Rasmus är inte på luffen
Bengtsson fann glädjen i USA
Han lämnade Sverige och Rögle och försvann samtidigt från mångas radar. Men under sin tid i juniorligan USHL har Rasmus Bengtsson fortsatt att utvecklas till en stabil back. Nu får han chansen att visa det på JVM.
– Jag ska följa med i offensiven och bidra i powerplay med ett bra spel från blålinjen, säger han till hockeysverige.se om sin roll i JVM-laget.
NORRTÄLJE – Rasmus Bengtsson är en spelskicklig back som ska spela mycket powerplay och se till att ha en bra första pass. Han ska följa med upp i attackerna. Jag förväntar mig att Rasmus hela tiden ska vara en back som höjer farten och ska vara med framåt.
Det säger Juniorlandslagets förbundskapten Roger Rönnberg till hockeysverige.se när vi ber honom beskriva den i Landskrona födde 19-åringen.
Bengtsson, draftad av Florida Panthers i andra rundan 2011, lämnade Rögle under fjolårssäsongen för spel i USHL hos Muskegon Lumberjacks. Detta efter att han själv varit lite besviken över att inte få den speltid som han tyckte sig behöva för att fortsätta utvecklas.
I sin nya klubba har han också utvecklats. Det understryker Rasmus Bengtsson själv när hockeysverige.se får en pratstund med honom inför årets JVM.
– Det är lite tuffare spel där borta vilket är något jag behövde jobba på. Framför allt tuffheten framför kassarna och komma ut starkare i hörnorna, säger han om lärdomarna från USA.
Är det stor skillnad i just det spelet i USHL jämfört med exempelvis Hockeyallsvenskan?
– Rent fysiskt är det skillnad eftersom det är tuffare. Framför allt kommer forwards väldigt mycket hårdare på kassen och ute i hörnorna.
– När det annars gäller själva backspelet är det inte speciellt stor skillnad. Jag försöker spela mitt spel som jag även hade här i Sverige så det blir nästan detsamma.
Hur stort är hockeyintresset i Muskegon där du spelar i dag?
– Det är upp och ner. Laget är ganska nytt i ligan och det här är tredje säsongen som vi är med.
– Vi är ett nytt lag, men folket börjar komma in i hockeyn mer och mer så intresset är trots allt helt okej skulle jag nog säga.
Var det aktuellt med spel i AHL inför årets säsong?
– Jag var nere på San Antonios Rampages camp innan säsongen. Det gick bra, men planen var att jag skulle spela juniorhockey ett år till.
Var din känsla att du eventuellt kunde fått chansen i AHL om NHL hade sparkat igång som det var tänkt?
– Jag vet inte. Det blir ju bara spekulationer. Det var sju eller åtta bra backar på campen som var lite äldre. Jag tror att den näst yngsta backen var en 89:a (Bengtsson är född 1993) så det är lite äldre spelare där. Sedan tror jag att man ville satsa på ett lite äldre lag detta år.
– Även forwards var lite äldre vilket också visar på att man ville ha lite större och starkare lag i år.
Om du jämför Hockeyallsvenskan med ligan där du spelar idag, är det stor skillnad?
– Ja, skickligheten är inte alls densamma i USHL. Spelskickligheten och spelkemin är bättre i Hockeyallsvenskan.
– Farten däremot tycker jag nästan är bättre i ligan där borta. Det är mer rakt fram där. Sedan vet jag inte om jag åker rätt alla gånger, skrattar Bengtsson.
Rasmus Bengtsson spelade fem matcher i juniorlandslaget ifjol. Men när truppen till JVM skulle tas ut var han inte med.
– Nej, jag var inte besviken över det. Jag var med över till Lake Placid efter att det hade gått bra i U18-VM året innan.
– Jag fick inte spela mycket med Rögle då och det fanns då åtta andra bra backar som var ordinarie i elitserien eller Hockeyallsvenskan som fick chansen istället. Så är det bara.
Hur reagerade du då Roger Rönnberg ringde dig i Muskegon och berättade att du skulle med till JVM den här säsongen?
– Vi har haft bra kontakt hela hösten och Roger var faktiskt över dagen innan han tog ut truppen. Då fick jag ju reda på att jag skulle vara med. Självklart blev jag väldigt glad då.
Vad hoppas du kunna tillföra laget?
– På isen är det stabilt backspel, följa med i offensiven och bidra i powerplay med ett bra spel från blålinjen.
– Utanför isen så hoppas jag kunna bidra med glädje i omklädningsrummet med lite skämt och den biten.
Hur är stämningen i den här truppen?
– Fantastisk. Det är en riktigt bra stämning. När det är träning är det krig oavsett om vi är riktigt bra vänner vid sidan av så tar alla för sig. Då handlar det om att vinna till varje pris.
– När vi kommit av isen är det alltid en grymt bra stämning och mycket skämt.
Slutligen, vem avgör JVM-finalen?
– Rickard Rakell.
Text: Ronnie Rönnkvist
Den här artikeln handlar om: