Leksands VD om turbulensen: ”Det har inte varit så bra ordning och reda”

Efter en stormig säsong degraderades Leksand till Hockeyallsvenskan. En av de som fick utstå mycket kritik efter konflikten med Tommy Salo var VD:n Kjell Kruse. För hockeysverige.se berättar han om det som varit och det som komma skall i den klassiska klubben.
– Det har inte varit så bra ordning och reda, konstaterar Kruse.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
När ska Leksands IF få arbetsro? Säsong efter säsong, år efter år, lyckas man tråckla in sig i ting som lyckas bli negativt i media. Senaste säsongen föll man dessutom ur SHL, vilket bland annat fått konsekvensen att stora delar av laget lämnat klubben.

En som det blåst en del om på framförallt sociala medier är densamma som ska få ordning i leden, Kjell Kruse. Sedan i oktober 2015 har han varit VD för Leksands IF. Hockeysverige.se reste till Tegera Arena i Leksand för att träffa värmlänningen med den tuffa utmaningen framför sig.
– Det viktigaste när jag klev på det här jobbet var att få ordning och reda på ekonomibiten, men framförallt också på organisationen, att man får in ett tydligt ledarskap. Problemet man hade här innan var att man var ganska otydliga i organisationen, säger Kjell Kruse och fortsätter:
– Det tar ju tid innan allt är på plats och nu har det inte ens gått ett år. Jag bedömde från början att det skulle ta två eller tre år att få ordning på allting. Nu har vi ändå kommit en hygglig bit på väg, men vi har jättelångt kvar att gå.

Hur jobbade du inledningsvis för att få grepp om just den ekonomiska situationen i föreningen, vilket måste varit a och o för dig som VD?
– Det är viktigt att det inte bara handlar om mig själv, utan du måste även ha personal som är väldigt duktiga på den här biten. Nästa steg är att ha en organisation som är medvetna om att allt som vi gör påverkar. Det är den resan som vi började ganska tidigt och kommit en bit på väg, men har också jättelångt kvar att gå på.
– Vi har idag en kostnadsmassa som ligger runt 100 miljoner, vilket är mycket pengar. Då finns det också mycket pengar att spara både här och där. När vi talar om att spara pengar handlar det inte om att vi ska snåla in på allt. Det handlar i stället om att spara pengar för att lägga på något annat.
– Till exempel så har vi till den här säsongen valt att spara på en del saker och i stället satsa på damlag och juniorlag, men även satsa på A-laget. Det gör vi genom att spara in på andra grejer, men det är en tuff sits när man tappar 30 miljoner.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Att herrarna då får mindre pengar i sin budget känns givet, men hur ska ni då kunna satsa ännu hårdare på dam- och juniorlaget?
– Om man tittar på helheten så får A-laget den stora posten, men damlaget kommer ha lite bättre resurser än vad man hade förra säsongen. Sedan är det små medel som satsas på damhockeyn och där kan vi bli ännu bättre. Vi vill satsa ännu mer resurser på just damhockeyn och därför letar vi just nu efter en tjej som ska vara med och sälja både damhockeyn, men även vår andra hockey.
– När det gäller juniorhockeyn så är deras budget oförändrad jämfört med förra säsongen. Vi satsar ändå lite drygt 6,5 miljoner på juniorsidan, vilket är ganska mycket pengar.

Du kommer från företagsvärlden och om du ser till den biten, vilken potential ser du i Leksands IF?
– Det har inte varit så bra ordning och reda och först och främst ska vi få ordning på det. Sedan tror jag att det finns en otrolig potential när det gäller varumärket Leksands IF.
– Vi har i dag en väldigt stor och trogen skara fans och sponsorer, men jag tror att det finns grymt stora möjligheter för oss alla att göra affärer tillsammans. Det är redan i dag många som är intresserade av det. Det är också det här som jag tror att utvecklingen ligger i för framtiden.

Leksand gick minus drygt fyra miljoner kronor medan Skellefteå gick över 23 miljoner plus, vad gjorde dem som inte Leksand gjorde?
– Man har lite olika förutsättningar, men Skellefteå har också haft stora framgångar senaste säsongerna. Jag tror grunden i deras framgång bygger på att man gjorde något vettigt från början och hade ordning och reda på saker och ting.
– Man ska också komma ihåg att för 15 år sedan hade Skellefteå det också ganska tufft, men har nu gjort en bra resa. Pea (Israelsson, klubbdirektör i Skellefteå), som jag för övrigt känner ganska bra, har lagt ner mycket arbete på att få ordning på själva organisationen. Vi har också börjat vår resa, men den kommer ta lite tid.

Tjuvkikar ni något på hur andra klubbar jobbar eller går ni enbart efter eget huvud?
– Klart att vi främst jobbar på det vi tror på. Vi jobbar främst med ledarskap och ordning och reda. Det tror jag är nyckeln till framgång. Sedan är det klart att man även måste titta på andra och lära sig något den vägen också, vilket jag tror är väldigt viktigt.
– Sedan har man olika förutsättningar. Leksand är en liten kommun. Man får inte glömma bort det och det bor inte så många människor här. Drar man ut cirkeln lite så bor det väldigt mycket människor i det området. Det är den stöttningen som vi lever på.

”LEKSANDS KLUBBMÄRKE MÅSTE STÅ I CENTRUM”

I en gratistidning så uttalade Kjell Kruse att det jobbigaste under sin första tid i klubben har varit tidigare anställda.
– Det är egentligen två delar i det där. Den första delen är det positiva som är här, alla anställda. Det som folk inte vet är att vi är nästan 90 personer anställda, av dom är det bara runt 20 som spelar i A-laget. Övriga är också sådana som jobbar hårt, mycket och verkligen står upp för Leksand. Många av dom som är här idag har farit, tycker jag, ganska illa under åren och slitit väldigt hårt utan att fått så mycket cred för det.
– Sedan har vi några som vi kan kalla före detta personal. Med det menar jag hur dom har behandlat spelare och även ledare.

Kan du utveckla det?
– Jag tycker att man själv ska städa upp först innan man går ut i media och pratar om människor oavsett om det är spelare, ledare eller vilken personal det nu är. Man sköter saker och ting internt först och främst.
– Nu har Leksands IF ett visst medialt intresse och det läcker ut en del på vägen, men det går att sköta det på ett bättre sätt och vara mer tydliga och ärliga mot varandra. Sportvärlden är en snabb värld. Är man öppen och ärlig så tjänar man på det i längden.

Foto: Bildbyrån

Det finns två läger på sociala medier när det gäller Kjell Kruse, ett positivt och ett negativt, men det är inget som direkt påverkar honom.
– På ett vis tycker jag att det är bra. Det är så det ska vara för är alla positiva i sina omdömen om dig så är du på fel plats. Sedan tror jag att många av sådana här så kallade ”tangentbordsfans” inte vet någonting om hur verksamheten i Leksands IF är.
– Sedan är det så att i tidningar så skrev man oftast om händelserna. I dag dag skriver man om det som sker på sociala medier vilket då blir en del av sanningen, tyvärr. Det är så det ser ut i dag och många lever på att man vill jaga klick. Då blir det inte riktigt att man berättar om verksamheten.
– En sak som vi har varit dåliga på är att kommunicera ut var Leksands IF är. Vi har försökt att under året jobbat mer med det och ta över kommandot när det gäller den biten. Där har vi utvecklats lite, men vi har fortsatt en bit att gå. Samtidigt är det svårt i dag då alla förväntar sig att få svaren ”pronto”.

Hur mår du själv då du ser personangreppen på dig i sociala medier?
– Under vintern var det en period där jag var ganska ensam. När man åker hit tidigt på morgonen och hem sent på kvällen och sedan står på parkeringen så funderar man på om man ska ta höger och åka hem istället, helt klart.
– Samtidigt vill jag säga att jag har haft ett fantastiskt stöd hela tiden från personalen och styrelsen. Jag tycker att styrelsen fått utstå helt felaktig kritik i många avseenden. Det är ett förändringsarbete som ska göras och många har bara varit med under en kort tid. På så vis är det inte rättvist mot många i styrelsen.

Det du säger är att man har saknat kontinuitet, men hur ska ni få till den?
– Det är den som är viktig och det gäller att man ska jobba mer på lång sikt. Det som är viktigt då är att man ska sätta Leksands IF i centrum och inte en enskild person. Jag är inte ute efter att sätta mig själv på kartan utan för att sätta Leksands IF på kartan. Det är en väldigt stor skillnad.
– Vi som sitter där i dag är bara en liten del av historien. Den är från 1919 och där är vi bara en grymt liten del och det är enbart Leksands IF:s klubbmärke som ska vara i centrum.

Det bullrade väldigt mycket när du klev in i klubben i oktober. Bland annat var det historier kring dig och Tommy Salo. Kunde du inte agerat annorlunda själv för att det inte skulle bli så turbulent?
– Det är inget ont som inte har något gott med sig. Vi var tidigt ganska klara med hur vi ville ha det framåt och det kändes som att det här kommer vi att köpa.
– Klart att man alltid kunde gjort något annorlunda. Jag försöker lära mig av historien, men jag är inte den som ältar för mycket. Hade jag varit en som ältar så tror jag inte att jag hade jobbat kvar här.

Det talades om att du var inne och petade i all verksamhet, men hur viktigt är det att vara inne och se, eller peta om man så vill, i hela verksamheten som VD?
– Om jag ska jämföra med annan verksamhet så är sporten för oss samma sak som produktion. Då är det enormt viktigt med ett samarbete mellan alla. Kommunikation mellan sportchef och VD är en sak, men kommunikationen mellan sportchef, tränare och spelare är den som är absolut viktigast.
– Om jag är inne och petar eller inte… Det tycker jag inte själv. Det är en enorm skillnad på hur vi jobbar i dag, mycket mer processinriktat och tänker mer på vad vi ska göra varje dag istället, vilket känns väldigt viktigt.

Tore Jobs. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur tajt jobbar du med dagens sportchef, Tore Jobs?
– Väldigt tajt. Vi pratar varje dag och en förutsättning för att jag skulle vara kvar var att Tore kom in. Jag kände redan från start att vi båda kan jobba bra tillsammans. Båda vill ha ordning och reda, är prestigelösa och sätter Leksand i centrum.
– Nu vart det som det vart sportsligt med A-laget, men vi hade en hel del andra sportsliga framgångar. Bland annat på junior- och damsidan.

Hur viktigt är det att Leksand snabbt kommer tillbaka till SHL?
– Jag skulle ställa frågan så här i stället: ”Hur viktigt är det att vi snabbt får en stark och stabil organisation samt en sportslig utveckling?” Det tror jag är väldigt viktigt för oss att få.
– Får vi det och vet vad vi ska göra så kommer vi bli bra. Hur viktigt det är att gå upp i SHL eller inte är svårt att säga, men att bedriva den verksamheten i Hockeyallsvenskan med den här arenan, som kostar 20 miljoner per år, är ganska tufft.
– Vi tror att gör vi rätt i alla processer och om vi gör rätt från början kommer vi spela i SHL snart. Om det sedan blir nästa år eller om två eller tre år vet jag inte.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: