Fredrik tar bakvägen till college

”Nivån på hockeyn är väldigt bra”

I fjol spelade han juniorhockey för Leksand. Inför den här säsongen tog den 19-årige målvakten Fredrik Melander chansen i USA. Det har lett till en plats på Sacred Heart University i NCAA nästa säsong. Hockeysverige.se har pratat med Melander om tiden i USA.

Foto: Conny Melander

Fredrik Melander i Leksand.

Flera unga svenska spelare testar på ett eller ett par år med skol- och universitetshockey i USA och Kanada. En av dessa är tidigare Leksandsmålvakten Fredrik Melander, 19. I fjol såg vi Melander både i Leksands J20- och J18-lag, men till årets säsong valde han att prova på skolhockeyn i USA.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Fredrik Melander i hans nya hemstad Pawling.
– Pawling är en liten by ungefär två timmar timmars resa norrut från New York. Storleksmässigt är det inte större än Leksand utan det är några hus och sedan ligger skolan Trinity Pawling School här berättar Fredrik Melander.

Hur kom du i kontakt med Trinity Pawling School?
– Genom Scandinavian Hockey Consulting. Daniel Ljung, som jobbar där, kände coachen på skolan och på den vägen kom jag in här.
– I vanliga fall måste man åka över för att visa upp sig innan man blir godkänd föra att gå här på skolan. Nu räckte det med en telefonintervju och en rekommendation av Daniel för att jag skulle komma in, vilket kändes väldigt bra.

Varför valde du att lämna Leksand och flytta över till USA?
– Jag har hela tiden velat prova på att spela hockey i USA och Kanada och när jag fick den här chansen ville jag verkligen ta den. Det är både en kul och en bra erfarenhet att få testa på att gå den här vägen via High School till College och se hur långt det kan räcka.
– Tanken var annars att jag skulle stannat och spelat juniorhockey i Leksand även den här säsongen, men som sagt var, jag ville verkligen ta vara på den här möjligheten och jag har trivts väldigt bra här borta.

Hur mycket skola jämfört med hockey är det på er skola?
– Jämfört med i Sverige är det helt tvärtom. Här går skolan i första hand och hockeyn i andra. Du går i skola sex dagar i veckan och sedan har du två matcher varje vecka.

Vilken nivå håller hockeyn i ligan där ni spelar?
– Det vi går på heter Prep School och vi möter andra Prep Schools i en serie som heter Founders League. Det är alltså en liga för i första hand privatskolor i New York.
– Nivån på hockeyn är väldigt bra. Om jag ska jämföra med svensk nivå så skulle jag säga att den ligger någonstans mellan J20 Elit och J18 Elit.

Om du blickar tillbaka på säsongen, vad har du utvecklat mest i målvaktsspelet?
– Allt går mycket fortare här vilket gör att du måste vara snabbare i tanken och i spelförståelsen. Det är väldigt kul att testa på att spela den hockey som spelas här borta. Jag är en ganska kortväxt målvakt (173 cm), och jag tycker att mitt sätt att spela passar här borta eftersom det är mindre rink och då även mindre isytor vilket gör att mitt sätt att jobba i målet fungerar riktigt bra.

Hur stort är intresset för hockeyn i Pawling?
– Över huvud taget är hockeyn stor här och framför allt då på den skolan som jag går på. Där vet alla andra vilka som spelar i hockeylaget och så vidare.
– Intresset för våra matcher beror på vilken dag vi spelar på. Nyligen spelade vi en fredagskväll och då var i princip hela skolan och halva byn på plats och såg matchen. Annars är det vanligt att vi spelar samtidigt som exempelvis skolans basketlag eller brottningslag har match samtidigt och då blir det naturligt mindre publik på våra matcher.

Är alla på skolan involverade i någon idrott?
– Ja, det är en skola där du måste hålla på med någon sport för att kunna gå här.

I höst flyttar du alltså vidare till Sacred Heart University.

Foto: Edward C. Burt

– Det stämmer. Sacred Heart ligger Connecticut inte så jättelångt härifrån. Jag börjar där i höst och ska förutom spela hockey även plugga business.
– Vi spelade en turnering i julas som är den kanske största på den här nivån här borta. På den här turneringen är det alltid mycket folk och scouter från dom olika collegen och tittar. Det gick ganska bra för mig i turneringen och det var några college som hörde av sig och frågade om jag ville komma dit.
– Jag var ner till Sacred Heart och träffade coacherna och tittade på skolan och det kändes bra och rätt redan från början och därför bestämde jag mig för att börja där i höst.

Innebär det att du fått stipendium för att gå på deras skola?
– Nej, jag får inga penar första året i alla fall. Det är lite problem med att få ett stipendium för att gå där om du inte är från USA eftersom dom ingår i landets utbildningsprogram för amerikanska medborgare i första hand.

Finns det fler svenskar som går med dig på Trinity Pawling School idag?
– Nej, och det kommer inte gå några på Sacred Heart i höst heller. Däremot har jag spelat mot flera svenska killar under säsongen, men inga som jag känner sedan tidigare.

Vilken kontakt har du under säsongen med Leksand och din hemort Smedjebacken?
– Det är klart att jag pratar en den med mina kompisar hemma i Sverige, men mycket mer än så blir det inte.

Den dagen du återvänder till svensk hockey är Leksands ett givet val då?
– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Jag vet inte riktigt, men visst ligger Leksand nära till hands eftersom jag trivdes väldigt bra under mina år där.

Hur ser en lyckad avslutning på årets säsong ut för Fredrik Melander?
– Tyvärr är säsongerna väldigt korta här och vi har bara sju matcher kvar. Vi har ett slutspel för Founders League, men jag tror inte vi tar oss dit. Fast det vore riktigt skönt att få vinna dom sju matcherna som vi har kvar. Det vore en perfekt avslutning på en väldigt rolig säsong.

Text: Ronnie Johansson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: