor i hela Minneapolis och det har alltid varit en barndomsdröm att få spela där, allt sedan jag såg min första match med dom. När sedan University of Minnesota hörde av sig och sa att man var intresserade var mitt svar självklart ja.
Du kan ju gå i sommarens NHL-draft, hur mycket tänker du på det redan idag?
– Klart att man tänker på det ibland, men det blir inte så mycket ändå. Alla säsonger är viktiga oavsett om det är draft år eller inte. Det handlar ändå om att du vill utvecklas som spelare och individ. Jag fokuserar mer på det.
Du spelade Ivan Hlinka-trophy innan du åkte över till USA, hur tänker du kring landslagsspel framöver då du är där borta?
– Klart att man saknar det lite, men samtidigt tänker jag inte så mycket på det. Landslagsledningen har hört av sig hit och frågat hur det har gått för mig och om hur planerna ser ut.
– Vi får se hur det blir med U18-VM. Mitt schema här är annorlunda mot hur deras är. Det blir svårt att få in resor till fyra eller fem-nationers turneringarna. Om vi inte når slutspel finns i alla fall öppningar för att jag kan spela U18-VM, men om vi når slutspel blir det tajt.
Den här artikeln handlar om: