Tror på kvinnliga tränare i herrlag i framtiden: ”Finns definitivt tjejer som har kunskapen”

Vi har fått se det inom bland annat handbollen och innebandyn. Men än så länge har vi aldrig fått se en kvinna som ingått i ledartrojkan i något lag inom topphockeyn på herrsidan. Något som kan tyckas en aning märkligt – hockey är ju hockey och kvinnliga tränare har minst lika goda ledaregenskaper. Men vad kan det bero på egentligen? En del av svaret kan vara att det helt enkelt råder brist på kvinnliga hockeytränare.

Malin Andersson klev 2017 in som huvudtränare för IFK Tumbas herrlag i handboll. Kristina Landgren Carestam har tidigare varit förbundskapten för det svenska herrlandslaget i innebandy. Det finns några fler exempel på kvinnor som haft hand om det aktiva coachandet för herrlag, men inom ishockeyn lyser tjejerna med sin frånvaro på tränarbänken när det kommer till att vägleda det motsatta könet. Varför är det så?
— En väldigt bra fråga. Jag tror att damhockeyn ligger väldigt långt efter, det känns som man precis fått respekt av att bara spela hockey som tjej. Så det kommer nog ta några år innan man kan känna den respekten som tränare i ett herrlag, säger Linköpings General Manager på damsidan, Kim Martin Hasson.

BEHÖVER INTE GÅ ELITTRÄNARUTBILDNINGEN

För att coacha i SHL så krävs det att man går elittränarutbildningen, men det gör det inte för att leda ett lag i SDHL. Martin Hasson förespråkar en ändring där.
— Det är någonting jag skulle tycka vore jättebra. Damlagen behöver också tränare som håller hög nivå. Nu gick vår tränare (Madeleine Östling) precis elittränarutbildningen, vilket jag tycker är jättebra. Men hon var ensam tjej, vilket jag också var när jag gick. Så det är inte helt vanligt.

Men inte heller i SDHL är det speciellt tätt på tränarbänkarna. Av tio lag så är det endast två som har kvinnliga huvudtränare. Madeleine Östling i Linköping och Alana Blahoski i Djurgården.

Tycker du att det är konstigt att det inte finns fler kvinnliga huvudtränare i SDHL?
— Ja. Framförallt är det tråkigt. Sen tror inte jag att det handlar så mycket om vilket kön man är av, utan kunskapen. Men det är tråkigt att se att så många tjejer inte stannar inom hockeyn, för jag tror att det behövs. Jag tycker att det är superbra när tjejer som lagt fortsätter sina karriärer som ledare. För de kan ge så mycket kunskap och erfarenhet.
— Jag tror att förhållandena för en damtränare är sämre och att det tar väldigt mycket tid. Nu känns det som att fler klubbar ger lite mer till sina tränare. Men du blir inte jätterik på det och sedan tar det mycket tid. Det blir en svårare vardag kan man säga.

TYCKER INTE DET ÄR KONSTIGT

Grunden till den här artikeln var frågeställningen varför vi ännu inte fått se några kvinnliga ledare inom topphockeyn på herrsidan som finns med på bänken under match. Som är med och tar besluten och är med och leder laget i vardagen med träningsupplägg och taktik. Kim Martin Hasson tycker inte att det är så konstigt.
— Nej. Nu har det ju börjat komma upp lite inom basket och så där. Men jag tror att det kommer ta några år innan dess. Antingen så måste det vara en väldigt stark individ som tjej, alternativt att du har ett namn där du får respekten. Men det finns definitivt tjejer därute som har kunskapen.

I Luleå finns målvaktstränaren Linda Blomqvist som bland annat ligger bakom Filip Gustavssons utveckling. Hon är heltidsanställd på herrsidan. Just Luleå kan betraktas som en föregångare när det handlar om att lyfta damhockeyn överlag. Klubbens VD Stefan Enbom brukar normalt sett vara den som svarar på frågor som rör damerna, men han har inte gått att nå. Istället ringde hockeysverige.se upp klubbens assisterande GM på herrsidan, Ulf Engman, för att höra hur hans tankar går kring artikelns ämne. Han börjar med att berömma målvaktstränaren i klubben, även om det inte just rör denna artikels ämne.
— Vi har Linda Blomqvist på målvaktssidan som vi håller som topp tio i Sverige bland alla målvaktstränare, inklusive herrar.

Kommer vi få se kvinnliga tränare på bänken i framtiden i SHL?
— Det tror jag att vi kommer få göra. Men sen ligger damhockeyn efter, även om den kraftigt gått framåt. Jag tycker kanske inte att det är så konstigt då det varit en liten sport bland tjejer som gjort att det inte har funnits tränare.

Sedan tror Engman att det hela kan bero på det bristande utbudet.
— Jag tror inte heller att det har funnits så stort utbud av kvinnliga tränare och det är inte så många år som det varit elitsatsningar. Då blir det svårt att gå från en sådan verksamhet till ett SHL-lag. Det behöver nog komma in tjejer också som hamnar i ettan till att börja med som gör det bra och klättrar uppåt. Det finns ju ett stort utbud av killar som vill uppåt från de lägre serierna hela tiden.

KOMMER FÅ ÖGONEN PÅ SIG

Valentina Lizana Wallner är en före detta landslagsmålvakt som nuförtiden är målvaktstränare för det svenska U18-damlandslaget och hon hade även samma roll i Stockholms lag till TV-pucken respektive Stålbucklan under den innevarande säsongen. Hon har tränat både killar och tjejer och menar på att hon inte märkt någon skillnad.
— Jag ändrar inte mitt ledarskap beroende på vilket kön jag coachar. Utan det är samma sak. Däremot känner jag att jag medvetet väljer damhockeyn för att jag gjort den resan själv. Jag känner mig trygg i det. Nu ska jag iväg med juniorlandslaget här och jag har spelat där och vet vad tjejerna har framför sig och vad de har i bagaget.

Lizana Wallner menar på att den tränare som blir först med att kliva in i en aktiv coachroll i ett SHL-lag lär få ögonen på sig.
— Kanske också lite extra press att lyckas. Lyckas man inte så kommer man ju få höra det resten av livet. Jag tror att det handlar om att man kanske inte riktigt vågar, man tar ju en risk. Man gör det för så mycket mer än för bara för sig själv om man skulle gå in som kvinna i ett herrlag. Jag tror att någon måste våga ta det första steget.

Ser du någon tränare I SDHL nu som skulle coacha i SHL i framtiden?
— Varför skulle inte någon av dem i SDHL kunna göra det? säger hon och lägger till att hon avser både de kvinnliga och manliga tränarna i ligan just nu med sin fråga.

Men hon lyfter också fram den nuvarande förbundskaptenen Ylva Martinsen.
— Jag vet inte om hon vill ta den vägen. Men jag tror absolut att hon skulle kunna göra det väldigt bra i ett herrlag.

Vad är hennes styrkor?
— Hon är väldigt rak, ärlig och ändå på något sätt så har hon det mjuka. En bra blandning och en pedagogisk tränare som man har väldigt stor respekt för.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: